Gand despre cutremur

Pentru ca nu prea ma uit la televizor,am aflat si eu , logic,  dupa ce stia toata lumea, de cutremurul din Japonia.

Am discutat cu o persoana la telefon si m-a intrebat daca am simtit cutremurul. Am zis ca nu, apoi m-a anuntat ca era vorba de cel din Japonia. Prima reactie a fost sa glumesc pe tema asta, nestiind de fapt ce dezastru e acolo.

Am vazut oameni, masini , vapoare plimbate de valul tsunami ca niste barcute de hartie . Poate suna cinic dar nu am putut sa nu remarc faptul ca , desi au fost maturate de valul urias de apa, autostrazile suspendate au ramas la locul lor de parca nu s-ar fi intamplat nimic.

E cumplit ce s-a intamplat in Japonia . Ei au infrastructura construita in asa fel incat sa reziste la seisme. Ma intreb cu groaza ce s-ar intampla daca in Romania s-ar produce un cutremur de aceeasi magnitudine. 😦 La noi blocurile se dezmembreaza stand…

Consider ca fiecare dintre noi trebuie sa stie ce e de facut in caz de cutremur. Cateva informatii se gasesc aici.

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in personal and tagged , . Bookmark the permalink.

22 Responses to Gand despre cutremur

 1. CARMEN says:

  imaginile din Japonia sunt… cutremuratoare!

 2. Blue says:

  Oana, ceva nu se potriveşte. Nu cred că e vorba de 8,9 grade pe scara Richter. Am impresia că e vorba de scara Mercali

  Clasificarea după scara Richter:
  Magnitudine 1 : În mod normal nu este simțit.
  Magnitudine 2 : În mod normal nu este simțit.
  Magnitudine 3 : Este simțit adeseori, dar nu provoacă daune materiale.
  Magnitudine 4 : Este simțit adeseori, dar nu provoacă daune materiale. Se aude zgomot.
  Magnitudine 5 : Cutremur moderat. Este simțit bine. Mici daune la clădirile din apropierea epicentrului. Se aude zgomot.
  Magnitudine 6 : Cutremur puternic. Clădirile care nu sunt rezistente se distrug pe o rază de câțiva kilometri de la epicentru.
  Magnitudine 7 : Cutremur major. Cauzează multe daune importante pe câteva sute de kilometri de la epicentru. (Cel din ’77 a avut 7,4 grade Richter)
  Magnitudine 8 : Cutremur gigant. Există multe daune materiale, numeroase decese și mulți răniți pe sute de kilometri. Foarte puţine constricţii umane nu se dărâmă, cele rămase prezintă crăpături.
  Magnitudine 9 : Super-cutremur. Foarte rar. Distruge tot sau aproape tot atât în zona epicentrului cât și într-o arie de mii de km² în jurul acestuia. Nici o construcţie făcută de mâna omului nu rezistă, apar modificări le peisajului.
  Magnitudine 10 : Inimaginabil. Pământul se poate crăpa în două, se poate observa bascularea plăcilor tectonice. Până acum nu s-a înregistrat această magnitudine. Maximul înregistrat a fost 9.5.

  Scara Mercali are 12 trepte. Clsificarea după scara Mercalli:

  GRAD DESCRIERE MAGNITUDINE (pe scara Richter)
  I – Instrumental Nu este simțit, păsările și animalele sunt neliniștite. Înregistrat doar de seismografe. Între 1 și 2 grade
  II – Slab sesizabil Este simțit numai de către puține persoane care se găsesc în repaus, în special la etajele superioare. Între 2 și 3 grade
  III – Perceptibil Este simțit de către unele persoane din interiorul clădirilor. Între 3 și 4 grade
  IV – Moderat Este simțit de către mai multe persoane din interiorul clădirilor și de unele aflate în exterior. 4 grade
  V – Serios Este simțit de către aproape de toată lumea, mulți sunt sculați din somn. Între 4 și 5 grade
  VI – Puternic Este simțit de către toată lumea, mulți se sperie și fug din locuințe, unele mobile grele se deplasează. Între 5 și 6 grade
  VII – Foarte puternic Cei mai mulți oameni părăsesc locuințele. Este perceput și de persoanele aflate la volan. Stricăciuni considerabile în clădiri prost construite. 6 grade
  VIII – Destructiv Casele se deplasează pe fundațiile lor, pereții ușori sunt aruncați în afară, unii pereți de cărămidă se prăbușesc. Între 6 și 7 grade
  IX – Ruinător Panică generală, stricăciuni considerabile și în structuri special construite. Crăpături mari în teren. 7 grade
  X – Dezastruos Sunt distruse cele mai multe structuri din cărămidă. Mari alunecări de teren. Între 7 și 8 grade
  XI – Foarte dezastruos Puține clădiri din cărămidă rămân în picioare. Sunt distruse poduri. Șinele de cale ferată sunt îndoite puternic. 8 grade
  XII – Catastrofic Distrugerea este aproape totală. Obiectele sunt azvârlite în sus. Au loc modificări ale reliefului. Mai mare de 8 grade

