Despre sistemul educativ finlandez …

Nu este de mirare ca sistemul educativ finlandez este cel mai evoluat si mai bun din lume.
Finlanda este, in acelasi timp, si una din tarile cu cele mai ridicate nivele de trai din lume. In urma perioadei de grava recesiune economica din anii ’90, guvernul a hotarit sa dedice fonduri importante educatiei, cercetarii si tehnologiei. Rezultatul: in mai putin de 10 ani, Finlanda a trecut pe primele locuri din lume ca bunastare sociala si bogatie.

Exemplul Nokia. La inceput, un sat cu o singura fabrica, de cizme de cauciuc. Apoi, o fabrica de televizoare. In sfirsit, pe baza aliantei dintre patronat si sindicate, se mizeaza pe telefonia celulara. Astazi sunt lideri mondiali, inaintea Germaniei, Japoniei si Statelor Unite.

 

De ce este atit de obisnuit ca in Finlanda, un adolescent normal sa termine primele 8 clase cu medii excelente, vorbind o engleza perfecta si citind o carte pe saptamina?

07:45 – Saili (15 ani) asteapta autobuzul urban care il va lasa la poarta scolii (nu exista autobuze scolare). Autobuzul trece la fiecare 5 minute. Finlandezii incearca sa-i faca pe fiii lor sa fie independenti de mici. Pe foarte putini dintre ei, parintii lor îi duc cu masina pina la scoala. Biletul este subventionat de catre municipalitate. Conform legii, niciun elev nu poate locui la mai mult de 5 km de scoala. In exterior, instalatiile scolii dau o impresie spartana. Niciun muc de tigara, nicio hirtie pe jos, niciun grafitti pe ziduri.

09:15 – Orele de 45 de minute. Finlandezii mizeaza pe studiile de limba materna, matematica si engleza. 75% dintre materii sunt comune in toata tara . Restul il alege scoala, de acord cu profesorii, parintii si elevii. Orele sunt scurte, intense si, mai ales, foarte participative. In interiorul scolii, curatenia este si mai evidenta. Totul pare recent dat in folosinta. Pe banci si pupitre nu sunt semne, si nu se scrijeleste nimic. Scoala este publica si, bineinteles, gratuita, dar cu instalatii demne de un colegiu “scump” din Spania. Salile de cursuri dispun de ecrane gigant de plasma cu TV in circuit inchis, acvariu de 200 de litri cu pesti tropicali, bucatarie completa, dispozitive audiovizuale, aer conditionat, multe plante. Fiecare doi elevi au cite un calculator. O duzina de masini de cusut in sala de croitorie, aparate de sudura, scule de timplarie, schiuri… O sala de sport acoperita, un auditoriu pentru orele de teatru si o sala de mese cu autoservire. Cartile sunt gratuite, materialul scolar e gratuit, mincarea e gratuita.

12:00 – Mincare calda, nutritiva si gratuita. Saili are o jumatate de ora pentru prinz, la restaurantul scolii. Legea finlandeza obliga ca meniul sa fie gratuit, nutritiv, si cu multe feluri de salate si fructe. Se bea apa sau lapte. Costurile le plateste municipalitatea fiecarui oras. Daca orele se prelungesc pina dupa amiaza, scoala are obligatia de a oferi o gustare elevilor.

16:05 – Inapoi acasa, Saili joaca hockey cu fratele lui mai mic. Nu exista delincventa, strazile sunt sigure. Cind se lasa seara, Saili si fratele lui, care au invatat sa gateasca la scoala, pregatesc cina pentru parintii lor, daca acestia intirzie la serviciu.

18:30 – Cina si sauna (aceasta, de 3 ori pe saptamina) sunt momentele in care familia se afla impreuna. Se converseaza mult, mai ales despre proiectele copiilor, dorintele, progresele si nevoile lor. Dar in aceeasi masura, se fac si planuri de vacanta pentru toata familia, in comun.

