“M-AM ENERVAT!” Revolta unei doctorande românce din Japonia: “Românii caută iod să se vindece de presupuse radiaţii, japonezii se duc la muncă!”

21 martie 2011

“M-AM ENERVAT!” Revolta unei doctorande românce din Japonia: “Românii caută iod să se vindece de presupuse radiaţii, japonezii se duc la muncă!”

– Vineri seara, un mail pe adresa redacţiei Gândul. “M-am enervat!” – semnat Cecilia Ioana Manoliu, doctorand în Ştiinţe Politice la Universitatea din Tsukuba.

Scrisoarea electronică suna aşa:

“M-am enervat cand m-am uitat la televiziunile din ţară : Japonia iad nuclear

1. universitatea m-a intrebat ce fac, ambasada nu
2. japonezii m-au intrebat ce fac, ambasada nu
3. Administratorul blocului a venit imdeiat dupa cutremur sa vada ce face blocul, nu casa lui. Nu m-a lasat in strada si mi-a dat un nou apartament in aceeasi zi
4. Ai nostri se bat pe zahar fara cutremur. aici dupa cutremur, tsunami si centrala nucleara avariata nu se bate nimeni pe nimic
5. Romanii cauta iod sa se vindece de presupuse radiatii, japonezii se duc la munca
Miercuri scolile erau deschise

Romanii dezbat daca luna o sa ne cada în cap , japonezii caută supravietuitori de 7 zile in continuu si la adaposturile pentru refugiatii din zonele afectate au anuntat ca au mai multi voluntari decat e nevoie
Ce iad in Japonia asta”
Câteva minute mai târziu am vorbit cu tânăra doctorandă, care ne-a explicat mai pe larg motivul supărării ei – imaginea care li se prezintă românilor despre tragedia japonezilor este distorsionată, pur senzaţionalistă, la ani lumină distanţă de percepţia pe care japonezii înşişi o au faţă de drama prin care trec. Dar cel mai mult a enervat-o pe Cecilia Manoliu imaginea românilor omorându-se pentru un kilogram de zahăr gratuit, în ziua în care “japonezii ei” îşi trăiau cu demnitate suferinţa, făcând bilanţul victimelor la o săptămână după cutremur şi tsunami.

Cecilia Ioana Manoliu este doctorand în Ştiinţe Politice la Universitatea din Tsukuba. Trăieşte în Japonia de trei ani, a trecut prin cutremurul de nouă grade, a văzut de aproape ce înseamnă un tsunami, iar în oraşul ei sunt găzduiţi acum cetăţeni din Fukushima , oraş unde centrala atomică se confruntă cu probleme grave.

În centrul în care cetăţenii din Fukushima sunt cazaţi nu mai sunt locuri. Nu pentru refugiaţi, ci pentru voluntari. Situaţia este aceeaşi în toată Japonia. Autorităţile îi anunţă pe voluntari că sunt destui şi nu mai au cu ce să ajute.

Şcolile s-au redeschis, oamenii merg în continuare la muncă. Chiar şi aşa, Cecilia află, urmărind mass-media româneşti, că în Japonia “Apocalipsa” este în curs de desfăşurare, iar viaţa pe care ea o vede reluându-şi cursul este prezentată ca un “iad”.

“Din punctul meu de vedere şi privind din zona în care mă aflu eu, nu e nicidecum un iad. Sigur nu este o situaţie normală, dar iadul e departe. Eu sunt într-un oraş din (prefectura n.r.) Ibaraki . Găsesc mâncare, am apă, lumină, gaz. Nu se găseşte benzină, pentru că e redirecţionată către maşinile de salvare în zonele afectate. De fapt se găseşte într-o oarecare măsură, dar e raţionalizată, cam 10 litri”, povesteşte Cecilia pentru Gândul.

“Nu e nici iad, nici apocalipsă. Nimeni nu s-a bătut pe zahăr aici, deşi am trecut printr-un cutremur cu 300 de replici, tsunami şi o centrală nucleară avariată. Sigur au fost zone extrem de avariate, dar în materie de civilizaţie Japonia nu a fost dată înapoi nici măcar cu o zi. A fost o catastrofă naturală, dar nu este nimic comparabil cu Haiti , spre exemplu”, mai spune Cecilia.

Sursa: mail

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stil de viata and tagged , , , . Bookmark the permalink.

17 Responses to “M-AM ENERVAT!” Revolta unei doctorande românce din Japonia: “Românii caută iod să se vindece de presupuse radiaţii, japonezii se duc la muncă!”

 1. jean says:

  in privinta cumparaturilor nu e chiar asa, au facut si ei cozi la alimente imediat dupa catastrofa si au fost chiar sfatuiti sa nu goleasca rafturile din supermarketuri. Apa de la robinet nu se poate consuma, fiind suspecta de radiatii iar azi auzeam un reportaj in germana in care se povestea despre absurditatea unor masuri ale guvernului ca de pilda obligarea unor fermieri din anumite zone de a-si varsa tot laptele din aceleasi cauze. Sunt inca fabrici care nu si-au reluat activitatea ( de pilda de ansamble si subansamble de autoturisme si electronice ) si de aceea se va simti si in Europa si la noi penuria de piese pt masini; poate ai auzit ca Dacia isi va intrerupe o saptamana activitatea din aceasta cauza dupa Paste!

 2. Pingback: Pascal Bruckner « Rokssana's Blog

 3. dara says:

  …a mai fost si azi un cutremur acolo….doamneeee…

 4. Cu românii m-am obişnuit. A trebuit să se întâmple o astfel de catastrofă ca să văd cum sunt alţii.

 5. Pingback: În viaţă ai absolut totul şi nu ai absolut nimic… « Rokssana's Blog

 6. Amza says:

  Am rămas fără cuvinte – rar păţesc asta. Dacă astăzi noi, românii, am fi loviţi de o catastrofa chiar şi de zece ori mai mică decât cea a japonezilor, cred că unii dintre noi ar ajunge să se mănânce între ei. Şi nu este o exagerare. Uitaţi-vă că românii se calcă pe cap pentru un ulei mai ieftin şi fără să fie nicio calamitate.

 7. Florin says:

  Perfect adevarat. Mai lipseau de la stiri acei pensionari care fac infarct la stirea ca vine valu in RO. Sau aia care se arunca de la balcon din cauza predictiilor lui Hancu de la ZeroTV

 8. Pingback: supravietuire explozie atomica, radiatii nucleare | blog 2012NumaratoareaInversa.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s