Mai bine mai tarziu decat niciodata: La multi ani Romania! Alina R.

La 21 km de Lisboa, în restaurantul Per Tutti, administrat de Ramona si Catălin Găina, 50 de români s-au reunit în seara zilei de 3 Decembrie pentru a sărbători retroactiv Ziua României.

Totul a început printr-o comunicare pe Facebook, când un resitean a început să promoveze evenimentul din 3 Decembrie.

Administratorii restaurantului, care obisnuiau să sărbatorească România si ziua ei natională între prieteni, au decis anul acesta să sfideze criza. Prin contributie proprie si cu ajutorul unei sponsorizări a magazinului de produse românesti Alex, Per Tutti a oferit o masâ românească, fasole cu os si muraturi, zacuscă, icre de peste, slănină afumată cu cârnăciori românesti si ceapă verde, colaci si răcoritoare. Nu a lipsit nici desertul, un tort de ciocolată, frumos decorat cu harta României în trei culori, oferit de Asociatia de Emigranti Mica Românie.

La multi ani Romania!

Cum spueam, 50 de romani, care trăiesc în Portugalia de ani de zile, răspânditi pe tot teritoriul tării adoptive, la un apel realizat prin pagina socială si multumită generozitătii unui cuplu din Vatra Dornei, au avut ocazia să se cunoască, să-si amintească, să cânte, să danseze si să se emotioneze împreună.

Petrecerea a fost onaratâ de prezenta noului ambasador al României în Portugalia, recent sosit din Maroc, dl Vasile Popovici , care, după o intrare absolut diplomatică, prin care a avut consideratia de a se prezenta si saluta individual pe fiecare dintre cei prezenti, a sustinut un scurt discurs, diplomatic si el. Imigrantii romani in Portugalia, care de-a lungul timpului au avut ghinionul sa fie nevoiti sa contacteze Ambasada sau Consulatul român din Lisabona, stiu cu câtă insolentă, lipsa de consideratie si atitudine dezinteresata sunt tratati. Obtinerea documentelor pentru care se deplaseaza la Consulat sunt nerusinat de costisitoare, atitudinea functionarilor depaseste in lipsa celui mai elementar bun-simt tot ce este mai rau famat in România. Exista niste numere de telefon ale Ambasadei/Consulatului la care insă nu are rost sa suni pentru ca tot ce primesti ca raspuns este o inregistrare automata care furnizeaza informatii considerate utile.

La multi ani Romania!

Ei bine, dl Popovici a promis, in seara de 3 Decembrie, românilor entuziasmati de emotia intilnirii, ca tot ce este putred si insensibil in functionare corpului diplomatic la Lisabona va dispare. Si dupa ce spectacolul prezentat de ansamblul júnior al Asociatiei Emigrantilor Mica Românie a luat sfârsit, cănd cântaretul Florin a invitat asistenta sa i se alature la “Asa-i românul/ Cind se-nveseleste…”, domnul ambasador s-a ridicat, si-a luat ramas bun si a plecat.

Intilnirea a prins viata ceva mai tirziu, dupa ce s-a mincat fasolea cu os si gogonelele murate.

Si fiecare cintec, ca era din Moldova, din Oltenia, din Maramures sau Banat era acompaniat in cor de românii fericiti ca-si pot spune dorul cu glas tare.

Am vazut la televizor cum s-au petrecut românii din România in 1 Decembrie. Românii din Portugalia, din minut in minut urau “La Multi Ani, România!”, si-si impartaseau nostalgiile cu cine se nimerea sa le fie alaturi.

La Multi Ani, România!

SURSA

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Eveniment and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Mai bine mai tarziu decat niciodata: La multi ani Romania! Alina R.

  1. Pingback: topul celor mai frumoase cîntece de Crăciun – etapa I (3) « Colţu' cu muzică

  2. VictorCh says:

    Da, sunt convins ca patriotismul este mai activ atunci cand Romania este vazuta prin prisma nostalgiilor provocate de indepartarea fizica de ea decat atunci cand este vazuta intr-atat de aproape incat esti nevoit sa-i suporti zilnic realitatile.

    OanaClara, imi face impresia ca acest articol este un guest-post. Daca gresesc te rog sa ma corectezi, dar daca am dreptate, nu-i pacat ca acest lucru nu este mentionat nicaieri in articol (de preferinta la inceputul titlului)?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s