20:15 – Temele si la culcare. Copiii finlandezi au foarte multe teme de casa, desi Saili le termina rapid, intr-o ora sau doua, pentru ca de-abia asteapta sa se urce in pat si sa citeasca Harry Potter in engleza. Pentru Saili, scoala este ca un serviciu.

– “Daca un copil doreste sa studieze, poate sa ajunga medic sau judecator sau inginer, chiar daca familia sa este una saraca”.

– Educatia fiecarui copil costa statul finlandez 200000 de euro, de la gradinita pina la absolvirea unei universitati. “Sunt banii cel mai bine folositi din impozitele noastre”.

– Studentii platesc doar cartile si mincarea (2.50 euro la restaurantul facultatii). Apoi, statul îi ajuta sa se emancipeze dindu-le subventii pentru inchirierea unei locuinte si primul salariu.

– Elevii au un respect total fata de profesori, si se vede in orice moment politetea in relatiile dintre ei. Nu poarta uniforme, dar sunt intotdeauna simplu si corect imbracati si pieptanati.

– Intr-o scoala din centrul capitalei Helsinki , sau dincolo de Cercul Polar, nivelul este acelasi. Sistemul educational nu este elitist si nu urmareste producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cit mai inalt.

– Temele sunt sfinte. Si este foarte rau vazut ca un elev sa copieze, chiar si de catre ceilalti elevi. Este de neconceput ca un elev sa scoata o fituica la un examen. Cel care ar face-o ar fi izolat de catre restul de elevi. “De ce sa risti, cind poti sa studiezi?” Pe aceeasi linie, ca adulti, nu-si vor imagina ce este evaziunea fiscala. Nu e de mirare ca Finlanda se afla in fruntea tarilor cu cele mai ridicate statistici de transparenta si cea mai scazuta coruptie publica.

– Presedinta Finlandei, Tarja Halonen, licentiata in Drept si profesoara: “Cind îi cert pe studentii mei, le spun ca irosesc banii contribuabililor”.

 

– Nu exista repetenti, desi nu exista decit o singura oportunitate de a lua un examen, “pentru simplul motiv ca viata insasi nu se traieste decit o singura data”. Se studiaza pina cind se ia examenul, dar promovarea in anul urmator este automata.

– “Ziua de lucru” a lui Saili este intensa, de la 8 pina la 3. Orele sunt insa scurte, de 45 de minute. Una dintre recreatii se petrece obligatoriu afara, in aer liber. Se stimuleaza rationamentul critic inaintea memorizarii mecanice. Orele sunt relaxate, cum ar fi cursurile de dansuri de salon, teatru, arta digitala, coafura, arte martiale, hockey, schi de tura, gastronomie, primul ajutor, dulgherie, mecanica sau muzica. Elevii cinta la vioara, chitara electrica sau la ce prefera. Si, inca odata, se incurajeaza gindirea critica si se discuta.

– “Saili inca nu s-a hotarit ce vrea sa faca mai incolo. Chimie, medicina veterinara sau creatie de jocuri video. Il intreb daca este fericit. Fara sa clipeasca, imi raspunde ca da.”

Sursa: mail

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stil de viata and tagged , . Bookmark the permalink.

32 Responses to Despre sistemul educativ finlandez …

 1. Florin says:

  bravo lor. Noi ramanem blocati intre a purta sau nu uniforme, in a invata obiecte pentru care Romania nu mai are industrie ( eu am trecut prin asta la LiA ), si culmea, sunt obiecte OBLIGATORII. Diferenta ? Unii studiaza inaltul cerului iar noi invatam la liceu ”procesul tehnologic de producere a berii”.

 2. paul says:

  ai vrea tu sa ajungi in finlanda. cand o sa aiba liceul al.ioan cuza bani sa le dea de mancare la elevi sau sa le cumpere plasme? cel mai interesant articol de pana acum de-al tau!

