Arta de a prepara o cafeluta imbatabila


Cescuta de cafea este cea mai buna carte de vizita a gazdei. In cafea, se simte daca stii sa te faci pretuita, sa-ti prezinti rafinamntul sau daca o faci din obligatie, pentru ca asa se cade.

Trebuie talent, ca sa faci o cafeluta buna, dar, daca nu cunosti cateva reguli de baza, totul este degeaba. Cu spiritul lor intrat in proverb, francezii spun ca, atunci cand cafeaua este ispititoare, si gazda devine incantatoare.

Cateva reguli generale

Apa de la robinet strica, din start, cafeluta. Nu poti ascunde senzatia de clor, gustul de metal coclit, si acel iz specific apei statute. Apa fiarta in prealabil nu rezolva decat partial toate acestea. Ideala este apa plata. La apa minerala, nici sa nu te gandesti.

Cafeaua trebuie sa fie in termen de valabilitate si proaspat macinata. Sigilata in vid, este perfecta cand o desigilezi. A doua zi, e buna numai daca a fost tinuta la congelator, in pungi speciale, ermetice. In caz contrar, poti s-o arunci, sau s-o bei in cadru restrans.

Amestecul de cafele te califica pe linie de rafinament, dar trebuie sa te pricepi. Gazdele care se respecta isi incearca totusi propriul amestec, cautandu-si personalizarea in cafea.

Multi prefera cafeaua neindulcita. De aceea, o gazda care isi respecta musafirii le ofera zaharul separat, in pliculete, cubulete sau in zaharnita – cu o lingurita de argint.

Cafeaua clasica, arhicunoscuta

Fierbi in ibric apa, portionata in prealabil. Cand clocoteste, dai focul foarte mic si rastorni, dintr-o miscare, tot praful de cafea. Daca il introduci “cate putin”, ca sa nu dea pe dinafara, obtii mai mult posirca, decat cafea.

Lasi pana e aproape gata sa dea in foc, stingi, aduni cu o lingurita caimacul, pe care il pui in cesti si acoperi ibricul pentru 3-5 minute, dupa care umpli cestile, fara sa amesteci.

Inainte de a pune in cesti, poti adauga o lingurita de rom sau de coniac, daca socotesti ca a cazul. Se exclude whisky, bautura scotiana, care nu cadreaza cu cafeaua, bautura meridionala.

Daca vrei sa faci un plus de regie, pui alaturi, pe o farfurioara de dulceata, putina frisca, batuta cu mixerul. Atentie: frisca din smantana nefermentata. Frisca gata batuta este un surogat si strica gustul rafinat.

Regula: cestile nu se servesc pline ochi. Nivelul potrivit este la 5 mm sub bordura cestii.

Cafeaua turceasca

Nu este usor sa o prepari la bloc, dar, daca stai la vila, merita sa te dai mare. Iti trebuie doar o plita cu focar, jar si cenusa incinsa.

In ibricul cu apa rece, se introduce cafeaua si zaharul. Se asaza ibricul pe plita incinsa si se asteapta veghind; pe de o parte, ajunge incet la fierbere, pe de alta parte, odata ajuns, da rapid in loc.

Inainte de a incepe sa dea in clocot, il scoti de pe plita si il ingropi in cenusa incinsa, cam 30% din inaltimea ibricului.

Supraveghezi atenta: in cenusa incinsa, cafeaua trebuie sa fiarba mocnit, fara sa dea in foc. Ideal ar fi sa dureze 10-15 minute, dar daca “se umfla” trebuie retrasa din cenusa. Reusita se va cunoaste dupa stratul gros de caimac format.

Cafeaua turceasca se toarna imediat in cesti, impreuna cu caimacul si se serveste fierbinte. Turcii adora cafeaua oparita. In plus, desi tutunul dauneaza grav sanatatii, o cafea turceasca fara o tigara buna, parca n-ar mai fi chiar atat de turceasca.

