Omul care a scos la tabla tara intreaga

 

Profesorul Grigore Gheba scoate o culegere de matematica la 91 de ani .

Cel mai cunoscut autor de culegeri de matematica din Romania, profesorul Grigore Gheba, asteapta in aceste zile sa-i apara o noua lucrare, “Teme fundamentale in studiul matematicii – Clasele IV-X”. Culegerea, prima pe care venerabilul profesor nu o testeaza mai intii pe elevii sai, are pe coperta “figura Gheba”, model geometric ce a limpezit ani de-a rindul mintile elevilor.
Intr-o dimineata nehotarita de primavara din anul al 91-lea al existentei sale, Grigore Gheba a facut roata cu gindul peste intimplarile ce-i umplu fiinta: anii de scoala, anii de razboi si de lagar, doua neveste, copiii, o iubire care l-a readus din morti, altele mai mici ce doar i-au reamintit ca e in viata. Si culegerile de matematica, 34 la numar, tiparite in peste sase milioane de exemplare. Rindurile de mai jos incearca sa recompuna povestea profesorului Gheba. Omul care a scos la tabla tara intreaga.

Anii de scoala

M-am intilnit cu profesorul – si generalul in retragere – Grigore Gheba in sufrageria casei sale, din cartierul bucurestean Drumul Taberei, si am impartit pentru citeva ore aceeasi masa acoperita cu sticla sparta la unul dintre colturi. Ne despartea un manunchi de poze. Razboiul, matematica, femeile iubite. O viata.
“M-am nascut intr-un sat de munte din judetul Vrancea, se cheama Poienita – Dumitresti, ca unul dintre cei sapte copii ani unei familii sarace. Mama mea, Maria, punea gaz in lampa doar simbata si duminica, in restul saptaminii culegeam surcele ca sa tin focul treaz in soba si sa pot face socoteli cu condeiul pe tablita din piatra moale. Lucram dintr-o carte, “1001 de probleme de matematica” se numea, primita de la un unchi, inspector de matematica”, povesteste profesorul Gheba. Baiatul nu implinise inca 12 ani cind stia pe dinafara cartea de probleme, stirnind uimirea unchiului. La imboldul acestuia, intr-o dimineata, Maria Gheba arunca intr-o traista patru oua fierte linga un pumn de mamaliga si, cu Grigore de mina, o lua peste dealuri, cale de 30 de kilometri pe jos, sa-si dea feciorul la liceul din Rimnicu-Sarat. Ajunsera inainte de caderea soarelui, plini de praf si flaminzi.
Femeia incepu sa plinga fara sa poata spune de ce. Ii agata copilului traista pe umar, facu o cruce mare cu dreapta si-l impinse pe poarta scolii. Puiul de taran intra intr-un hohot de ris. Uniformele apretate din banci se hlizeau de opincile lui. Se oprira doar cind directorul Gherda isi slobozi glasul catre nou-venit: “Ce stii tu din matematici, baiete !?”. “Stiu tot din cartea asta!”, indrazni Grigore, scotind din traista cartulia de la unches. Peste clasa se lasa o tacere curioasa. “Ia scrie-mi tu pe tabla trei milionimi!”. Nou venitul apuca creta si scrijeli cu zgomot ascutit… 0,000.003. Gherda zimbi, apasa un buton si-n citeva clipe pe usa se iti capul contabilului scolii. “Il iei pe taranoiul asta, il imbraci la magazinul “Mireasa” si-l pui la internat, o sa fie elevul scolii mele”.
Lui Grigore i-au trebuit trei saptamini sa invate sa mearga in ghetele galbene cu toc de patru centimetri pe care le primise de la scoala.

Prizonier la cotul Donului

Tinarul Gheba urma apoi Scoala de ofiteri in rezerva de la Bacau si obtinu gradul de sublocotenent. Isi aminteste ca a ramas concentrat permanent la Rimnicu-Sarat “pentru ca nevestei colonelului Anastasescu, comandantul regimentului, ii placea cum
dansam”. Stia ea, coloneasa, ceva, de vreme ce, tocmai in timpul unui bal, sublocotenentul a cucerit inima unei frumoase invatatoare, Lilica Popescu, care, in 1936, avea sa-i devina sotie. Razboiul il purta pe sublocotenentul de artilerie Grigore Gheba in Transnistria, sa lupte impotriva rusilor. Pe 3 noiembrie 1942 cazu prizonier la Cotul Donului. “In vagonul meu aveam noua morti si, in mijloc, o gramada mare de excremente. Intr-un alt vagon, cei ramasi in viata taiasera fesele mortilor si le mincasera. Dupa ce am trecut prin trei lagare, dintr-un barbat voinic, la 26 de ani, ajunsesem sa cintaresc 39 de kilograme.
Atunci a aparut ingerul vietii mele.”

