Tuneluri dacice?

Trasee secrete si drumuri pe sub munti, folosite inca de pe vremea dacilor? O simpla legenda sau …In fiecare zi, indiferent ca e vara, toamna, pramavara sau iarna, sute de persoane vin sa traverseze zona Bucegilor. Unii vin pur si simplu pentru munte, altii vin atrasi de legendele ce cuprind intreg tinutul Bucegilor. Iar altii vin in cautarea comorilor ramase prin pesteri, din cele mai vechi timpuri, asa cum spun legendele locale. Pentru ca in zona Bucegilor trece un lant de drumuri subterane, cunoscute doar de cateva persoane, la ora actuala. In vremuri de restriste, inca din vremea dacilor, obstile tramiteau femeile si copiii aici, tramiteau comorile ce le aveau si porneau la lupta impotriva invadatorilor. Pe sub munte se poate ajunge dintr-o parte in alta a muntilor.

In anul 105 armatele romane conduse chiar de imparat, patrundeau in teritoriul dacilor, ocupind cetate dupa cetate. Era al doilea razboi si Traian era decis ca de data asta sa supuna definitiv Dacia. Din aceste considerente nu se grabea, preferind sa construiasca de fiecare data pe unde trecea cetati si castre care sa asigure spatele armatei sale.

 

Description: http://www.2012en.ro/?attachment_id=2841

 

La un moment dat, intre romani si Sarmizegetusa nu mai era nici o cetate. Cu toate astea, in munti, pe loc deschis, la intilnirea a doua piriuri, s-a dat o lupta pe viata si pe moarte intre cele doua osti. Era sfarsitul toamnei. Dacii erau condusi personal de Decebal, iar romanii de unul dintre generalii lui Traian, cel care, dupa cucerirea Daciei, urma sa devina pramul guvernator al noii provincii romane. Lupta a fost ingrozitoare si a durat toata ziua. Spre seara, balanta incepuse sa inclise spre romani, din cauza numarului mare de luptatori de profesie pe care ii aveau.

La un moment dat, marele preot dac, Vezina, a fost vazut cazind in lupta. Atunci dacii au inceput sa sovaie, vazind in asta un semn din partea marelui lor zeu, Zamolxis. Ca sa nu piarda de tot lupta, Decebal a dat ordin de retragere si… armatele dacilor au disparut in cateva minute ca inghitite de pamant. degeba au trimis romanii trupe in urmarirea fugarilor. Acestea se intorceau toate cu acelasi raspuns: in fata lor nu exista nici un fel de dusman…

A urmat o pauza de cateza zile, pauza care a fost cat pe ce sa salveze soarta regatului dac. Pentru ca, profitind de ea, Decebal a realizat o lovitura care a ramas in analele razboaielor: a incercat sa mute centrul operatiunilor la sud de Dunare, pe teritoriu roman. La vremea respectiva nimeni nu a putut intelege cum, in conditiile unei ierni cumplite, cum a fost cea din 105, Decebal a ajuns, intr-un interval de timp extrem de scurt – mai putin de 2 zile – sa strabata muntii Daciei, ajungind la locul de intalnire cu aliatii sai si trecand Dunarea ca sa atace castrele romane de pe teritoriul actual al Bulgariei. Din pacate, in urma unor tradari din rindul nobililor daci, Traian a aflat secretul miscarilor rapide de trupe: Decebal s-a folosit de tunelurile subterane care traversau muntii dintr-o parte in cealalta.

Dupa batalia de la Adamclisi cand fiecare dintre aliatii infranti ai dacilor se retrageau spre locurile lor de bastina, dacii condusi de Decebal au cazut in cateva ambuscade organizate de romanii care ii asteptau in tunelurile de trecere. Neasteptindu-se la asa ceva, mare parte din trupele repliate au fost nimicite, putini fiind dacii care au ajuns din nou la Sarmizegetusa. Dupa acest atac, Traian a ordonat astuparea tunelelor pe care le descoperise. Cu toate astea, multe au ramas necunoscute de cotropitorul roman, fiind folosite mai tirziu de domnitorii romani. Asa au fost trecerile subterane din zona Bucegilor.

Cei mai populari munti ai Romaniei sunt strabatuti de la un capat la altul de treceri subterane, putini fiind cei care cunosc existenta acestora?