  • oanaclara says:

   Sincer,nu as vrea sa ajung in Finlanda si nici sa mi se cumpere mancare sau plasme, ci doar ca sistemul sa functioneze cumva. Copiii pot veni si cu pachet de acasa atata timp cat vin cu drag de invatatura, cu respect pentru profesori…e greu,din ce in ce mai greu.

 3. paul says:

  sa stii ca dupa revolutie, prin 1993 nu era greu sa emigrezi in Finlanda. Prietenii mei din Canada au fost de vreo 2 ori la Helsinki atunci dar nu au mai ramas.

 4. Cristina says:

  Pentru fiecare educatia inseamna altceva. Nici fortata nu mi-as da copiii la scolile finlandeze.

  • oanaclara says:

   Noi aveam si inca mai respira zic eu, un sistem de invatamant bine pus la punct, dar se gasira unii sa il imbolnaveasca. Sper sa gasim tratamentul potrivit.

   • Cristina says:

    Da de unde! Atita timp cit statul monopolizeaza educatia, acel sitem de invatamint nu poate fi bun, pentru ca nu e liber. Constitutia garanteaza libertatea ideilor si a constiintei. Asa ceva nu se pot gasi in scolile de stat.

   • oanaclara says:

    Nu toate institutiile pot fi particulare. Scoala privata inseamna multi bani platiti de catre parinti, selectarea elevilor pe criterii financiare. Ce te faci cu cei care au capacitatea de a ajunge la performante deosebite, dar nu au o astfel de sustinere?

   • Cristina says:

    Cit aloca ministerul (ne)educatiei pe cap de copil? De unde se iau acesti bani? De la parinti. Daca aceste taxe nu s-ar lua, parintii ar avea bani de scoli particulare sau de ore particulare. Exista multe posibilitati ca cei cu capacitate sa reuseasca, problema este ca nu-i lasa statul. Statul nu vrea copii educati, ii vrea indoctrinati.

   • oanaclara says:

    Discutia asta s-ar putea prelungi la nesfarsit…depinde si de cine preda in acele institutii. Am constatat ca in scolile particulare exista cadre ceva mai slab pregatite decat cele din invatamantul de masa, deci nici acolo nu sunt atrasi macar financiar profesori buni. Poate ma insel, dar asta am vazut.

 5. paul says:

  pai eu credeam ca ti-l iei drept exemplu nu ca imi spui de al nostru! Dar n-am fi romani daca ne-ar placea si am adopta sistemul lor!

  • oanaclara says:

   E de laudat asa cum e,dar e utopic pentru Romania. Aici nu avem infrastructura necesara , banii stii si tu cum se aloca…sau,in fine,nu stii. Pe post de vis frumos, da , e ok.

 6. paul says:

  e vorba de atitudine, dupa cum ai observat si tu. E vorba de respect fata de invatatura si cultul corectitudinii si nu al inselaciunii. S-ar gasi si surse de finantare. Nu-i asa ca banii pe care Elena Udrea i-a aruncat pe o telecabina in Valea Jiului s-ar fi potrivit mult mai bine aici?

 7. Alex says:

  Foarte interesant! Dar şi trist pentru…noi, românii!
  Ai subliniat în articol că, într-un moment de criză, finlandezii au decis să investească în…viitor! Şi au pus la punct un sistem şcolar viabil şi foarte eficient. De-asta sunt acolo unde sunt! Bravo lor. Noi…reuşim doar să dărâmăm, să demolăm chiar şi ceea ce mergea bine. Când toate merg pe dos, iar munca cinstită a devenit o batjocură în ochii “unora”, cum să îi mai tragă inima pe copii să înveţe, când văd bine că “şmecherii” şi borfaşii o duc cel mai bine. Şi fără carte! Spunea un puşti într-o zi că taică-său a făcut 2 facultăţi şi acum e şomer. Şi câţi nu sunt aşa…
  Atâta vreme cât educaţia nu este luată cu adevărat în serios şi nu se schimbă ceva la nivelul mentalităţilor, al atitudinii faţă de adevăratele valori, nu se va reuşi mai nimic. Iar o astfel de schimbare va dura mult…foarte mult…
  Cineva spunea că e mai uşor să-i conduci pe proşti, aşa că ce atâta educaţie? Acesta o fi “planul”?

