EXCLUSIV (documente): Câte locuri de muncă prevede, în realitate, proiectul Roșia Montană. 4×4=19

Mihai Goţiu

”3.600 de locuri generate direct și indirect în perioada de construcție a proiectului miner de la Roșia Montană. 2.300 de locuri de muncă (directe) în perioada de construcție (2 ani), altele 880 în perioada de exploatare”. Astfel sună reclama RMGC, difuzată în această perioadă de către mass-media naționale și locale, citând expertiza Oxford Policy Management.

Un prim amănunt: trebuie eliminată confuzia care există între Oxford Policy Management și Universitatea Oxford. Legătura este doar de nume. Prima este o firmă privată de PR și consultanță, care lucrează cu ”marfa clientului”. Mai exact realizează expertize pe baza datelor furnizate de client, în cazul de față RMGC, nu realizează studii proprii.

Dincolo însă de acest amănunt colateral, cifrele prezentate în mesajele publicitare nu se potrivesc însă nicicum cu datele oficiale ale… RMGC prezentate acționarilor proprii. Cel puțin la ora la care scriu acest articol, pe site-ul oficial al companiei, www.gabrielresources.com, ascunse bine de ochii neinițiaților se află cu totul alte cifre.

Astfel, la adresa http://www.gabrielresources.com/i/pdf/IMCSummary.pdf (din fericire această adresă a fost salvată cu ani în urmă, astfel e aproape imposibil de descoperit pe site și, oricum, sunt curios cât va mai rămâne publică această informație :) ) se află studiul realizat în 2003 pentru RMGC de către Independent Mining Consultans, Inc, din Tucson (Arizona, SUA), intitulat ”EXECUTIVE SUMMARY OF MINE PLAN, MINE CAPITAL AND OPERATING COSTS ROSIA MONTANA PROJECT”.

Către finalul analizei sunt prevăzute și costurile și necesarul de personal realizării proiectului. Surpriză însă! În al 8-lea an al exploatării, considerat a fi anul cu numărul maxim de angajați, figurează 28 de angajați în funcțiile de conducere și 248 de angajați cu studii medii sau fără studii (de la mecanici, la excavatoriști, șoferi, electricieni etc.). În medie, în cei 16 ani de exploatare efectivă a zăcământului de la Roșia Montană, studiul prevede un necesar de 198 de angajați cu studii medii și 28 cu studii superioare.

Cine explică atunci factorul de multiplicare? Factor care face ca de la un proiect care prevedea, în medie, 126 de angajați în 2003 (variantă care, oficial, încă este prezentată și acum acționarilor firmei pe site-ul RMGC), să se ajungă la 880 în 2010 (în clipurile publicitare). Asta în condițiile în care datele exploatării nu s-au modificat esențial între timp, iar eventualul avans tehnologic înregistrat între timp ar trebui să ducă la reducerea locurilor de muncă, nu la creșterea lor de 4 (patru) ori!

Câteva notițe merită și nivelul de salarizare prevăzut de proiect. Costurile cu un salariat (așadar nu doar salariul) sunt prevăzute a fi, în cazul angajaților fără studii sau cu studii medii, la 6.567 dolari americani/an. Luând în calcul că în aceste costuri nu sunt prevăzute (deși, cel mai probabil că sunt :) ) costuri specifice activității de minerit, ci ar fi, efectiv, vorba doar de salariu, ar rezulta un salariu brut lunar de 547 de dolari, adică 420 de euro, respectiv 1.790 de lei. La nivelul actual de impozitare și taxare ar rezulta un venit net de 1.000-1.100 de lei/lună.

Probabil că ”nivelul european de salarizare” la care se face referire în propaganda RMGC se referă la salariile expaților prevăzuți pentru primii patru ani ai proiectului. Într-adevăr, costurile de salarizare a 9 astfel de expați prevăzuți în proiect, variază de la 103.000 de dolari americani/an, la 161.000, 175.00 și 203.000 de dolari/an, pentru Mine Manager EXPAT și Maintenence Superintendent EXPAT. Interesant însă că doar pe posturile acestora din urmă sunt prevăzuți expați pe toată durata proiectului.

În toate celelalte cazuri, după patru ani, funcțiile expaților vor fi preluate de specialiști români. Iar costurile salariale vor scădea în mod adecvat (de la 175.000 de dolari/an, la 18.000 de dolari/an, în cazul Mine Superintendentului ori a Directorului Executiv, ori de la 161.000 de dolari/an, la 14.000 de dolari/an în cazul inginerului șef).

.

Dacă doriți să consultați cifrele reale cu numărul de angajați (și nivelul lor de salarizare) al proiectului Roșia Montană, consultați link-ul următor (atâta timp cât mai aveți acces la el): http://www.gabrielresources.com/i/pdf/IMCSummary.pdf . Documentul respectiv este destinat acționarilor RMGC, nu propagandei.

***

Pentru conformitate, mai jos aveți și copii după respectivul document. Și rămâneți aproape: în zilele următoare veți avea parte de amănunte mai mult decât interesante (zic eu :) ) despre diferențele dintre mesajele promovate de RMGC în mass-media din România și rapoartele pe care le prezintă propriilor acționari! Datele se vor baza, în exclusivitate, pe acte și documente interne ale RMGC.

Sursa:

http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/exclusiv-documente-cate-locuri-de-munca-prevede-in-realitate-proiectul-rosia-montana-4×419-i-49339.html

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Studii and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to EXCLUSIV (documente): Câte locuri de muncă prevede, în realitate, proiectul Roșia Montană. 4×4=19

  1. Pingback: POŞIRCA « World of Solitaire's Blog

  2. Admin says:

    Buna ziua,
    In speranta ca nu deranjez prea mult as dori sa va intreb daca ati fi dispus/deacord sa imi publicati un link pe blogul dv. intr-un articol pe cuvantul ( locuri de munca sau joburi)

    Site-ul meu este http://www.joburi-online.ro
    mail: contact@joburi-online.ro

    Prin urmare va pot ajuta si eu cu cateva
    linkuri pe diferite bloguri sau un spatiu publicitar pe o perioada
    determinata pe site-ul de mai sus.

    Va multumesc!
    Cu deosebita recunostinta, Daniel

Leave a comment