Fragmente din marele dicționar BAZAKONION

Partea muzicală

„Dii, Parpăl ”era o formație de muzică pop locală,de la noi, de la țară, formată din calul Parpăl, o căruță și un căruțaș, acesta din urmă purtând și titlul oficial de „șef de atelaj”. Ei cântau pe la nunți, botezuri și…scandaluri publice.Au emigrat, clandestin, în Apus și acolo se numesc „Deep Purple”!

Jeni Făraș era o șanteuză de bar din cartierul țigănesc Fața Luncii, din Craiova. A plecat și ea în Anglia, dar ăia de pe acolo i-au ortografiat numele în stilul lor, scriind adică Jennifer Rush. Împreună cu ea a plecat, tot din Fața Luncii, și Mic Jegăr, poreclit așa că era mic și jegos.Cu numele lui s-a întâmplat la fel. Ăsta mai avea un prieten, care, pentru un franc, lătra mai bine ca un câine.  Îl porecleau Franc și Latră. S-a apucat și el de cântat și l-au numit Frank Sinatra.Cică a mai fost și una, cam  grasă, poreclită Matahalia. Asta a plecat în America, dar, deși avea volum, nu glumă, pentru compensare i-au scurtat numele la Mahalia..Altă grăsuță, Gloria Găinilor pe nume, pentru că avea multe găini de rasă, faimoase în mahala, a plecat tot acolo și acum o cheamă Gloria Gaynor. Cică  ar mai fi fost unul, Elvis Preș, despre care nu știu puține lucruri, precum și o nepoată de-a lui Mic Jegăr, care, tot așa, nu prea se spăla, și o porecliseră Purcelina Dihor. Dar, vorba lungă, sărăcia omului. De aia nimeni nu e profet în țara lui, dar într-a altuia este!

Partea genială

Treaba asta cu emigranții geniali din România s-a mai întâmplat și în vechime. Dacă rămânem în domeniul muzicii, apoi un lăutar amărât,de pe vremea lui Barbu Lăutaru, numit pe aici Bietu Vână, a fost cunoscut în Germania ca Beetoven.Înaintea lui a plecat din Moțăței, județul Dolj și Bogdan Moțatu, cunoscut în Austria ca Amadeus Mozart.În domeniul teatrului, avem un dramaturg genial plecat în secolul XVII în Spania, la cules de căpșuni. Când a plecat nu era dramaturg, nici măcar nu știa să scrie, dar a învățat acolo. Îl chema Căldăraru de la Bârca, dar spaniolii l-au poreclit Calderon de la Barca.În domeniul picturii îl avem pe Fane Gogu, zugrav oltean, plecat în secolul XIX în Olanda, unde n-a prea dus-o bine.Ăia, din orașul hamsterilor, pe nume Hamsterdam, l-au poreclit Van Gogh. În sfârșit, cireașa de pe tort o constituie împăratul francezilor, Napoleon, cu origini tot oltenești, din neamul lui… Bună Parte, numit așa conform proverbului: „cine împarte, parte-și face”, că mereu sărea să apuce câte ceva. Întrerup deocamdată șirul de genii neaoșe aici, dar o să mai revin, ce dracu!

Asta e așa, o chestie măruntă, pentru contrast:

Spălatul corespunzător al rufelor în familie este condiționat de muiere. Dacă folosiți în prealabil, (sau în lighean) detergent de muiere, spălarea se va face mult mai repede și mai bine.

BAZAKONION HISTORIKON, adică CHESTIUNI ISTORICE IMPORTANTE

Dacii au fost (și rămân) strămoșii de bază ai poporului român. Peste ei s-au suprapus romanii. În prezent romanii sunt dați dispăruți, dar în schimb au rămas romanițele. Totodată, conform tendințelor lingvistice la modă, romanii tind să-și piardă o silabă din numele oficial, rămânând doar…romi.

Dacii au fost de mai multe feluri,și anume:

–          Gân-daci, adică dacii gânditori care, din cauza obiceiului de a gândi deveniseră foarte periculoși ,așa că au fost transformați de către niște vrăjitori răi în gâze, sub care formă îi putem întâlni și azi, mai ales prin blocurile vechi;

–          Răspân-daci, care, de asemenea, se mai pot întâlni și în prezent, răspândiți difuz prin masele populare, în rândurile cărora răspândesc de obicei zvonuri;

–          Aplau-daci  – aceștia erau foarte numeroși până  prin 1989, după care s-au reprofilat în oameni de afaceri.

Rămânând în domeniul istoriei antice, trebuie să menționăm și aspectul de mare importanță științifică al numelui fiicei regelui Decebal. Pe aceasta o chema Decibela și se spune că ea zbiera așa de tare încât i se auzea vocea de la Sarmisegetuza până în toată Dacia.Ca un omagiu pentru această prințesă nefericită, fizicienii au numit după ea unitatea de măsură a sunetului.

Contemporanii și aliații dacilor au fost un popor migrator numit sarmați.Sarmații aceștia se zice că nu plecau la luptă până nu se ghiftuiau bine de tot cu sarmale. De aici li se trage și numele: sarmați, adică plini de sarmale. Acest fel de mâncare le-a plăcut atât de mult și dacilor încât, înainte de dispariția lor din istorie ca popor de sine stătător, l-au lăsat moștenire, cu limbă de moarte, urmașilor urmașilor lor, gloriosului popor român.