Cafelele moderne

Cafea vieneza. Se face un amestec de cafea solubila, smantana dulce (nefermentata), sirop, inghetata de vanilie, ciocolata amara rasa si se lasa la frigider. Inainte de servire, se mixeaza bine, se introduce un cub de gheata, se orneaza cu ciocolata rasa si se serveste.

Cafea granita. Se prepara o cafea tare din praf solubil, se lasa la frigider si se serveste dupa ce i s-a adaugat o lingurita de smantana nefermentata si a fost batuta cu mixerul. Se serveste rece, cu un cub de gheata.

Cafea irish. Cate doua bucati de zahar cubic (mic) in fiecare pahar, cate 50 ml whisky, cafea tare si foarte calda. Separat, se mixeaza cate o lingurita de smantana nefermentata, care se toarna in pahare incet, ca sa ramana la suprafata. Se poate servi fara lingurita.

Cafea braziliana. Se fierbe in apa un amestec egal de cafea, cacao si zahar, omogenizate in prealabil. Se toarna in cesti si se serveste calda.

Cafea vieneza melange. Se bat 4 galbenusuri, cu 125 g de zahar pudra. Se adauga cafea calda si lapte fiert, batand in continuare, pana apare o spuma slaba. Se toarna in pahare mari, incalzite, si se acopera cu smantana.

Cafeaua filtru, cafeaua expresso, presata si altele sunt foarte la moda, recomandate de producatorii aparatelor respective. Retetele se gasesc in prospect, gustul e perfect, aroma de exceptie, dar farmecul romantic al unei cafele ca pe vremuri este doar o amintire.

Sursa:mail

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stil de viata and tagged , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Arta de a prepara o cafeluta imbatabila

  1. Da, mare descoperire cafeaua asta!
    Eu fac french press, cu apa de la robinet (sic), robinetul meu e legat de o teava ce vine direct de la un izvor!🙂
    Pun in presa cafea, cate o lingurita cu varf pentru fiecare cana (da cu varf d-ala care cade la cea mai mica atingere, cu varf-varf), separat fierb apa in ibric pana clocoteste, o iau de pe foc si numar pana la 10 (eu numar mai rar ca nu mi-a placut scoala), in felul acesta apa ajunge cam la 90 de grade, apoi cu miscari circulare o torn peste cafea, incet, mestec bine si pun capacul-sita. Dupa 4-5 minute, timp in care la suprafata lichidului s-a ridicat cafeaua “inflorita”, apas sita (opune rezistenta) si…gata cafeaua. Cand fac doar pentru mine, pun si zahar, cand fac si pentru alte persoane, nu.
    Si aaah ce buna e in cana mare, de om gospodar, nu cescuta!

    • oanaclara says:

      Si eu am apa de izvor la robinet. E din Vrancea.🙂
      Sunt dependenta de cafea. Intr-un timp caramelizam intai zaharul, apoi puneam apa la fiert si la sfarsit adaugam cafeaua. Avea o aroma deosebita.
      Credeam ca numai eu mai beau cafea cu cana, dar vad ca mai sunt si altii.😀

  2. fostulomrau says:

    Buna treaba cu articolul. Eu stiam sa fac doar ceai, asa mai invat si eu una alta. Nu sunt mare bautor de cafea, doar ocazional.