  • oanaclara says:

   Tocmai mi-ai amintit niste notiuni pe care le invatasem cand eram liceana (acum vreo 15-20 de ani-mamaaaaa ce baba sunt). Atunci ma pasionau cutremurele, tipurile de nori, vulcanii, aurora boreala…
   Habar n-am pe ce scara au masurat astia intensitatea cutremurului, cert e ca urmarile sunt dezastruoase.

 3. Alex says:

  Să ne ferească Dumnezeu de aşa ceva! La cât este de “bătută de soartă” ţara asta….asta ar mai lipsi!
  Groaznic ce s-a întâmplat în Japonia şi Noua Zeelandă.

 4. Costin Rbsv. says:

  Un singur cuvant am de spus in legatura cu ce se petrece in lume.
  APOCALIPSA. Si cu asta am zis tot.

 5. Pingback: GUNOI POLITIC …MEDIATIZAT ! | Madi şi Onu Blog

 6. VictorCh says:

  “…desi au fost maturate de valul urias de apa, autostrazile suspendate au ramas la locul lor de parca nu s-ar fi intamplat nimic.”
  ATENTIE – desi au fost maturate de valul urias de apa DUPA CE NUMAI CE FUSESERA AFECTATE DE UN CUTREMUR MAJOR, ele TOT au rezistat: DUPA ce rezistasera seismului, INCA mai ramasesera suficient de rezistente incat nici valul nu le-a putut demola (desi vazusem cu ochii mei secventele in care era aratat cum valul “dadea in “pod” ” (ASTA parea sa fie autostrada suspendata!) pe de o parte cu o casa (chiar asa facuta din lemn si hartie cum se fac la ei) si pe de alta parte cu un vaporas…)

  • oanaclara says:

   Nu te-ai intrebat cum de la ei se poate si la noi nu? In Romania zboara asfaltul de pe strada cand trec cei cu utilajele de deszapezire iarna.
   Am vazut la un moment dat pe o strada din centrul Galatiului ceva de neimaginat. Strada fusese proaspat plombata … de cateva ore presupun. Niste puradei scoteau bucati din asfalt si se bateau cu ele. Interesant, nu?

   • VictorCh says:

    “Strada fusese proaspat plombata … de cateva ore presupun. Niste puradei scoteau bucati din asfalt…”
    Scena merita filmata si prezentata la una din sedintele cu public ale Primariei orasului (sau asta e doar o “moda” timisoreana si la voi la Galati nu se practica sedintele cu public, “deschise”?) impreuna cu intrebarea despre CAND are primaria de gand sa traga la raspundere firmele asfaltatoare si sa le puna sa refaca lucrarea pe spezele lor, in cadrul garantiei oferite? (Sau eventual pe spezele familiilor acelor puradei, da’ presupun ca respectivii puradei nu cu ranga si/sau cu barosul/tarnacopul scoteau acel asfalt, ci mai mult cu mainile goale, deci de vina era calitatea plombarii, nu actiunea intentionata de distrugere voita).

    TARE dragut rezultatul mistype-ului (corectat intre timp), asa cum mi-a aparut in mailul de instiintare! (“In Romania zbiara asfaltul de pe strada cand trec cei…”) CHIAR ca zbiara (dupa “autori”)!

    “Nu te-ai intrebat cum de la ei se poate si la noi nu?”
    NU, nu m-am intrebat: STIAM ca la ei exista acel cult al datoriei fata in primul rand de superiorul ierarhic imediat (de senior), si in al doilea rand fata de colectivitate (“constiinta civica”). Si ca tot ei sunt si perfectionisti, au cultul activitatii bine facute.
    M-am mirat doar de nivelul lor de prevedere. Ma intreb oare CUM or fi facut calculele, si oare CE “coeficienti de siguranta” or fi aplicat? De ordinul zecilor – in loc sa fie putin supraunitar (cel mult 2-3-5 la obiectivele strategice de mare risc si de importanta deosebita – spre exemplu barajele) ca la noi?
    Da’ UITE ca la reactoarele nucleare TOT “au dat-o in bara”, cu toata precautia lor… (Este insa adevarat ca un cutremur de magnitudinea 9* (NOUA!) probabil ca SI LA EI are o probabilitate mai redusa decat “unu’ la o mie de ani”.) PLUS “tsunami”-ul “corespunzator”… (Doamne, ce de “deseuri” – gen masini si case – a putut cara valul ala!**)