 8. coramica says:

  Hai sa emigram atunci

 9. paul says:

  ” Emigrant USA ” e o celebra melodie TIMPURI NOI din anii 90 🙂
  pai uite, medicii de familie aproape ca s-au hotarat spre acest pas…

 10. Pingback: PUTEM FI AMERICANI ? | Madi şi Onu Blog

 11. Pingback: La multi ani, Grapefruit! « Marin Toma's Blog

 12. vulpoi says:

  Bag picioarele..invat finlandeza.:)

 13. Camelia says:

  La noi e ca in Turnul Babel.

 14. Mia placut articolul tau 🙂
  Am fost in Finlanda la vara pentru a invata (la curs de vara) si chiar ca este o diferenta (nu mare) uriasa intre sistemul lor si cel al nostru. Nu te streseaza, te ajuta, explica de cate iri vrei, nu intra proful si citeste lectia si iese (asa cum se face la UBB), au mancare sanatoasa in fiecare zi (deja dupa un timp te cam saturi de peste putin). pentru cineva care pleaca de la noi care este intro scoala in care proful isi permite sa intarzie 15 minute chiar ar fi greu sa se acomodeze cu punctualitatea lor (daca zic 11.18 atunci proful e in clasa la 11.18).
  @vulpoi: succes :)), sau daca vrei deja un start: Onnea!, ai destule de invatat 😉

 15. oana clara,
  Remarcabil articolul, Cudata autoarea; nu te contrazici uneori? oricum, raspunsul-urare, dat lui vulpoi, este dezarmant.
  Probabil esti tare pontoasa! De azi incep sa citesc despre Finlanda, sa vad, de ce, o comentatoare, “nici fortata, nu si-ar da copii la scoala finlandeza actuala”; am incercat sa inteleg, si m-am intrebat, daca acolo parintii, pot sa-si bage nasul inept, in meseria pedagogului!
  Am sa te citesc de-a fir a par; Atomul lui Democrit, este o lectie model/ model pedagogic finlandez.Oricum,cred ca incep sa te intuiesc,in complexitatea ta spirituala.
  Madi si Onu

  • oanaclara says:

   Nu stiu daca ma contrazic. Comentariile sunt postate in anumite contexte. Parerea mea e ca fiecare sistem de invatamant are parti bune, dar si parti rele.
   Pana acum ceva vreme scoala romaneasca era una dintre cele mai bune din lume. Acum inca ne mai straduim sa supravietuim. Nu pot zice ca invatamantul romanesc nu ar avea si el uscaturile lui, ca orice alt domeniu de altfel, dar stiu ca se munceste mult in ciuda faptului ca baza materiala e la pamant si ca salariile profesorilor sunt departe de a fi decente.
   Pe blog postez articole care imi plac, nu neaparat scrise de mine. Imi place sa descopar tot felul de lucruri interesante si nu vreau sa le pastrez doar pentru mine. Eu sunt in permanenta criza de timp. Consider ca daca ziua ar avea 48 de ore ar fi extraordinar. 🙂
   Umorul meu e mai degraba ironic. Imi place sa fac haz de necaz. Daca ati vedea cum e cand ma autoironizez… 😀 😀 😀

   • oanaclara,
    Cand am spus ca te contrazici uneori, m-am gandit la o poanta: cica era un secretar de baza de organizatie, intelegi de care,destul de “maleabil”, care intr-un conflict,spunea bland: “si tovarasul are dreptate, si tovarasul are dreptate!”.Ai sesizat nuanta? Nu e malitie, ci usoara nedumerire!
    Madi si Onu.
    PS: oricum, tot Oara, ramai!

   • oanaclara says:

    Va multumesc! Si voi tot niste draguti ramaneti, ca de obicei. 🙂
    Seara placuta sa aveti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s