 

Description: http://www.2012en.ro/?attachment_id=2842

 

Despre existenta tunelurilor aveau cunostinta numai sacerdotii daci si unii nobili, acestia din urma cunoscand doar anumite treceri strategige si nu pe toate. Ducand mai departe mostenirea spirituala a inaintasilor lor, preotii daci au transmis novicilor secretele trecerilor de sub pamant, secrete preluate de preotii crestini, paznici ai comorilor spirituale si nu numai, ale acestui popor si retransmise mai departe doar calugarilor virtuosi. Pentru ca aici, in interiorul Bucegilor, exista o parte din secretul existential al nostru, al romanilor, ca popor.

Pe vremea domnitorilor din dinastia Basarabilor si a celor de dupa ei, platoul Bucegilor era interzis oamenilor de rand. Acolo se antrenau ostile de elita ale domnitorului. Oare de ce, din toate locurile posibile din tara asta, domnitorii au ales ca loc de antrenament tocmai platoul Bucegilor? De ce nu un loc la cimpie, unde antrenamentul calare se putea desfasura in conditii mai bune? Simplu. Pentru ca, in vremuri de restriste, tezaurul roman era adapostit in tunelele din zona, iar “rosii” aveau ca sarcina prioritara, paza comorilor.

Mai mult, legendele locale vorbesc si despre existenta unui tezaur deosebit. Un tezaur acumulat si pastrat in zona de-a lungul a zeci de generatii de conducatori. Se spune ca fiecare din acestia trebuia sa sporeasca tezaurul pe durata domniei lui si nu avea voie sa foloseasca niciodata odoarele de pret din tezaurul sfant. Cei care nu au tinut cont de asta au fost loviti de un blestem cumplit, ei si familiile lor fiind risipite in vint. Se spune ca acest blestem a lovit cele doua ramuri conducatoare din familia Basarabilor, respectiv ramura Draculestilor si cea a Danestilor, multi domnitori din aceste familii murind asasinati, ei si familiile lor, pentru incercarea de a folosi tezaurul tarii in scop personal.

In ultimii ani, in zona Bucegilor s-au efectuat masurari energetice care au constatat existenta unor campuri de forta extraordinara si a unor treceri subterane care traverseaza muntii dintr-o parte in cealalta. Mai mult, aceleasi masuratori au aratat existenta a doua treceri subterane care merg din zona Bucegilor pana in apropiere de Pestera Ursilor din Carpatii Occidentali, acestea fiind intretaiate din cand in cand de diverse tunele mai mici sau mai lungi.

 

Description: http://www.2012en.ro/?attachment_id=2840

 

Ceea ce este uimitor e altceva. Privite de sus (ipotetic) aceste tunele nu strabat muntii haotic ci sub forma unor linii care configureaza imaginea unui lup imens, avand gura deschisa, ca atunci cand se arunca asupra prazii. Capul lupului este in Muntii Apuseni iar coada coboara pana in apropiere de Pietrosita, judetul Dambovita. Intrebarea logica este daca aceste treceri subterane au fost facute de mina omului sau daca au fost doar descoperite si folosite de oameni? Este o intrebare la care, deocamdata nu are cine sa raspunda. Poate doar misticii, care au avut curajul sa afirme ca totul a fost construit de Zamolxis atunci cand Marele Zeu a decis sa apere acest pamant sfant si pe cei ce-l locuiesc.

 

Sursa:mail

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stiati ca... and tagged , . Bookmark the permalink.

17 Responses to Tuneluri dacice?

 1. Alex says:

  Foarte interesant. Mi-ar plăcea să ştiu autorul articolului şi mai multe amănunte care să susţină toate aceste informaţii.

 2. vacitim says:

  In principiu, cei din armata stiu ca informatiile sunt in mare parte adevarate 🙂

 3. Probabil, nu vreau sa ma dau eu destept, sunt printre cei care isi pot da cu parerea cel mai bine despre ce este in Bucegi. Am strabtatut orice colt al Bucegilor, sunt lucruri care nu se spun altele care se cunosc, sunt locuri unde s-au facut excavatii, s-a cautat ceva, sunt zone militare…ceva este adevarat din tot ce se vehiculeaza. Dar un tunel intre Bucegi si Occidentali nu are cum sa fie, ar insemna sa traverseze pe sub, o parte a Transilvaniei cu o altfel de structura.
  Ca sunt in Bucegi pesteri inchise, neexplorate decat de cei care detin anumite autorizatii este altceva. In opinia mea, este nevoie de cel putin 5 persoane cu experienta montana, deschisi la minte, care sa aiba anumita aparatura si timp liber. Si in cateva luni vor face lumina…ce este si ce nu este in Bucegi.

