Casa colecţiilor – Galaţi

Localizare: Clădirea fostei farmacii Ţinc, Str. Eroilor, nr. 64
Program de vizitare:     aprilie – octombrie:
Miercuri-Duminică: 1100-1900;
Luni, Marţi: închis;
noiembrie – martie:
Miercuri-Duminică: 9 00-1700;
Luni, Marţi: închis;

 Intrată în conştiinţa gălăţenilor ca Farmacia Ţinc (ce figurează în Lista monumentelor istorice la poziţia GL-II-m-B-03045 ), clădirea-sediu al Casei  Colecţiilor Galaţi, construită la 1900, s-a impus în peisajul arhitectural al oraşului Galaţi – specific începutului de secol XX – prin elemente stilistice definitorii şi a avut ca destinaţie iniţială o farmacie şi locuinţă.

         Acest edificiu, situat la intersecţia străzilor Traian, Eroilor şi Dr. Carnabel, se dezvoltă pe subsol, parter, etaj şi mansardă.
Farmacia a funcţionat la parter, în timp ce la nivelele superioare a fost locuinţa farmacistului şi spaţiul alocat personalului de serviciu.

         Proprietarul, Constantin Ţinc şi-a desfăşurat activitatea profesională în Galaţi, din anul 1887, în cadrul Farmaciei Române, recunoscută pe plan internaţional, premiată la expoziţiile internaţionale de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. A fost membru al Societăţii farmaciştilor, precum şi al Consiliului de Igienă al oraşului.

Casa Colectiilor
Muzeul „Casa Colecţilor”
la intersecţa străzilor Eroilor şi Dr. Carnabel
Casa Colectiilor
Muzeul „Casa Colecţilor”
la intersecţa străzilor Traian şi Eroilor

         Implicat în mişcarea politică liberală din Galaţi, este ales consilier comunal şi primar al oraşului în 1898, 1904 – 1905 şi 1914 -1917), precum şi senator de Covurlui, în perioada 1907 – 1911.
Ultimul proprietar al farmaciei a fost Wolf Stratman până în anul 1949 când clădirea a intrat în proprietatea statului în urma naţionalizării.
Imobilul a avut destinaţia de farmacie până în anul 1989, când o expertiză tehnică a dispus evacuarea din motive de siguranţă.

         Restaurarea clădirii are loc între 1994 – 2006, prin finanţarea Ministerului Culturii şi Cultelor şi a Consiliului Judeţului Galaţi. Lucrările au fost realizate de o firmă specializată şi atestată în restaurarea monumentelor.
În anul 2002, printr-un protocol, imobilul a fost transferat de la Consiliul Local Galaţi în administrarea Consiliului Judeţului Galaţi prin Muzeul de Istorie Galaţi. Tot atunci, se solicită de către Consiliul Judeţului Galaţi şi se aprobă de către Ministerul Culturii şi Cultelor schimbarea destinaţiei monumentului istoric Farmacia Ţinc din Farmacie în Muzeu al Colecţiilor.

SURSA

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Artă, Stiati ca... and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Casa colecţiilor – Galaţi

 1. Pingback: 4 – The Wave « O lume in imagini

 2. Pingback: Square room « schtiel

 3. Oara,

  Pe bune, stârneşti toată admiraţia.
  Noapte cu Pace, om deosebit!

  Madi şi Onu

 4. VictorCh says:

  – Asta DA imobil proprietate personala a unui farmacist!

  – Ma cam mira “marchiza” atasata balconului de la etaj, in partea de langa curticica.

  – Oare o fi cinstit (fata de ctitorul si proprietarul initial al cladirii) sa fie astfel schimbata destinatia imobilului? (Daca imobilul nu-i suficient de sigur pt a fi farmacie, presupun ca este cu atat mai nesigur pt a fi muzeu, si daca-i suficient de sigur pt a fi muzeu cred ca-i destul de sigur si pt a fi farmacie.) Desi-i… Pe de alta parte, daca “statul” (reprezentat prin INDIFERENT CARE “autoritati”) n-ar fi investit in renovarea cladirii, probabil ca aceasta ar fi fost (ca si multe alte cladiri-monument) condamnata la a fi fost distrusa, deci numitul stat nu era neindreptatit la a ridica pretentii la drept de decizie…

  – Coincidenta: eu am copilarit pe Eroilor (este insa adevarat ca nu in Galati 😛 ).

  • oanaclara says:

   Nu stiu daca “ctitorul” a mai avut urmasi . Era farmacie si cand eram eu copil si imi placea sa admir decoratiunile cladirii. De atunci o consideram deosebita.
   Ma bucur ca s-a hotarat salvarea cladirii . Asa e, multe altele au fost lasate in paragina si te prinde jalea cand le privesti. Probabil ca dupa consolidare, cladirea e numai buna de muzeu.

 5. corabogdan says:

  Foarte interesant articolul! Multe informatii, dar te tine pana la capat! Super!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s