Auschwitz-Birkenau astăzi: cură pentru amnezici

Îmi reproşasem întotdeauna faptul că, în relativ desele mele vizite în Polonia în ultimii ani, nu-mi făcusem timp pentru a merge la Auschwitz-Birkenau. Întotdeauna am crezut că cel mai potrivit mod în care ne putem vindeca de naivităţi şi clişee este contactul cu un soi de istorie vie. În lumea noastră victimele diferitelor ideologii fanatice au devenit statistică. Şi, ca întotdeauna când suntem înconjuraţi doar de cifre, proporţia catastrofei ne rămâne oarecum străină. De data aceasta, fie ce-o fi, am hotărât să merg la Auschwitz. Evident, nu îmi propusesem să scriu nimic despre această vizită. Ce-aş putea adăuga eu, mă gândeam, la multitudinea de texte semnate de puţinii supravieţuitori ai lagărului sau de rudele acestora?

Odată ce am ajuns acolo, însă, două lucruri m-au şocat atât de puternic încât am hotărât să scriu, cu riscul evident de a nu aduce nimic nou în legătură cu un subiect asupra căruia se exprimaseră înaintea mea oameni cu mult mai competenţi: 1 Ordinul de mărime al dezastrului. 2 Cinismul absolut gratuit de care au dat dovadă indivizi care, teoretic cel puţin, aparţineau, ca şi mine, speciei umane. Ura acumulată în toţi aceşti criminali de război este imposibil de explicat. Se pot construi teorii psihologice, psihiatrice sau de orice altă natură, am însă convingerea fermă că nicio astfel de teorie nu poate explica ceea ce s-a întâmplat între 1940 şi 1945 la Auschwitz-Bilkenau. De la Cracovia, cu autobuzul, ajungi la Auschwitz în aproximativ o oră şi patruzeci de minute.

La poarta de intrare în lagăr se găseşte copia inscripţiei devenită deja cunoscută în lumea întreagă, „Arbeit Macht Frei”. Originalul a fost furat anul trecut.

Vedem locul în care prizonierii erau triaţi apoi barăcile în care erau obligaţi să stea în timpul nopţii după o muncă în câmp deschis de aproximativ 12 ore. Pereţii şi coridoarele sunt acoperite cu fotografii ale foştilor deţinuţi. Se poate citi data la care au intrat în lagăr şi data morţii. Cei care supravieţuiau trei luni se puteau socoti norocoşi. Gardurile de sârmă ghimpată, acum neelectrificate desigur, înconjoară locul, oferindu-i o identitate stranie, pe care o resimte acut fiecare vizitator.

Ori de câte ori ne intersectăm cu un alt grup, ei ieşind dintr-o baracă, noi tocmai intrând acolo, observ pe feţele lor diferite expresii ale stuporii, groazei şi îngrijorării. Intrând în fiecare încăpere din lagărul morţii înţeleg stupoarea („cum a fost posibil?”), groaza („de unde s-au declanşat atâtea mecanisme ale urii?”) şi, mai mult decât orice, îngrijorarea („dacă exemplare ale speciei umane au fost în stare de aşa ceva o dată, cine garantează că alte exemplare ale aceleiaşi speciei umane, de azi sau de mâine, nu vor încerca să procedeze la fel?”).

În vremuri de război, orice este permis, ar putea spune cinicii. Discutabil… Ce război poate justifica lipsa de respect faţă de cadavre, de exemplu, sau exploatarea lor feroce? Dinţii de aur ai deţinuţilor ucişi erau scoşi, aurul era topit şi trimis în Germania pentru susţinerea maşinii de război naziste, părul victimelor era la rândul lui folosit. La fel se întâmpla cu fiecare efect personal. Apoi, starea de război nu poate justifica nici experimentele lui Josef Mengele pe gemeni şi nici stupiditatea fără margini a unei idei precum „soluţia finală”. La câteva decenii distanţă, cine poate explica frenezia cu care ideile unui scelerat precum Hitler au fost masiv urmate şi puse în practică?