    * Nu stiu daca stiai, dar “scara” magnitudinilor este logaritmica: sporirea magnitudinii cutremurului cu o unitate inseamna un cutremur de zece ori mai puternic, astfel incat un cutremur de 9 este de o suta de ori mai puternic decat unul de 7 si de O MIE de ori mai puternic decat unul de 6! “Marele cutremur” de la noi din ’77 fusese – daca bine imi mai amintesc eu – de vreo 7,6 sau 7,7, deci cutremurul asta de la ei a fost cam de 30-40 de ori mai puternic decat “al nostru”! O raritate la nivel mondial…

    ** Oare acum la ei CUM or fi facand fata acum companiile de asigurari? Si atatia morti/raniti/schilozi, si atatea masini, si atatea case, si vapoare, si “afaceri” (cladiri, utilaje, vehicule, marfuri, termene contractuale…)

   • oanaclara says:

    Legat de bucatile de asfalt…da, cu mainile goale le scoteau si copiii aia nu aveau mai mult de 7 ani. Eram la volan si m-am straduit sa nu ii ating cu masina pentru ca topaiau in mijlocul strazii. Era in jur de ora 15 si nu era traficul atat de intens.

    Centrala nucleara a fost destul de rezistenta la cate i-au picat pe “cap” dintr-o data.

    Nu vreau sa ma mai gandesc la valul acela cu case,vapoare si masini. Peisajul era intr-adevar apocaliptic.

    Companiile de asigurari fac ce stiu mai bine cand sunt in imposibilitate de plata. Dau faliment.

   • VictorCh says:

    “Centrala nucleara a fost destul de rezistenta la cate i-au picat pe “cap” dintr-o data.”
    Eu nu ma mir ca n-a rezistat centrala (ba din perspectiva mea a rezistat chiar neasteptat de bine), ci ca A rezistat soseaua suspendata. (Am revazut la TV secventele acelea filmate si m-am uitat cu atentie: era vaporas “in toata legea” cel pe care valul l-a izbit in sosea!)

    “Companiile de asigurari fac ce stiu mai bine cand sunt in imposibilitate de plata. Dau faliment.”
    FEREASCA SFANTUL de falimentul generalizat al intregului sistem de societati de asigurare! SISTEMUL lor ca atare – alaturi de cel bancar, si CA SI acesta – sunt utile si foarte necesare societatii, chiar daca isi asuma o marja cam mare de profit si una MULT subdimensionata la riscurile asumate, si chiar daca modul concret in care procedeaza este neplacut de arogant fata de clientii “obisnuiti” (nici o grija, ca “rechinii” economici CU TOTUL ALTFEL sunt tratati!)
    Din fericire, a fost deja “inventat” sistemul re-asigurarilor: societatile de asigurari insele se asigura la alte societati (mai mari) de asigurari impotriva riscului unor asemenea necesitati de plata, deci efectul cutremurului asupra societatilor de asigurari se imprastie in toata lumea si in acest fel isi mai disipeaza din amploare – da’ TOTUSI consecintele economice vor fi severe! (Sa vezi cu cat vor creste primele de platit pt diverse asigurari…)

 7. dara says:

  …Sa ne fereasca Dumnezeu de asa ceva….

 8. 3g says:

  cineva ,se apuca cu spor sa clasifice intensitatile cutremurelor, cu adjective de club. super -cutremur; cutremur gigant, si alte aberatii. VORBESC PT CA NU INTELEG CUM TRECETI TOTUL INTR-UN LIMBAJ DE SRTADA. AM ABSOLVIT ICB-FCCIA, IAR OPTIONALUL DE ANUL 4 L-AM FACUT LA SEISMOLOGIE. O PRECIZARE, CA SA NU VA MAI OCUPATI DE CE NU VA PRICEPETI, PT SCARA RICHTER, SEISMELE CU GRD 8-9 SINT CATASTROFE, IAR PESTE 9 CATACLISME. DIN PUNCT DE VEDERE MATEMATIC SE POT FACE CALCULE DE REZISTENTA LA SEISME SI DE GRADUL 20-PRECIZARE NU TINE TERENUL, NU EXISTA NICI MATERIALE CU PROPRIETATI CORESPUNZATOARE(ESTE MULT DE EXPLICAT) DECI, NU VA MAI TOT AGITATI, CA NU VORBITI DESPRE BANALITATI. CUTREMURELE SI EXPLOZIILE SINT CATEGORII DE INCARCARI CU O DURATA FOARTE SCURTA, INTENSITATE FOARTE MARE SI EFECTE DISTRUCTIVE MAXIME. PASTRATI-VA DECENTA, ABORDIND DOAR SUBIECTE CORESPUNZATOARE ZONEI IN CARE EXCELATI. RESPECTUL PT OAMENI INCLUDE SI EVITAREA DATULUI CU PAREREA DESPRE ORICE.