Marusia, ingerul cu ochi albastri

Era medicul lagarului, avea gradul de capitan, era blonda cu ochi albastri. O chema Marusia Anka. “S-a asezat linga patul meu, plingeam, convins ca mai am citeva ore de trait. M-a intrebat de ce pling, i-am raspuns ca nu voi mai vedea niciodata tara. M-a
mutat intr-o alta camera si s-a ingrozit de oasele mele cind m-a dezbracat sa ma consulte. A revenit cu niste lapte si oua. Nu mai vazusem de doi ani asa ceva. Mai tirziu am aflat ca erau din ratia ei…” Asa incepu intre cei doi o poveste de dragoste care continua tot razboiul. La indemnul Marusiei, Grigore Gheba s-a inscris in Divizia Tudor Vladimirescu si a luptat impotriva nemtilor. A fost de doua ori ranit si decorat de opt ori. In ciuda acestei evolutii, a avut relatii tensionate cu citiva conducatori sovietici, accentuate imediat dupa razboi, cind, ca prefect, pentru scurt timp, al judetului Rimnicu-Sarat, a fost acuzat de antisovietism. “Am parasit toate structurile si m-am inscris la Facultatea de Matematica din Bucuresti. Nu mi s-a permis sa acced la catedre inalte pentru ca am refuzat sa ma inscriu in partid.” In 1955 prima lui sotie a murit, iar Gheba s-a recasatorit doi ani mai tirziu cu Lucretia, care-i sta si astazi alaturi. Dintre culegerile care l-au facut faimos, cea dintii a scris-o profesorul in 1958. Erau vremuri tulburi, cind invatamintul romanesc suferea de lipsa profesorilor calificati de matematica. “Foarte multi invatatori predau matematica dupa manuale pe care nici ei nu le prea intelegeau. Fiind cooptat intr-o brigada de inspectie in scoli, am constatat ca profesorii necalificati faceau erori grosolane in rezolvarea unor probleme din manualul de matematica. La o astfel de vizita, facuta chiar in comuna mea natala, profesorii m-au rugat sa le rezolv problemele din manual si sa le trimit prin posta. Am lucrat doua luni impreuna cu sotia, le-am multiplicat in 50 de exemplare si le-am expediat Inspectoratului-Scolar din Rimnicu-Sarat. Am
primit apoi cereri din toata tara. Atunci am scos prima culegere in 350.000 de exemplare. S-au epuizat in citeva zile”. Nici una dintre culegerile care au urmat nu dadea gres pentru ca profesorul proba toate exercitiile cu elevii pe care ii avea acasa, la
meditatii. “Tin minte ca, odata, la un concurs de matematica, din 18 cistigatori, 16 erau pregatiti de mine. Aveam doua serii pe zi, a cite 3-4 copii, nu acceptam mai multi intr-o serie pentru ca nu era eficient. Ma suna si acum din America sa-mi multumeasca fostii elevi.”

Culegerile, vindute in sase milioane de exemplare

Gheba nu s-a sfiit niciodata sa critice conceptia manualelor scolare, fapt care i-a atras antipatia autorilor, dar si simpatia profesoriloor din tara. El a avut marea inteligenta pedagogica sa imparta probleme pe genuri de solutii, “a ipotezelor, a restului din rest, a comparatiei”, lucru care avea darul sa faca algebra, dar mai ales geometria, punctul forte al lui Gheba, mult mai usor de inteles. In 1975, cind faima lui era la apogeu, Suzanea Gidea a incercat sa-i interzica sa mai publice. Dar la interventia altor capi ai regimului, a lui Gogu Radulescu, in special, profesorul si-a putut continua munca. A publicat 34 de culegeri intr-un tiraj total de peste sase milioane de exemplare. Cot la cot cu Gheba au lucrat Lucretia Gheba, actuala sotie, si Carmina Gheba Dragomir, fiica adoptiva a cuplului. La 15 aprilie, Editura Univers va scoate pe piata cea mai recenta dintre culegerile profesorului Gheba, pentru ca “ultima” nu indraznim sa spunem. Profesorul e un pic emotionat. Nu mai are de ani buni copii la pregatire si nu a probat pe ei, ca in atitea alte rinduri, metodele de rezolvare. “Dar n-am cum sa dau gres, e experienta mea de-o viata acolo!”

La plecare il intreb daca mai stie ceva de capitanul cu zulufi si ochi albastri. Imi spune, usor soptit, ca in 1998, cu acordul sotiei si cu 340 de ruble in buzunar, a zburat la Moscova, sa dea de urma ingerului. Cind a ajuns in fata blocului de pe Bulevardul Maxim Gorki, unde s-a petrecut o noapte din dragostea lor, i s-a oprit inima in loc. N-a mai gasit-o pe Marusia. A ramas la locul ei doar padurea de molizi de la marginea Moscovei.


Sursa: mail

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stil de viata and tagged , . Bookmark the permalink.

33 Responses to Omul care a scos la tabla tara intreaga

 1. Blue says:

  Cât m-a mai chinuit omul ăsta … 😀
  P.S. Să mai trăiască şi să mai scoată, că bună treabă face

 2. jean says:

  eu n-am invatat mate, nici cu el, nici fara el!;)

 3. CARMEN says:

  tare m-au bucurat vestile despre marele Gheba! nu m-am interesat niciodata cine sta în spatele problemelor de mate…
  Foarte interesant articolul!

