Ecologiştii au ridicat o tabără de rezistenţă pe “drumul lui Băsescu”

Pentru ca iubesc natura si ma doare de cate ori vad ca cei ce ne conduc isi bat joc sistematic de ea , m-am gandit sa postez acest articol publicat in Jurnalul National:

Aproximativ 20 de ecologişti din partea organizaţiilor Agent Green, WWF, Carpatina Ardeleană şi Milvus au blocat ieri dimineaţă zona Câmpuşel din Parcul Naţional Retezat, protestând faţă de construirea Drumului Naţional 66A chiar în inima ultimului peisaj forestier intact din zona de climă temperată a Europei. Acţiunea “verzilor” este menită să dureze “pe termen nelimitat”, ecologiştii fiind hotărâţi să apere cu toate resursele acest colţ de natură unic în Europa. Voluntari îmbrăcaţi în costume de urs brun susţin un zid pe care scrie: “Domnule Borbely, DN 66A este capăt de drum”.

Pentru a insista asupra dramei din Retezat, ecologiştii reuniţi la Câmpuşel, punctul până la care a fost asfaltat DN 66A, aflat la circa un kilometru de peisajul forestier intact, au realizat o scenă în care o ursoaică lovită de o maşină zace fără suflare într-o baltă de sânge. Alături, un urs sfâşiat de durere ţine în braţe un banner pe care scrie “Stop DN 66A – Aici e casa mea!”. Un alt banner, de dimensiuni mult mai mari, a fost legat de doi copaci. Pe el scrie cu litere mari: “Salvaţi Retezatul – ultimul peisaj forestier intact din zona de climă temperată a Europei”. În acelaşi loc a fost montată o bornă kilometrică pe care scrie “Câmpuşel, Peisaj Forestier Intact 1 km” şi este desenat simbolul pentru drum înfundat.

Borna are culoarea albastră pentru a arăta că drumul trebuie să fie unul judeţean, şi nu unul naţional. Alţi voluntari îmbrăcaţi în costume de urs s-au căţărat în copacii aflaţi în calea construcţiei DN 66A şi s-au legat de aceştia. Un element interesant şi totodată extrem de important la care au recurs ecologiştii a fost transcrierea tuturor bannerelor şi în limba engleză. Comunitatea ştiinţifică europeană se află deja la curent cu ceea ce se întâmplă în munţii Retezat, Godeanu şi Ţarcu. De altfel, la sfârşitul lui mai şi începutul lui iunie, un grup de cercetători din Scoţia a fost invitat pe tronsonul al treilea (care măsoară 19 kilometri) al drumului, pentru a investiga rolul şoselei care urmează să distrugă ireversibil ultimul peisaj forestier intact de climă temperată din Europa.

Ancheta ştiinţifică a scoţienilor, coroborată cu investigaţii atente ale unor oameni de ştiinţă români de prestigiu şi ale ecologiştilor, a fost necesară deoarece studiul de impact realizat de beneficiarul drumului s-a dovedit de slabă calitate, pentru că nu arată efectele devastatoare pe care le va avea această construcţie.

Sursa:  http://www.jurnalul.ro/stire-observator/ecologistii-au-ridicat-o-tabara-de-rezistenta-pe-drumul-lui-basescu-550161.html

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Eveniment and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Ecologiştii au ridicat o tabără de rezistenţă pe “drumul lui Băsescu”

  1. Paul says:

    pai de ! nu toti ursii sunt gunoieri si buni prieteni cu localnicii 🙂
    adevarul e ca oamenii nu stiu sa se poarte cu animalele… am vazut ieri un caz de o stupizenie rara : niste turisti americani se apropiasera sa fotografieze un bizon…si in timp ce unul mergea spre el si-l poza, altul din spate a aruncat cu o sticla in animal… care isi vedea linistit de treaba… in momentul impactului, acesta s-a intors si a pornit in galop catre atacatori…noroc ca au scapat doar cu rani nu prea grave…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s