Frumuseţea aurorei boreale, cum nu aţi mai văzut-o până acum!

Aurora boreală este des întâlnită în timpul nopţii în zonele nordice, fenomenul făcându-şi apariţia în ionosferă.

Fenomenul este văzut ca o strălucire difuză, o perdea ce se extinde de la este la vest şi care poate forma deseori arcuri care evoluează şi care îşi schimbă forma. Fiecare “perdea” este formată din multe raze paralele, direcţia razelor fiind dată de câmpul magnetic, astfel aurora boreală formează “modele ale câmpului magnetic” al Pământului.

Cercetări ştiintifice au stabilit că aurora boreală apare în principal într-o regiune în formă de inel ce are o raza de aproximativ 2500 km şi este situată în jurul polului magnetic al Pământului. De altfel, aurorele nu au fost niciodată văzute în dreptul polului geografic al Pământului, loc situat la 2000 km distanţă faţă de polul magnetic.

Magnetosfera plantei este formată din cauza vânturilor solare care lovesc polul magnetic al Pământului. Această regiune a spaţiului terestru este plină de ioni acumulaţi de-a lungul timpului din vânturile solare. Perturbaţia acestor vânturi duce la mărirea fluxului de ioni, proces care duce la deplasarea ionilor de-a lungul liniilor de câmp, în cele din urmă ducând la schimbărilor formei aurorei boreale.

Doi fotografi au studiat de-a lungul timpului diferitele forme ale aurorelor şi au realizat, după o muncă de peste 6 luni, filmuleţe cu fenomenele extraordinare observate de ei în nordul Norvegiei.

Primul clip a fost realizat de fotograful norvegian Terje Sorgjerd, care a îndurat temperaturi de -25 de grade timp de o săptămână pentru a surprinde aceste imagini:

Al doilea clip este realizat de către un alt fotograf norvegian, acesta petrecând 6 luni în apropiere de Tromsø, timp în care a tras 50.000 de cadre:

Sursa

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Studii and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Frumuseţea aurorei boreale, cum nu aţi mai văzut-o până acum!

 1. T says:

  suuperb !!:)

 2. CARMEN says:

  Fantastic! Nu am mai vazut pâna acum videoclipuri despre Aurora boreală…

 3. dara says:

  ..foarte frumos…nu am mai vazut o aurora boreala pina acum in video…e foarte frumoasa…

 4. Alexandru says:

  Un adevărat “spectacol”! Foarte frumos!

 5. Daca tot stim de existenta acestor capodopere ale naturii de ce naiba tot strangulam planeta asta?

 6. vacitim says:

  ce as mai putea scrie eu…adica, poti descrie in cuvinte ce se vede acolo? eu zic ca nu 🙂

 7. VictorCh says:

  Hm! N-am apucat inca sa vad clipurile, asadar nu stiu daca este gresit comentariul original, sau doar traducerea acestuia, sau poate doar interpretarea traducerii.

  “Aurora boreală este des întâlnită în timpul nopţii în zonele nordice…”
  Aurora boreala nu apare numai in timpul noptii – e vorba despre noaptea polara, care dureaza aproape o juma’ de an – ci si in timpul zilei, dar noaptea e mai bine (mai clar) vazuta.
  Pe de alta parte, PARCA imi amintesc (da’ de asta nu sunt FOARTE sigur) ca aurora apare SI in zonele extrem-sudice (in Antarctica), dar acolo pe de o parte este mai “slaba”, mai palida, deci e vizibila aproape numai noaptea, si pe de alta parte (intrucat noaptea polara coincide cu iarna polara) acolo e atat de frig atunci incat nu prea are CINE s-o vada (iarna nici cercetatorii din statiunile polare nu prea stau pe-acolo).

  “…fenomenul făcându-şi apariţia în ionosferă.”
  Aurora este doar numele dat efectului vizibil (de pe suprafata planetei) al fenomenului ionizarii particolelor elementare (care are intr-adevar loc in straturile inalte ale atmosferei, in ionosfera) sub influenta “vantului solar”.

  “…poate forma deseori arcuri care evoluează şi care îşi schimbă forma.”
  Eu am intalnit descrierea fenomenului prin asemanarea sa cu perdele (in culori diafane irizate si “curgatoare”) care falfaie.

  “…aurora boreală apare în principal într-o regiune în formă de inel ce are o raza de aproximativ 2500 km şi este situată în jurul polului magnetic al Pământului. De altfel, aurorele nu au fost niciodată văzute în dreptul polului geografic al Pământului, loc situat la 2000 km distanţă faţă de polul magnetic.”
  Pai daca polul nord geografic este la DOUA MII de kilometri de polul magnetic, iar locul unde apar aurorele este la distanta de doua mii SI CINCI SUTE de km de acesta, normal ca nu apare SI acolo, ci doar la 500 km distanta de el.

  “Magnetosfera plantei este formată din cauza vânturilor solare care lovesc polul magnetic al Pământului.”
  Magnetosfera terestra (este vorba despre magnetosfera PLANETEI, nu a plantei – aici mistype-ul poate induce in eroare intrucat cuvantul rezultat are sens) are CU TOTUL ALTE cauze, interne globului terestru (are de-a face cu faptul ca o parte din miezul metalic al pamantului este sub forma topita, lichida, si “curge” circular in interiorul planetei), iar vanturile solare NU lovesc Pamantul (nici macar la polul magnetic), ci sunt oprite de campul magnetic terestru cu care interactioneaza creind ionizarea particulelor elementare (cea care de pe Pamant este vazuta drept aurora).

  Scuze de corectare, da’ noi NU vrem ca cititorii blogului sa invete gresit, nu-i asa?

 8. Oara,
  Mai scrie, fata draga.
  Prin tine, mi-am verificat imaginatia, si-ti multumesc!
  Scrie, scrie, scrie!Somn senin!
  Madi si Onu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s