  • oanaclara says:

   Daca oamenii isi dau cu parerea inseamna ca le pasa.
   Ca sa va raspund pe acelasi ton, pot sa zic ca , cei ce nu stiu sa foloseasca semnele de punctuatie, nu ar trebui sa scrie. Nu am timp si nici chef sa analizez toata fraza de mai sus, dar orice copil de clasa a treia stie ca intre subiect si predicat nu punem virgula. Din primele trei cuvinte m-am lamurit in legatura cu pregatirea dumneavoastra. “Cineva” e subiect, “se apucase” e predicat. Ce urmeaza e o insiruire ilogica de propozitii scrise probabil intr-un acces de frustratre si separate mai mult sau mai putin corect prin virgule in loc de puncte.
   Va recomand sa evitati sa va mai exprimati in scris!

 9. dara says:

  ….nu vreau sa par nu stiu cum ,insa e atita desteptaciune in lumea asta…atita tehnologie…informatie…etc…cum de nimeni nu a sesizat acest tzunami?….cum se explica?…poate sa dea un raspuns in acest sens un specialist’?…spune lumea ca sunt anumite aparate care sesiseaza din timp un asemenea eveniment…cum de nimeni n-a stiut????…..

  • oanaclara says:

   Tsunami e un efect al cutremurului, deci nu avea cum sa fie prevazut.

  • VictorCh says:

   Este prea sumar raspunsul dumitale, Oana, e probabil ca dara TOT n-a inteles motivul (dac’-ar fi avut informatiile necesare, si-ar fi dat seama si singura, si nu punea intrebarea).

   dara, tsunami-ul este efect al cutremurului (de data asta; cu titlu general, mai poate fi provocat si de alte cauze: vreo explozie submarina puternica, alunecare masiva de teren – de pe uscat in apa, sau subacvatica -, caderea vreunui meteorit mare, etc). De la locul producerii sale tsunami-ul se propaga in general aproape neobservat – nu e mai mare decat valurile produse de vant – dar ca o unda de soc, cu viteza foarte mare (de ordinul de marime al vitezelor de zbor ale avioanelor comerciale). Valul incetineste si se inalta doar la scaderea adancimii apei, si in general este greu de prognozat cu precizie CAT “se va umfla” valul atunci cand ajunge la tarm – e cam la fel de greu de prezis ca si intensitatea pe care urmeaza s-o atinga un uragan – de aceea alertarea pt oricare din cele doua fenomene implica o mare responsabilitate: daca nu dai alarma atunci cand e necesara pui in pericol vieti omenesti, iar daca DAI alarma si se vadeste a nu fi fost necesara (uraganul se linisteste si devine “doar” o furtuna “obisnuita”, sau tsunami-ul nu “creste” decat pana la vreo juma’ de metru sau un metru inaltime) pe de o parte ai provocat cheltuieli si eforturi inutile, si pe de alta parte se pierde increderea populatiei in “seriozitatea” avertismentelor ulterioare.
   Aparatele pe care le mentionezi exista, dar nu pot sa prevada producerea ulterioara a unui tsunami, ci doar sa instiinteze despre producerea lui undeva departe si despre faptul ca urmeaza sa soseasca la tarm. In cazul ACESTUI cutremur urmat de tsunami, epicentrul cutremurului (locul de unde incepe sa se propage valul) a fost foarte aproape de coastele Japoniei. Avertismentul de tsunami A FOST dat, dar pe de o parte cu prea putin timp inainte de sosirea valului (din cauza vitezei mari si a distantei mici timpul de la producere pana la sosirea la tarm a fost scurt), si pe de alta parte valul a fost cu MULT mai mare decat se astepta oricine – cred ca a fost cel mai inalt val din istoria documentata in scris a omenirii). ACESTA este si motivul pt care urmarile au fost atat de grave: in zona respectiva, autoritatile se asteptasera ca se va produce CANDVA un tsunami, dar apreciasera (pe baza experientei anterioare) ca valul urma sa aiba inaltimea maxima de 6,5 – 7 m, si pt ACEASTA marime luasera masuri de prevedere, iar valul a avut cam 10 m inaltime.

 10. Florin says:

  Pai.. scapa cui ii e dat sa supravietuiasca.. lafel, oricat de cinic ar suna 😦 La noi intradevar e greu cu infrastructura insa se moare mult si din proasta educatie cand vine vb de comportament in timpul unui cutremur.. Pacat ca la TV vorbim de cat de mult ”comunism” e in Romania, dar de o campanie serioasa nu suntem capabili..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s