 4. Pingback: Marin Toma's Blog

 5. Camelia says:

  Asta voiam să spun şi eu, Oana Clara…ai în Adrian un cunoscător al acelor plaiuri…nu cred că i-a scăpat ceva neştiut sau nestrăbătut. Sau poate că da, dar drumul lui acela este. Şi crezul lui.

 6. VictorCh says:

  Multumesc pt articol, pt mine e deosebit de interesant, si nu-l “prinsesem” “la vremea lui”.

  “…sub forma unor linii care configureaza imaginea unui lup imens […]. Capul lupului este in Muntii Apuseni iar coada coboara pana in apropiere de Pietrosita, judetul Dambovita.”
  In articolul catre care ai linkuit (multumesc!) este prezentata si o “harta” – schema (ipotetica? a) respectivelor tuneluri – da’ ceea ce am vazut EU in acea harta este nu “un lup” (cu capul spre… si coada pe la…), ci UN CAP de lup, asemanator stindardului dacic (asa cum l-am vazut de-a lungul vietii in poze ale reconstituirilor) cu BOTUL spre… si cu GATUL pe la…
  Vede altcineva animalul in intregime (inclusiv “coada” mentionata in text)?

 7. That’s an all round well thought out blog

 8. JAV download says:

  I could not think you are more right!!

 9. Sunt Dac says:

  Buna fratilor daci.
  Acum ma consider dac , pana acum cativa ani credeam ca sunt doar roman, cu toate ca sunt aproape de Sarmizegetusa Regia din muntii Orastiei pana acum cativa ani nu am fost decat la Costesti niciodata nu am ajuns la capitala dacilor pana intr-o zi cand avand lucrari in zona Costestiului am nimerit la ” batalia dintre daci si romani ” Am sa va povestesc ce am simtit atunci:
  La sfarsiul lunii septembrie 2010 eram in muntii Orastiei in zona Orastioara de sus Costesti, jud. Hunedoara, pentru unele lucrari, am ajuns si la Costesti unde am nimerit la o confruntare intre daci si romani la poalele cetatilor dacice Costesti si Blidaru, parca eram cu 2ooo de ani in urma, vedeam istoria noastra.

  Dupa terminarea spectacolului, uitand parca de scopul pentru care am venit aici am luat hotararea sa urcam la cetatea dacica Blidaru, dupa o ora jumatate de urcat prin padure, am ajuns in cetate. Am fost impresionat de ruinele din varf. La intoarcere cand sa plecam in jurul orei 16 am vrut pe moment sa mergem si la Sarmisegetusa Regia, dar fiind tarziu am hotarat sa revenim alta data doar pentru a vizita capitala DACIEI.

  Un fapt iesit din comun pentru noi care am urcat la 750m, cativa Km prin padure a fost ca niciunul dintre noi nu a obosit, nu a facut febra muschiulara dupa acest traseu destul de abrupt. Mai mult odata ajuns acasa am simtit ca trebuie sa ma documentez despre Sarmisegetusa Regia si neaparat trebuie sa merg acolo, cu toate ca aveam 47 de ani niciodata nu am patit ceva asemanator, sa fiu atras pe moment de aceasta zona si sa urc pana la cetate fara ca in prealabil sa ma fi gandit la acest lucru, apoi sa caut zilnic si sa citesc tot ce scrie despre daci. Cu cit citeam mai mult, cu atit sunt mai mindru ca sunt urmas de dac si simteam ca trebuie neaparat sa merg la Sarmigesetusa Regia capitala Daciei…
  Apoi zilnic ma gandeam ca trebuie sa ajung acolo….
  Am fost la Sarmisegetusa Regia in data de 16.10.2010, drumul este asfaltat pana la Costesti, de aici este drum forestier care este acceptabil… doar suntem in Romania.