 4. Alex says:

  Nu ştiam că mai trăieşte! Cred că dacă ar vedea preocupările multor copii din ziua de azi (orice, numai carte nu vor să ştie!), tare s-ar mai întrista.
  Frumos articol, OanaClara! Şi ce viaţă interesantă a avut dl.Gheba. E bine că mai aflăm câte ceva dspre dânsul. Chiar dacă ne-am chinuit cu culegerile sale, aşa am învăţat carte, nu glumă!

  • oanaclara says:

   Intotdeauna mi l-am imaginat ca fiind un tip sobru care isi petrecea mare parte din timp la un birou, gandind tot felul de probleme de matematica. Nu mi-am imaginat, insa, niciodata , ca ar fi putut trece prin atatea.

 5. Camelia says:

  Grigore Gheba şi Ivanca Olivotto erau cele două culegeri de probleme de matematică după care lucrau elevii înainte de revoluţie.

  • oanaclara says:

   Da. Le-am “gustat” si eu. 🙂 Lucrau elevii fara sa comenteze ca problemele sunt prea multe sau prea grele. Acum , din pacate, constiinciozitatea e o floare din ce in ce mai rara.

 6. Ia uite-l pe celebrul Gheba. Fain Oana articolul, ce am mai patit cu problemele lui, stii, nu m-am gandit niciodata cum arata acest om :)cu atat mai putin la viata lui…sa fie sanatos 🙂

 7. Pingback: Bobu, Ceauşescu, Primarul PDL şi Udrea | Madi şi Onu Blog

 8. vacitim says:

  nu mai tin minte culegerile de la mate, chiar daca mi-a placut mult materia asta…omul e foarte lucid…respectele mele 🙂

 9. psipsina says:

  nu mi-a plăcut matematica niciodată, deși judecând după rezultatele mele școlare s-ar putea spune contrariul. dar, neiubind-o, când am scăpat de etapa gheba culegerile au zburat frumușel spre alți copii.
  nu știam că mai trăiește. de fapt nu știam mai nimic despre omul care ne punea mințile la treabă.
  de aceea se cuvine să îți mulțumesc.

  • oanaclara says:

   Mie mi-au placut mai mult stiintele cat de cat exacte: matematica, gramatica, geografia. Nu stiu daca ai pentru ce imi multumi. Povestea profesorului Gheba e una impresionanta. Din pacate am preluat-o de pe mail fara sa mai verific , din lipsa de timp , detaliile. Iata mai jos ce am descoperit acum cateva minute:

 10. oanaclara says:

  Notă
  Am scormonit nitel netul si am aflat urmatoarele:
  – Articolul publicat mai sus e din 2003.
  – Inca un articol interesant aici:
  http://povestidangheorghe.blogspot.com/2010/03/grigore-gheba-suferinta-cifrelor.html
  – Din pacate d-l porofesor Grigore Gheba a incetat din viata in 2004. 😦 Se pare ca atunci avea 91 de ani.
  http://www.jurnalul.ro/special/special/gheba-a-murit-scriind-culegeri-print-61392.html

 11. jean says:

  inca o data dai dovada de superficialitate si neatentie…

 12. Pingback: Un an de la primul articol « Totul despre copii

 13. Florin says:

  Ohh da. Si eu am facut matematica dupa culegerile domnului in cauza. Anii 5-8 au fost teribili.. Aveam diriga de mate si se intampla cateodata sa avem doua ore de mate ( una geometrie una algebra ) si dupa, doua ore de dirigentie. In care, desigur faceam tot MATEMATICA dupa culegerile alea. O iubeam insa pe diriga mea 😀

  • oanaclara says:

   Aaaaaaa, deci si tie ti-a dat Doamne-Doamne diriginti de mate. Credeam ca numai eu am fost binecuvantata. 😀 Eu am avut 2. Si in gimnaziu si la liceu. Au fost profesori extraordinari sau mi-a placut mie matematica, nu stiu, cert e ca am inteles-o invatat la materia asta cu placere.

 14. klausen1976 says:

  pe mine m-a stresat mai mult Nastasescu … 🙂

 15. ilka_53 says:

  Un mare matetematician si filozof Roaman a spus “elevii se impart in doua :cei ce inteleg matematica si cei ce nu le place fiindca n-o inteleg.” Dupa 40 de ani siii,acesta culegere n-o pot uita. SA FII BINE d-le PROFESOR

 16. Maria says:

  GRIGORE GHEBA A MURIT IN 2004 !

 17. oanaclara,
  Cu, sau fara scaparea asupra mortii lui, articolul tau este un omagiu adus spiritualitatii didactice romanesti.
  Dupa cum vezi, sunt deja dupa Finlanda, si Democrit. Va urma Sfecla rosie.Intrebarea ta, despre:”capitanul cu zulufi si ochi albastri” imi aminteste, ca Moscova, este plina de asemenea “capitani”, a caror intalnire este de neuitat.Si mi-e putin trist!
  Noapte cu Pace! Madi si Onu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s