Citind jurnalul lui Mihail Sebastian şi alte documente ale epocii aflăm că până şi în România o importantă parte a elitei intelectuale privea extatic spre elucubraţiile unui Fuhrer care prezenta încă de pe atunci toate simptomele necesare unui bolnav psihic. Ce-ar fi făcut aceeaşi intelighenţie românească dacă ar fi văzut Auschwitzul, camerele de gazare si celulele de sufocare? Propaganda nazistă a funcţionat atât de bine, vor spune unii, încât sărmanii intelectuali nu au cunoscut adevăratele proporţii ale crimei. Fals… în totalitate fals. Decretele împotriva evreilor români, abuzurile împotriva lor se petreceau la lumina zilei, probabil sub geamurile sau la mică distanţă de casele acestei elite. Nimeni nu poate avea ca scuză neştiinţa.

Situaţia e oarecum similară cu cea a comandantului de la Auschwitz, Rudolph Höss. Acesta locuia la doar câteva sute de metri de lagăr, într-o casă spaţioasă, cu o grădină impresionantă. În vreme ce, la mică distanţă, deţinuţii agonizau zi de zi, el trebuie să îşi fi băut liniştit cafeaua în fiecare dimineaţă, având sentimentul datoriei împlinite şi imaginând noi şi eficiente mijloace de ucidere în masă. În România, cam în aceeaşi perioadă, intelectuali români aşteptau ca evreilor să li se interzică deţinerea de proprietăţi pentru a şi le însuşi mai apoi (vezi acelaşi jurnal al lui Mihail Sebastian). Simbolic, după război, Höss a fost condamnat şi mai apoi executat la câţiva zeci de metri de casa în care locuise. Mengele, însă, măcelarul cu pretenţii de medic, avea să moară de bătrâneţe, cărând după sine în mormânt şi dincolo de el soarta victimelor sale, sacrificate inutil şi inuman.

Conceput iniţial pentru a servi armatei poloneze, Auschwitzul a fost considerat neîncăpător. A fost construit, prin urmare, Birkenau. Aici, barăcile sunt de lemn. Se poate vedea la Birkenau unul dintre vagoanele care transportau deţinuţii către lagăr.

Mulţi dintre ei nu supravieţuiau călătoriei. Inscripţii în toate limbile folosite la Auschwitz-Birkenau vorbesc despre necesitatea unei reîmprospătări a memoriei.

În română se poate citi următorul text: „Strigăt de deznădejde şi avertisment pentru omenire să fie pururi acest loc în care hitleriştii au ucis aproape un milion şi jumătate de bărbaţi, femei şi copii, în special evrei din diferite ţări europene”.

Vizitele la Auschwitz-Birkenau ar trebui să facă parte din programa şcolară obligatorie cel puţin în ţările europene care au furnizat lagărului victime inocente. Poate că în felul acesta nu s-ar mai idealiza gratuit extrema dreaptă şi imaginile unor oameni precum Hitler, Antonescu sau Zelea Codreanu. Are, însă, astăzi, cineva timp de asta? Nu cred… Altele par a fi priorităţile.

Autor: Ovidiu Ivancu

Sursa:

http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blog/show?id=1971741%3ABlogPost%3A419610&xgs=1&xg_source=msg_share_post

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stil de viata and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

19 Responses to Auschwitz-Birkenau astăzi: cură pentru amnezici

 1. da, da, circula o anecdota vis a vis de Garda si Capitanul , Zelea C., salutul legionar – traiasca garda si capitanul !, un evreu ghidus a formulat salutul just – traiasca garda CA si capitanul !…acum…nu stiu ce efect ar avea sa vada copiii fostele lagare, mai sanatos ar fi ca acele ,,ideologii” sa traiasca ,,ca si capitanul”, iar asta-i treaba politicului, scolii, parintilor…

 2. pisica says:

  oana, ştii ce e cumplit? că garda de fier renaşte. i-am văzut jurând credinţă, într-o zi de sâmbătă, în piaţa sfatului.cu ei era şi un preot, chiar preotul care, plin de har, ne cununase pe noi. eram în plimbare cu prieteni dragi şi la vederea acestui spectacol, am amuţit cu toţii. deja am uitat? deja s-a uitat?
  un popor care nu îşi aduce aminte, e condamnat să repete greşelile, e condamnat la dispariţie.

 3. coramica says:

  Mare pacat! Ar trebui ca asemenea oameni sa nu mai existe. Sunt condamnabile toate crimele de razboi

 4. Oamenii astia sunt bolnavi…alta explicatie nu pot gasi 😐 in loc sa invete din istorie, ei nu stiu cum sa faca s-o repete sub o forma si mai groaznica..