  Odata ajunsi aici va recomand sa o luati la dreapta pe langa zidul gos de trei metri, o sa fiti impresionati de zidul care inconjura varful muntelui, ajungeti la poarta 3 unde faceti la dreapta pe langa drumul pietruit, apoi ajungeti la sanctuare. La intoarcere cand ajungeti la poarta 3 o luati in sus la dreapta pe langa zidul cetatii gos de 3 metrii. Nu va grabiti, observati totul in jur, este superb, ajungeti la poarta 1 dupa ce -ati facut inconjurul cetatii. Daca intrati doar pe poarta 1 si mergeti drept inainte nu vedeti nimic decat padure si ajungeti direct la sanctuare fara sa vedeti zidurile ce inconjura cetatea, acestea exista sunt acolo trebuie doar sa le vedeti.
  Am fost impresionat de ce am vazut acolo, nu ma asteptam sa vad ziduri groase de 3 metri ce inconjoara muntele, a fost o munca titanica sa construiasca cetatea in varful muntelui, zidul este de jur imprejur la o inaltime de 1,5 pana la 2 metri, de jur imprejur prin padure in rapa sunt bolovanii din zid. Nu am vazut nicio vipera sau soparla in aceasta perioada probabil hiberneaza… in cetate este liniste… parca esti in alta lume, in varful muntelui este superb, am facut o multime de poze.
  Sa stiti ca dupa vizitarea cetatii dacice Blidaru am cautat pe net cam tot ce se gaseste despre daci, dupa trei saptamani de informare am vrut neaparat sa merg la Sarmizegetusa Regia, am fost chemat sa merg acolo si am fost cu toate ca dimineata ploua si se anuntase ploaie in toata tara, trebuia sa merg cu prietenii dar acestia au renuntat intrucat ploua si familia se opunea sa mergem pe ploaie intrucat pe un drum de munte este intradevar periculos iar daca ploua nu puteam urca pana sus intrucat masina derapeaza, cu toate acestea am fost convis ca acolo nu va ploua si intalnirea cu istoria va avea loc. Pe drum a plouat pana la Costesti, cand am ajuns in fata cetatii ca prin minune soarele a aparut printre nori, nici nu va inchipuiti ce fericit am fost. Am ajuns la ora 13 si pana la ora 16,30 cand am plecat nu a plouat acolo deloc, a fost cald si frumos, la intoarcere de la Costesti a inceput iarasi ploaia…

  In momentul in care am ajuns la portile cetatii si am imbratisat blocurile mari de piatra am simtit un fior , atunci am simtit ca spiritul dacilor ne cheama acolo unde a fost si este casa noastra.
  Fratilor nu sunt copil am 49 de ani dar asa ceva nu am patit niciodata sa fiu chemat acolo, sa nu pot dormi decat cu gandul ca trebuie sa ajung acolo, dacii ma chemau, poate o sa patiti si voi la fel, mergeti la Sarmizegetusa Regia sa va cunoasteti istoria sa simtiti ca sunteti urmasi de daci.
  De atunci caut necontenit pe internet tot ce este scris si descoperit despre daci , avem o istorie de care trebuie sa fim mandrii.

  Am considerat ca aici este locul unde se pot intalnii dacii liberi.
  Noi suntem urmasii dacilor si a venit timpul sa ridicam steagul lor sa redevenim daci liberi in DACIA noastra Romania. Cred ca este timpul sa facem schimbare totala , sa ne recapatam denumirea milenara de DACIA si sa terminam pentru totdeauna cu urmasii lui Traian. Noi suntem urmasii Dacilor !

 10. VictorCh says:

  Felicitari pt placerea si implinirea resimtite de dumneata cu ocazia si in jurul acestei conexiuni cu jumatatea autohtona a originii noastre etnice (genetice) si iti multumim pt ca le-ai impartasit si cu noi.
  Pacat ca acest placut (si frumos descriptiv) comentariu al dumitale se incheie cu o atitudine atat de excesiv-partinitoare – exprimata (aceasta din urma) cu deficiente ortografice (“presari” prisos de “i”): “…sa fim mandrii.” (si consider ca nu te refereai la un indemn de a fi noi mai multe mandrii ale altcuiva), “…se pot intalnii…”…
  (In opinia mea – si nu numai a mea – SI ascendenta noastra latina (desi nu NUMAI ea exclusiv) isi are importanta ei majora, atat dpdv genetic cat si – mai cu seama – dpdv cultural.) (Iti este cunoscuta sintagma “barza… varza… viezure… manz…” pusa fata-n fata cu poduri, drumuri, terme etc?)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s