Tabără de bişniţari în centrul unui sit natural protejat de lege

Ciupercarii din două judeţe ale ţării au ridicat un mic cartier în mijlocul Sitului Natura 2000-Parâng, arie declarată la Uniunea Europeană ca fiind una protejată. Imaginea dezolantă, întreţinută de defrişările masive şi exploatarea albiei Lotrului, este completată de corturile improvizate ale bişniţarilor, precum şi de mizeria pe care o creează în jur. Deşi studiul de impact indică efectul negativ asupra mediului pe care îl au aceste amplasamente şi astfel de activităţi, autorităţile au trecut prin zonă, au văzut şi au plecat.

Ciupercarii încep să-şi instaleze tabăra la sfârşitul lunii iulie şi campează în zonă, fără drept, până la sfârşitul lunii septembrie, acest interval fiind considerat unul de maximă productivitate. Cei mai mulţi sunt veniţi din judeţele Gorj şi Hunedoara (Petroşani, Uricani) şi aduc după ei toată familia, dar şi proastele obiceiuri. “De regulă, se adună între 400 şi 700 de persoane. Nu este nimic controlat, nu există o zonă special amenajată, cu lăzi de gunoi, cu toalete publice.

Aceşti ciupercari perturbă carnivorele mari în perioada de împerechere, aruncă gunoaiele, astfel încât se formează baraje de deşeuri pe râul Lotru”, a declarat Gheorghe Deaconeasa, directorul Forest Guard, custodele Sitului Natura 2000 ROSCI 0188 Parâng. Potrivit reprezentanţilor Forest Guard, la sfârşitul verii, de la Obârşia Lotrului se adună sute de tone de ciuperci, care sunt colectate contra cost de firme din Voineasa, Timişoara, Arad sau Gorj, care, mai departe, le vând italienilor ca pe o delicatesă. În pădurea de la Obârşie se găsesc mânătărci şi gălbiori, iar o familie poate aduna doar într-o zi între 10 şi 15 kilograme, kilogramul costând şi 80 de lei, dacă ciupercile sunt de calitate.

Potrivit specialiştilor, însăşi activitatea de colectare este dăunătoare, pentru că ea se desfăşoară haotic, fără limite, împiedicând astfel înmulţirea speciilor. “Firmele respective trimit dube fără numere de înmatriculare, furgonete care transportă aceste cantităţi impresionante şi nimeni nu controlează. Vorbim totuşi de o arie protejată, declarată la Uniunea Europeană! Un studiu de impact realizat pentru această zonă spune că până şi activităţile de recreere şi turism au efect negativ asupra sitului. Din câte ştiu eu, acele firme de colectare au contract cu Direcţia Silvică şi proprietarii din zonă, plătindu-le o cotă parte din încasări. Cei care încasează acest procent ar trebui să amenajeze cumva suprafaţa, or aici s-a făcut un cartier în vârf de munte!”, a mai spus Deaconeasa. Bişniţarii din zonă sunt extrem de agresivi atunci când sunt ameninţaţi cu evacuarea, fiind nevoie de intervenţia personalului înarmat. Dar care mai poate aştepta…

Înştiinţaţi de tabăra de ciupercari, şefa Gărzii Regionale de Mediu Vâlcea susţine că a delegat comisarii în zonă şi în urmă cu o lună şi că existenţa taberei nu îi este deloc străină. “Am trimis oamenii la Obârşia Lotrului şi le-am atras atenţia, dar vom mai face şi alte acţiuni”, a precizat Daniela Ştefoane, care, cu siguranţă nu aflase că bişniţarii nu numai că n-au plecat, dar s-au şi “înmulţit”. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Râmnicu-Vâlcea pare mult mai sinceră şi recunoaşte deschis că nu a făcut nimic. “Nu am luat nici o măsură. Sunt şi câteva ocoale silvice private care administrează pădurile de acolo şi au îndatoriri clare şi fiecare are instrumente să acţioneze. Eu am tot fost plecat la Bucureşti, fiindcă ne dau afară din angajaţi şi recunosc că nu am trimis oameni la Obârşie”, a menţionat Călin Croitoru, directorul ITRSV Râmnicu-Vâlcea.

Singura “măsură” care să ducă cu gândul la vreo implicare a autorităţilor a fost montarea în cadrul sitului a unei plăcuţe metalice cu mesajul “Interzis aruncarea deşeurilor” şi amplasarea unui singur tomberon, care ar trebui să facă faţă sutelor de persoane aciuate pe malul râului. Situl Natura 2000-Parâng cu o suprafaţă de 30.000 de hectare a fost înfiinţat prin Ordinul 1964/2007 al ministrului Mediului şi publicat în Monitorul Oficial nr. 98 din 7 februarie 2008. Reţeaua Natura 2000 este o reţea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eşantion reprezentativ de specii sălbatice şi habitate naturale de interes comunitar. Din 1992, Uniunea Europeană promovează ca instrument principal dezvoltarea reţelei de arii de conservare a naturii – Natura 2000, care să acopere ţările membre UE, dar şi ţările candidate.

Sursa:

http://www.jurnalul.ro/stire-special/tabara-de-bisnitari-in-centrul-unui-sit-natural-protejat-de-lege-551595.html

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in plante si animale ocrotite and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Tabără de bişniţari în centrul unui sit natural protejat de lege

 1. Morocanosul says:

  Cunosc bine zona Voineasa, e salbatica si fara turisti, putin mai aspra, ca sa-i vezi frumusetile ai nevoie de vana.
  Adevarat ca oamenii taie si jefuiesc fara masura, dar nici administratie nu e.
  Se defriseaza versanti intregi.
  Nu stiu cat conteaza ce spune Deaconeasa stiu cat de impotent administrativ si cat de lingau e.
  S-au taiat hectare intregi din zona lui de competenta si… tace,aia de merg dupa ciuperci sunt amarati care le e rusine sa fure.
  Daca strica asa mult de ce nu ii scoate de acolo? Ii poate muta putin mai jos ( e loc si de amenajarile de care vorbeste ) dar nu vrea, ciupercarii aduc bani buni. De stiut ca nu dau mai mult de 30 lei pe kg de ciuperci ca detin monopolul ha ha ha. Cu 80 vand nacajitii daca coboara pe la pensiuni.
  Din tagma jefuitorilor ne alegem noi administratorii, ce frumos vorbeste Deaconeasa de munte dar i-al pe traseu sa vezi cum scoate limba gafaind.

 2. VirtualKid says:

  Asa se intampla daca se ajunge atat de greu la “parnaie”, dar mai ales daca pentru cei mai multi dintre concetateni este mai bine acolo decat afara….

 3. Pingback: Aşa să fie, oare ?! « World of Solitaire's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s