 5. blue2403 says:

  Holocaustul e o chestie tare urâtă.
  Au murit mulţi oameni nevinovaţi, doar pentr că unii au hotărât că sun rasă superioară
  Din păcate urmaşii unora din cei care au murit acolo, în lagăre consideră că doar lor li se cuvine toată compătimirea.
  Asemeni celor care se considerau rasă superioară, aceştia se consideră popor ales.
  Dacă spui că în lagăre au murit şi alţii, nu doar evrei, eşti taxat ca antisemit.
  De asemenea, povestea cu “spaţiul vital” se regăseşte şi la Israel.
  Cu puţină vreme în urmă, a fost războiul din Gaza.
  Motivând că ceea ce fac este un răspuns al Israelului la atacurile arabe cu bombe, Gaza a fost blocată şi nu mai ieşea sau intra nimeni. Timp de două săptămâni, Gaza city a fost tocat mărunt cu un bombardament îngrozitor. Bombardament cu rachete extrem de performante, la fiecare sfert de oră. Au fost lovite şcoli, spitale, blucori de locuinţe locuite de civili, femei şi copii. Oamenii nu puteau pleca. Era un fel de vânătoare de oameni.
  Au murit dacă îmi amintesc bine 1700 de persoane. O treime copii sub 16 ani, o altă treime femei şi bătrâni.
  Dacă spui că asta e tot holocaust şochezi. Dacă am spus că în gaza s-a intâmplat ceva ce poate fi asimilat holocustului mi-am atras nişte critici extrem de urâte. (“Împuţit de antisemit” e doar unul din termenii ce mi-a fost acordat).
  De fapt, pentru ce s-a purtat acel război? Pentru atacuri ale teroriştilor? Care atacuri? De exemplu un astfel de atac a fost o lovitură de aruncător de grenade. A făcut o gaură în acoperiş, erau trei ţigle sparte şi o fereastră. Nimeni nu a păţit nimic, deoarece nu era nimeni acasă. ÎÂn schimb, o sirenă suna extrem de sinistru, lumea era împisă de poliţie în nişte adăposturi, tot ceea ce se întâmpla la faţa locului părea a fi regizat pentru a induce groaza. Da, demersul autorităţilor era cu adevărat generator de spaimă. Cu arăta o lovitutră de rachetă trasă de armata israieliană? De exemplu un bloc cu trei scări sau o şcoală au fost făcute una cu pământul în câteva secunde. În fiecare caz au murit zeci de suflete care aveau singura vină că erau conaţionali ai unor imbecili de terorişti orbiţi de percepte religioase vechi.
  Mă uit în DEX: HOLOCÁUST, holocáusturi, 1. Jertfire rituală prin ardere. 2. Distrugere completă soldată cu victime în număr mare, îndeosebi prin ardere. ♢ Holocaust nuclear. 3. (Scris deseori cu majusculă) Asasinarea în masă a populației civile din Europa, în special a evreilor, de către naziști, în timpul celui de-al doilea război mondial. ♦ Asasinare în masă a populației; genocid. (cf. engl. holocaust, fr. holocauste < neolat. holocaustum < gr. holokauston < n. al lui holokaustos = totalitate arsă < holo- + kaustos = ars < kaiein = a arde)
  Ce mi se pare groaznic este faptul că s-a ajuns ca în DEX să fie introdus acel "Asasinarea în masă a populației civile din Europa, ÎN SPECIAL a evreilor, de către naziști"… De ce contează ÎN SPECIAL moartea evreilor?
  Oare de unde le vine această atitudine evreilor? Din Talmud de exemplu?
  Citate din Talmud:
  "Cand moare un evreu hahamul ia un albus de ou si o picatura de sange de crestin muncit, le amesteca si stropeste cu ele mortul, —si zicand, in acelasi timp, stihul din proorocia lui Iezekiil: ,,Si voi stropi, peste voi, cu apa curata si va veti curati de toate spurcaciunile voastre".
  Evreul poate sa insele pe un goi, pentru ca, daca este scris ,,sa nu faci paguba aproapelui tau, — nu este scris ,,sa nu faci paguba unui goi".

  ,,Trebuie sa ucizi pe cel mai bun dintre goimi (Tob sebegoim harog)" [Talmud Babli Tr. Aboda-Zara, f. 26. c. 2. Loc; Ven Soph., f. 13, c. 3. —Vezi Rohling, L. cit. p. 75. Vezi de asemenea Rachi Ad Exod., Edit. Amster. 7; Vezi Rohling, L. cit., p. 22 si urmatoarele.]