  3. Pingback: duminica cu muzici asortate | Ţara vorbelor în vânt

  4. Marian S says:

    Ia uite chestie, ce laudat eram eu ca stiu sa fac cafea buna… 🙂
    In general sunt de acord, cu o obiectie si o adaugire:
    1. Apa plata NU e buna pentru cafea. Are in ea minerale care deformeaza gustul, chiar daca e “plata“. Vezi sa nu o confunzi cu apa chioara, scoasa de prin nu stiu ce fantani de mare adancime sau chiar de la robinet si trecuta prin filtre, ca sarlatani sunt multi in comertul nostru drag. Deci apa de la robinet, in functie de oras (da, din pacate difera de la loc la loc) foarte bine fiarta si lasata descoperita un timp.
    2. Cafea turceasca (eu i-as zice mai degraba arabeasca) se mai poate face si la alt gen de foc mic. Am descoperit asta intimplator, cand eram undeva unde nu aveam gaz (ca se terminase butelia), in schimb aveam cateva lumanari!!!
    Scurt pe doi: respectati reteta de mai sus dar, daca nu aveti vila cu gratar in curte, puneti sub ibric o lumanare din aceea mica, cilindrica (candela).

    • oanaclara says:

      Ooooo! Adunam blogosfera la o cafea la tine!🙂
      1. Eu am apa de izvor la robinet si pe aceea o folosesc, dar unii n-au norocul asta. In unle elocalitati apa de la robinet miroase atat de tare a clor incat nu-ti vine nici sa te speli cu ea, daramite sa o folosesti la mancare.
      2. Daca zici… pot sa te contrazic? Ai inventat o reteta noua.

      • Marian S says:

        Nuuu, nu adunam nicio blogosfera!!!
        Eu nu sunt genul “daca tot mi-ai trecut pragul, hai sa-ti fac o cafea“. Chiar imi displace sa merg la cineva si sa-mi ofere cafea, chit ca e deja seara.
        Mai bine o bere, un vin, altceva…

        Eu fac cafea buna dimineata, cand ma trezesc si eu… si ea…

        De acolo mi se trag laudele: vai, ce cafea buna ai facut!!! / cat de buna? / in orice caz, mai buna decit prestatia de aseara. 🙂

      • oanaclara says:

        😀😀😀 Eu am avut o perioada cand beam cafea in prostie. Acum am mai redus numarul de cesti. Nici sa nu te gandesti sa legi de nu stiu ce prestatie cafeaua pe care o inghiteam !🙂
        Adevarul e ca e placut sa te trezesti dimineata si el/ea (dupa caz) sa iti servesca o cescuta cu cafea fierbinte proaspat facuta.

  5. psipsina says:

    mare dandana şi cu cafeaua asta de care am devenit atât de dependenţi!🙂
    dar recunosc, îmi place cafeaua turcească şi opărită, făcută de alţii, preferabil la nisip.

    • oanaclara says:

      Da. Cafeaua turceasca e cea mai buna cand o fac altii. Stau prost tare la capitolul “rabdare”. Prefer sa prepar variante de cafea care se “fac”mai repede.🙂

  6. Alex says:

    Nu ştiu cum aş putea să stau fără cafea! Este prea minunată ca să renunţ la ea, chiar dacă uneori îmi mai face şi rău…
    Îmi place cafeaua turcească, “coaptă” la foc mic, cu răbdare, dar în ultima vreme beau cafea făcută la presă. O fac mai repede, fiind tot grăbit…
    Mi-ai făcut poftă de (încă) o cafea, Oana!🙂

  7. Florin says:

    Mama mi-a trimis niste cafea din IT. E foarte buna, tare.. aroma.. de toate. Doar ca nevasta mea o bea fara zahar. Ma mai trezesc cateodata dimineata si gasesc cafeaua facuta si iau cate o gura din ceasca ei.. am senzatia ca in sec 2 or sa-mi pice dintii..

    Eu pun cafeaua odata cu apa si o pazesc. Faza e ca mai tot timpul o dau in foc. Nevasta lasa apa sa fiarba, dupa ce fierbe apa, stinge aragazu si pune cafeaua. Amesteca, dupa care ii pune o lingurita de apa rece si o acopera cu o farfuriuta. Prima data am zis ca imi face vraji :)))) Lingurita aia de apa rece, e ca sa se decanteze😀 sa se duca zatul ala la fund mai repede.

  8. Zamfir says:

    Am inteles ca stii sa faci o cafea buna. Astept invitatia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s