Idei preconcepute despre alimente

Miturile si prejudecatile despre mancare sunt vechi de cand lumea. Si nu e usor sa discerni ce e adevarat de ceea ce e fals. De aceea, am cautat parerea nutritionistilor si iata care este adevarul in legatura cu cele mai comune mituri din bucatarie.

Lamaia e cea mai buna sursa de vitamina C

E adevarat ca lamaile contin multa vitamina C, dar sunt alte fructe si legume care o furnizeaza in cantitati mult mai mari: kiwi, varza, conopida, afinele, broccoli, gogosarii.

Morcovii fac bine la vedere

E adevarat ca morcovii contin betacaroten, care e metabolizat in vitamina A. De obicei, organismul isi ia insa cantitatea de vitamina A necesara vederii din alimente de origine animala.

Ciupercile devin toxice daca sunt reincalzite

Este o prejudecata mostenita din vremurile cand nu se inventase frigiderul. Motivul: ciupercile se strica mai usor decat alte alimente, deci nu puteau fi pastrate pana a doua zi.

Salata verde este foarte sanataoasa

Gresit. Salata este alcatuita in proportie de 95% din apa, nu are vitamine decat in cantitati mici, in schimb contine 250 mg nitrati la suta de grame. Iar nitratii sunt daunatori pentru sanatate.

Laptele intareste oasele

Osteoporoza e cauzata de lipsa de calciu, iar laptele si produsele lactate contin calciu, dar teoria potrivit careia daca bei mult lapte sau mananci lactate nu vei avea probleme cu oasele nu e adevarata. Substantele necesare sistemului osos se asimileaza mult mai bine din fructe si legume.

Perele sunt foarte sanatoase

Expertii in nutritie considera ca alte fructe sunt mult mai sanatoase. Asta pentru ca perele contin foarte putine vitamine si deloc minerale. De aceea, au efect benefic numai asupra digestiei.

Spanacul e cea mai buna sursa de fier

Spanacul e format in proportie de 90% din apa, iar continutul de fier este de numai 35 mg la suta de grame. In plus, spanacul mai contine si acid oxalic, care leaga fierul, impiedicand organismul sa-l asimileze.

Mere in loc de pasta de dinti

Se spune ca un mar dupa masa curata dintii si are efectul unui periaj. Stomatologii nu sunt insa de aceeasi parere. Acesta pentru ca multe sortimente de mar contin cantitati mari de zahar, care dauneaza dintilor.

Mierea te ajuta sa reduci caloriile

Multi o recomanda ca alternative la zahar in timpul dietelor. Cu toate acestea diferenta de calorii este insignifianta: in timp ce 100 gr zahar contin 400 calorii, 100 gr miere au325.

Untul are mai multe calorii decat margarina

Nu este adevarat. Alege una sau alta dupa gustul pe care il preferi pentru ca numarul de calorii este cam acelasi si continutul de grasimi este identic. Daca tii dieta, evita-le pe amandoua.

Branza si cascavalul ingrasa

Este exact pe dos. Unele studii au aratat ca un acid continut in branza impiedica formarea depunerilor de grasime in organism. In plus, ajuta la formarea de masa musculara si are efecte bune in combaterea cancerului.

Ciocolata nu e sanatoasa

E adevarat ca ciocolata contine multe calorii si grasimi, dar, daca e consumata in cantitati moderate (pana la o jumatate de tableta pe zi) nu afecteaza colesterolul. In plus, contine substante care au efect de detoxifiere si previn infundarea arterelor.

Friptura trebuie evitata in cura de slabire

Nutritionistii explica ca, in zilele noastre, carnea, in special cea de vita, contine mai putine grasimi decat in trecut. Singurele lucruri pe care trebuie sa le evitit sunt gulerele de grasime.

Nucile ingrasa si nu sunt sanatoase

Consumate in cantitati moderate, nucile nu iti afecteaza silueta. In plus, contin substante care maresc rezistenta la stres a organismului si, potrivit unelor studii, chiar reduc riscul de infarct miocardic.

Berea are multe calorii

Berea ingrasa, dar nu din cauza continutului mare de calorii. Vinul alb, de pilda, are mai multe calorii (284 calorii/0,5 l in timp ce Berea blonda are doar 218). De vina sunt fitoestrogenii continuti de hamei. Acestia favorizeaza depunerea grasimilor in tesuturi, in special pe burta.

Alcoolul te incalzeste

Imediat dupa ce il consumi, ai aceasta senzatie pentru ca organismul transforma alcoolul in caldura. Numai ca ea e eliminata prin piele, iar imediat dupa aceea iti este mai frig.

Cafeaua combate mahmureala

Cofeina invioreaza si te ajuta sa te concentrezi mai bine, dar nu are niciun efect asupra enzimelor care metabolizeaza alcoolul in organism.

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Studii and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Idei preconcepute despre alimente

  1. pisica says:

    de multă vreme nu mă mai preocupă decât ceea ce simt că face bine organismului meu.😉 eu cred că prea multă literatură în domeniul ăsta strică.

    • oanaclara says:

      Eu mananc ce imi pofteste inimioara . Nu am tinut cont niciodata ca nu stiu ce aliment are nu stiu cate calorii sau ca are colesterol… Articolul l-am postat pentru ca demoleaza nitel niste idei preconcepute.🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s