  ,,Cel ce varsa sangele unui goi, aduce o jertfa lui Dumnezeu." (Ialk. Chimeoni, Ad. Pent., f. 245, c. 3. —Vezi Rohling, L. cit. p. 76.)

  ,,Trebuie sa smulgi inima goi-ului SI SA OMORI PE CEL MAI BUN DINTRE CRESTINI." (Rabi Brentz, Judenbalg, p. 21. —Vezi si Rohling, L, cit., p. 66-67. De altfel, iata o conditie , sine qua non, pentru a deveni un bun haham: ,,Tot discipolul ce nu cauta si nu practica RAZBUNAREA si nu-si pastreaza URA, ca sarpele, nu poate fi considerat ca un bun haham." (Bartolocci, Bibliot. rabbinica, II, p. 428. — Vezi si Ruppert, L. cit., p. 33.)
  ……………….
  Oare de ce mi se pare că Talmudul e una din sursele de inspiraţie folosită de Hitler când a scris Mein Kampf?
  Este oare mai grav să te consideri a face parte dintr-o rasă superioară decât a te considera a face parte dintr-un popor ales? Nu e vorba de fix acelaşi egocentrism ucigaş?
  …..
  De fapt, care e esenţa conflictului din Orientul Mijlociu?
  Un popor a cărui mulţi membrii au plecat în lume pentru că nu avea o ţară, a hotărât că trebuie să aibă una.
  Şi a hotărât că acea ţară trebuie să fie în Palestina.
  Astfel, prin mijloace subterane care le sunt specifice, au influienţat marile cancelarii ale lumii să ia o hotărâre în acest sens.
  Pe ciobanii şi agricultorii băştinaşi nu i-a apărat nimeni. Normal că s-a luat farta şi s-a desenat ţara respectivă, apoi trupewle britanice au aplicat hotărârea.
  Care e vina arabilor în povestea asta? Că au dorit să trăiască acolo unde le sunt îngropaţi strămoşii. Atât.
  ….
  Pe de altă parte, te-ai întrebat care e legătura dintre marea şi lacoma finanţă evreiască şi criza care acum chinuie lumea? Dacă nu, întreabă-te şi vezi cum primele elemente ale crizei se regăsesc pe WallStreet… Poate ar trebui să vorbim şi de Grupul Bilderberg şi de faptul că dacă vrei ca cineva să te compătimescă pentru Holocaust să plângă alături de tine morţii lui din lagăre şi să nu îi considere la fel de importanţi proprii morţi (au murit şi români în lagăre dar nu sunt amintiţi când vine vorba de holocaust) şi tu încerci să-l obligi să facă asta e cel puţin un abuz generat de o aroganţă veche de când lumea…
  Cind evreii vor aminti la comemorarea morţilor în holocaust, cu tristeţe şi morţii altora ucişi de acelaşi CyclonB şi arşi în aceleaşi cuptoare, merită compătimirea restului lumii. Până atunci nu.

  • oanaclara says:

   compatimim pur si simplu niste oameni care au murit efectiv asasinati criminal, nu glorific poporul evreu ca martir. Stalin a ucis si mai multi nevinovati, culmea, rusi. aceiasi compatimire si lor, fara a martiriza poporul rus. e vorba de oameni, simpli, indiferent de nationalitate sau rasa, ei nu stiu de politica, conflicte etc asta-i tragedia si, pt. mine asta simbolizeaza Holocaustul. acum, ca elita evreiasca l-a cam triplat ca amploare si-l folosesc si propagandistic, e cu totul altceva, pana la urma fiecare popor isi urmareste interesul pe orice cai. cine ne impiedica sa nu batem si noi toba cu ororile lui Horty ? dar…nu suntem evrei…lasa-i ba, mortii cu mortii…

   • blue2403 says:

    Da, au murit şi ruşi şi ţigani şi alţi oameni pentru că erau ce erau. Au murit şi nemţi, da, nemţi, pentru că au avut ghinionul de a se naşte handicapaţi, sau bolnavi de boli considerate netratabile.
    Elitei evreieşti ar trebui să îi arate cineva atitudinea japonezilor faţă de armele de distrugere în masă. “Niciodată Jaopnia nu va produce, stoca, folosi armament de distrugere în masă”. Din câte ştiu, asta se prevede expres în Constituţia lor. Este unul din punctele care nu pot fi aduse în discuţie în cazul unor revizuiri a acesteia.
    Pe principiul că otice gest se plăteşte, Israelul poate avea de suferit enorm.Un studiu al CIA sustine ca Israelul va inceta sa mai existe peste aproximativ 20 de ani.
    Vezi acest articol:
    “Motivul invocat este renuntarea la solutia doua state-doua popoare, care constituie cea mai justa rezolvare a conflictului israeliano-palestinian, din cauza emigrarii masive a cetatenilor israelieni si a scaderii ratei natalitatii din Israel.
    PressTV, postul de televiziune care a difuzat informatia, afirma ca studiul CIA, care circula in medii deosebit de restranse, el fiind distribuit doar unui numar select de personalitati, prevede reintoarcerea tuturor refugiatilor palestinieni in teritoriile ocupate si emigrarea cetatenilor israelieni in SUA si Europa.
    Intr-un interviu acordat pentru PressTV, avocatul american Frank Lamb a afirmat ca in SUA traiesc in prezent 500.000 de israelieni cu pasaport american, iar alti 300.000 de israelieni, aflati in statul California, au facut cerere pentru a dobandi cetatenia americana.
    Potrivit studiului CIA, peste doua milioane de cetateni israelieni ar putea emigra in SUA, iar inca un milion si jumatate s-ar putea intoarce in Rusia si alte tari europene. Totodata, populatia palestiniana va creste foarte mult datorita scaderii ratei natalitatii in Israel.
    PressTV sustine ca raportul CIA compara prabusirea Israelului cu dezintegrarea fostei URSS sau cu disparitia regimului de apartheid din Africa de Sud, sustinand ca aceasta ar putea avea loc intr-un mod la fel de subit si rapid.
    Intr-un interviu acordat PressTV, avocatul american Frank Lamb a afirmat ca in SUA traiesc in prezent 500.000 de israelieni cu pasaport american, iar alti 300.000 de israelieni, aflati in statul California, au facut cerere pentru a dobandi cetatenia americana.
    PressTV sustine ca raportul CIA compara prabusirea Israelului cu dezintegrarea fostei URSS sau cu disparitia regimului de apartheid din Africa de Sud, sustinand ca aceasta ar putea avea loc intr-un mod la fel de subit si rapid.”
    http://www.ziare.com/international/israel/cia-sustine-ca-israelul-va-disparea-in-20-de-ani-691625

 6. blue2403 says:

  Scuze că revin. Mi-a plăcut blogul şi l-am băgat la blogroll pe Românica blues… 🙂 http://romanicablues.wordpress.com/

 7. klausen1976 says:

  am avut mereu intentia sa dau o fuga pana in Polonia, doar pentru a ajunge la A-B.
  Recent am discutat cu cineva care tocmai se intorcea de acolo. L-am intrebat cum a fost si i-am spus ca vreau sa ajung si eu.

  Dintr-o discutie joviala, brusc privirea i s-a intunecat. Mi-a spus : ” Nu te duce acolo ? ce sa vezi ? o gramada imensa de ghetute de copii ? ” Si vocea i s-a frant …
  E ceva groaznic acolo …

 8. blue2403 says:

  Da, e îngrozitor. Totul e sinistru acolo: http://en.auschwitz.org.pl/m/

 9. anton beton says:

  Amice, esti dobitoc ! Sau poate esti chiar un imputit de jidan ? Ai trait toata viata ca un bou fara sa-ti dai seama ca toata povestea cu Auschwitz-ul este o facatura jidaneasca ? Iti recomand sa citesti “Raportul Fred Leuchter”. Leuchter demonstreaza pentru toate vitele incaltate ca povestea cu gazarea este o minciuna. Ar fi fost foarte bine daca ar fi existat acele camere de gazare si daca cei 6 mil. de jidani ar fi fost executati ! Din pacate nu a fost sa fie asa !
  Apropo, bai boule, ce parere ai despre “Protocoalele inteleptilor Sionului” sau Talmud ? Daca nu le-ai citit, fa-o mai repede ca sa nu mori prost !

  • oanaclara says:

   Nu imi amintesc sa fim amici. Nu stiu exact cui va adresati,dar va rog sa va masurati cuvintele! Am aprobat comentariul dumneavoastra pentru a va putea raspunde. Atat. Daca mai continuati sa va adresati ca pe maidan, n-aveti decat sa va intoarceti acolo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s