BAZAKONION GRAMMATIKON –LEXIC ȘI PLEXIGLASS

Într-ale gramaticii, dicționarul Bazakonion conține multe explicații, dar și propuneri. Uite, de exemplu, o propunere de reformare a cuvântului „potabilă”, din sintagma „apă potabilă”. Acest cuvânt nu are relevanță în limba poporului, așa că propunem forma „pipotabilă”, care dă „apă pipotabilă”, adică se poate turna direct în pipotă. O altă propunere se referă la o mică modificare a cuvântului „gastronomie”.Păi mai bine ar suna „castronomie” ,de la castron, adică știința umplerii castroanelor cu de-ale gurii. De asemenea, propunem introducerea unui termen nou, respectiv „narghiuleaua”,care este o pipă în formă de obuz, pe care cică o fumau tunarii turci în timpul războiului de independență. Din categoria cuvintelor compuse, propunem revenirea la cuvintele inițiale, care au cam dispărut din uzul limbii. De exemplu, de ce să folosim numai cuvântul „imbecil”, când putem zice și „becil”, despre cineva mai mintos.La fel și cu „intelectual”, când avem atâția „telectuali” prin preajmă. Iar dacă indivizii nedisciplinați și încăpățânați sunt „recalcitranți”, apoi ce cuminți și blânzi să se numească „calcitranți”.Pantofii de antilopă ar trebui să aibă și o variantă, numită „antipopă”, pe care să-i poarte numai ateii. Cuvântul „dezmăț”, atât de peiorativ, ar putea să aibă o pereche bună și blândă, respectiv cuvântul „măț”, pentru activități conforme cu morala.

Perechi de cuvinte, după gen:

Pat-pată, cal-cală, gong-goangă, lift-liftă, lighian-lighioană, țap-țeapă, ton-toană, cap-capă, lichen-lichea, tren-trenă, macara-macaroană, ser-seră, trap-trapă, cioc-cioacă, țop-țoapă,  etc.(va urma, eventual…)

Și acum, genurile pereche ciudate ale unor cuvinte:  puț-fântână, sul-rolă, cură-tratament, colac-pupăză! (evident că de la colac peste pupăză!)

Din familia cuvântului „papă” amintim:

-supapă, nevasta papii,

-papițoi, copiii papii,

-paporniță, soacra papii,

-paparudele, rudele papii,

-papaverină, verișoara papii,

-papanași, nașii papii,

-papagal, galonul papii,

-papară, mâncarea papii,

-papion, ionul papii, cu care…ionizează,

-papuci, mucii papii,

-pap, lipiciul papii

-papaia, aia, de la …papă,

-paparazzo, rățoiul papii,

-papetărie, tăria papii,

-papură, ura papii,

-papilom, omul papii,

-papirus, un papă de origine rusă,

-papiotă, iota papii, și …dacă or mai fi….le-om găsi!

Ați văzut ce familie bogată are …papa?

Andrei RADU, feb. 2010

BAZAKONION EXPLICATIVUS

Mda, cam așa….Care va să zică, ne simțim datori cu oarece explicații, conform vechiului dicton „Ezixtă o esplicație”.Faptele sunt următoarele:

Un țânțar sprințar, prin țară, cutreiera, treierând creierele greierilor grijulii de soarta cu toarta cratiței cu murături ce trimitea tremurături cu urături, nu urlături din lături.Dar castratul zăcea ca stratul de ceapă de apă, să priceapă zugravul ce culoare să pună pe culoare, la casa căsătoriilor. Avizi ca niște guvizi, așteaptă o știre de la oștire, despre dilema veche: pui pui sau nu pui pui? Încerc în cerc să capăt de la capăt o placă, ca să-mi placă. Fac prinsoare că rămâi prin soare, pentru că e prea scundă să se ascundă. Ce stați mai muți ca maimuța, pe care o muți mai încolo? El vine să ceară niște ceară iar ea îl îmbie cu o scrumbie! Să-l stoarcă de e leoarcă, să nu stea sub stea. Marțian țipa marți că n-are marțipan. Mai bine punea otavă pe o tavă. Unde pătrunde pătrunjelul, jeleul jalnic nu ajunge. Morgan de la morgă avea o morgă morganatică.Ar găsi și ar argăsi toată pielea lui Burghelea, dar mai întâi admiră discreția și grația creației Lucreției Crețu. Ea avea sănătatea labilă pentru că avea ceva la bilă. Larga gamă de lângă gară alungă gândul despre gândaci. Oricum și tâmplarilor contemplativi li se mai întâmplă să li se împlânte în tâmplă vreo durere sau părere, despre mere sau despre pere, că cine cere, nu piere. La contabilitate Isolda solda solda soldaților din armata militară a oștenilor cazoni. Când Gertruda se trudea cu trunchiul de la unchiul, care căra cartea cu careta, Greta regreta egreta de la Margareta.Ea nu se teme să facă teme, nici de insultă în insulă, de la o slută pentru sultă. Cine-l prinde pe Berinde ,chiar și fără de merinde, într-o rână, în țărână? Morarul mormăia că nu mai are moare la moară, că moare fără moare și nu vrea să mai piarză o varză, preferând un praz, la necaz, să fie treaz, nu breaz. Concluzia? „Luna-nfiptă într-un par,/Se numește felinar.”

Dat în urbea natală, în ziua zet, luna conopidă, a anului gheorghe.

Andrei RADU,  aprilie 2011.

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Haioase and tagged , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Fragmente din marele dicționar BAZAKONION

 1. paul says:

  faci misto de celebrii si iubitii Deep Purple ? I love them…

 2. jean says:

  pai daca tu esti fana trupei Gaynatsoo din hanu conachi, ce sa-ti fac 🙂

 3. Aliosa says:

  @ Carmen,
  Bună dimineata !
  Decât despre gogomăniile ce se difuzează zi de zi pe posturile de televiziune care te scot pur si simplu din sărite, mai bine antiteze ca cele postate de tine.
  Un sfârsit de săptămână minunat !
  Aliosa.

 4. psipsina says:

  calul parpăl? 😆 nu mă pot opri din râs!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s