Atenţie, radar de votcă!

Se pare că ruşii au găsit ac de cojocul celor care conduc după ce au consumat alcool. Invenţia se numeşte Alcolase şi va intra în dotarea poliţiei rutiere din Rusia din 2012.

Ce aţi spune dacă v-ar opri poliţia, ştiind deja că aţi consumat alcool? Nu vă gândiţi la urmăriri ale serviciilor secrete sau “Big Brother”, lucrurile vor fi mult mai simple în viitor graţie aparatului Alcolaser. Ce este Alcolaser?

Deocamdată, Alcolase este o invenţie rusească, a companiei Laser Systems , din Sankt Petersburg, fiind vorba, nici mai mult, nici mai puţin, despre un detector de alcool de la distanţă. Da, un detector care arată ca un detector radar pentru viteza maşinii.

Aparatul a fost prezentat la Moscova, cu ocazia salonului Interpolitex, dedicat aparaturii şi dotărilor pentru poliţie, fiind vorba de un proiect susţinut de Camera de Comerţ şi Industrie din Rusia. Se pare că, după ce preşedintele rus Dmitri Medvedev a promulgat legea prin care şoferilor din Rusia li se interzice să conducă dacă au băut chiar şi un gram de alcool, invenţia prezentată încă din 2009 la Hanovra a primit fonduri guvernamentale pentru dezvoltarea cât mai rapidă.

Alcolaser este un detector de aburi de alcool de la distanţă , având o formă de pistol-obiectiv şi o greutate de 1,5 kilograme – seamănă, de fapt, cu aparatele de radar mobile din dotarea mai multor forţe de poliţie din Europa. Aparatul are o rază de acţiune de 20 de metri şi utilizează tehnologia laser pentru a detecta aburii de alcool emanaţi de o persoană care a băut un litru de bere sau 100 de grame de votcă ori whisky.

De menţionat că vorbim de raze laser care nu afectează retina ochiului sau alte părţi ale corpului uman, dar care pot da un răspuns foarte precis agentului, chiar dacă maşina spre care este îndreptat aparatul are o viteză de 120 km/h . Oficialii ruşi doresc introducerea aparatului în teste cât mai repede, astfel ca, din 2012, acesta să intre în dotarea poliţiei ruseşti.

Există planuri pentru montarea acestui gen de Alcotest pe majoritatea arterelor rutiere din Rusia, mai ales în zonele unde se înregistrează cele mai multe accidente cauzate de alcoolul la volan. Bineînţeles, este luată în calcul şi exportarea acestui aparat, existând semnale că mai multe ţări din Europa sunt interesate de Alcolaser.

Prin urmare, nu peste multă vreme cei care consideră că nu au nici o problemă să urce la volan în stare de ebrietate vor fi prinşi cu “mâţa-n sac” mult mai uşor. Lucru care, în Rusia, se speră că va duce la scăderea drastică a accidentelor produse de alcoolul la volan.

Sursa:

http://www.promotor.ro/noutati-auto-auto-diverse/articol-alcolaser-detectorul-de-alcool-inventat-de-rusi-7613694

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stiati ca... and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Atenţie, radar de votcă!

 1. Florin says:

  Am scapat, nu conduc 😛 iar nevasta nu bea vodka 😀

  • oanaclara says:

   Eu conduc dar nu-i suport pe aia de se urca bauti la volan sau pe care ii vezi cu telefonul la ureche in trafic.

   • klausen1976 says:

    si eu conduc. dar cu bautira sunt varza , asa ca pot sa le puna astia si la noi, la fiecar e10 metri …. nu ca n-ar fi necesare …

   • oanaclara says:

    Pai chiar ar fi… Te gandesti ca mergi linistit pe strada si vine un nebun beat cu toata viteza de te baga in spital. De ce sa suferi pentru ca altul a fost inconstient?

 2. VictorCh says:

  Ca banc – e bun.
  STIU ca nu-i gandit sa fie banc – da’ CE sa faci cu un aparat cu raza de detectie de numai 20 m atunci cand masina se deplaseaza (vorba textului) cu 120 km/h? Doi km per minut, deci intr-o secunda parcurge 33 m – n-ai la dispozitie nici doua treimi de secunda – si masina E IN MISCARE – laseru’ asta poate macar S-O URMAREASCA (necum sa si masoare)? Si mai trebuie timp si pt declansarea aparatului foto (“din ochi” NICI GAND sa citesti numarul de inmatriculare la asa viteza, ce sa mai vorbim despre pornirea intr-o urmarire…)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s