Prima echipă românească de fotbal

Prima echipa de fotbal romanească, Olympia F.C. 1909. Foto: Imagine obţinută prin amabilitatea d-lui Dan Ovidiu Cristea.

Prima echipa de fotbal romanească, Olympia F.C. 1909. Foto: Imagine obţinută prin amabilitatea d-lui Dan Ovidiu Cristea.

„Ce-o mai fi şi cu paiaţele astea?!“ – se mirau, conform Gazetei ilustrate din 12 mai 1912, acum aproape un secol, bucureştenii ieşiţi în preumblare la şosea, oprindu-se „la spectacolul unor oameni îmbrăcaţi în jersee viu colorate, cu genunchii goi, care fugeau ca nişte smintiţi, tot dînd cu piciorul într-o minge mare şi strigînd cît îi ţinea gura într-o limbă neînţeleasă“.

Prin 1895, Mario Gabauer a adus prima minge de fotbal în Bucureşti, din Elveţia, unde îşi făcuse studiile. În Transilvania, inclusă atunci în Imperiul Austro-Ungar, fotbalul a avut o dezvoltare mai precoce decît în Regat.

Tradiţia spune că medicul arădean Iuliu Weiner s-a întors din Anglia cu o minge de fotbal şi cu pasiunea pentru acest joc încă din 1890. În ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, industria românească începuse să atragă investitori străini. În zonele unde activau companiile acestora, au apărut primele echipe de fotbal-asociaţie, în care lucrătorii străini jucau un sport cu totul inedit pentru România. „Fotbalul a fost introdus pe teritoriul României de astăzi de străinii veniţi aici la muncă şi de tineri autohtoni care au cunoscut jocul nu atît în Anglia, cît în alte ţări care îl preluaseră mai devreme“ – spune Dan Ovidiu Cristea, preşedintele Comisiei de istorie şi statistică a Federaţiei Române de Fotbal.

Text: Cătălin Gruia

Sursa:

http://www.natgeo.ro/istorie/personalitati-si-evenimente/9164-prima-echipa-de-fotbal-romaneasca?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=23august2010

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stiati ca... and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Prima echipă românească de fotbal

 1. Daca NU citesti acest mesaj vei primi 1 milion de euro. Prea tirziu! L-ai citit. Trimite mai departe, e incredibil! chiar functioneaza! Si eu l-am citit si nu am primit 1 milion de euro.

  INTRA PE http://bancuri-prea-tari.blogspot.com/ SI LASA UN MASS SAU UN COMENTARIU

  VINO SI TU SI COMPLETEAZA ANTOLOGIA DE MASS-URI CARE VA FI PUBLICATA INTR-O CARTE.

  CELE MAI TARI MASS-URI DE MESSENGER

 2. filedinviata says:

  wow. super tare. cat de veche e poza… 😛

 3. klausen1976 says:

  in Anglia se juca deja de 50 de ani … Cat de departe sunt vremurile alea ! …

 4. Nigger says:

  Defapt, a fost CFR 1907 Cluj si nu Olympia F.C. 1909.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s