Cu amortizoarele inteligente,gropile scad consumul!

Amortizoarele auto inteligente, care produc energie şi nu o lasă să se risipească sub formă de căldură, revin în atenţia producătorilor de maşini. Iată o invenţie care ne va face să nu mai înjurăm gropile de pe străzi şi asfaltările de doi lei, care lasă drumurile denivelate.

Levant Power, o firmă din Massachusetts (SUA), produce tipul acesta de amortizoare, al căror prototip a fost pentru prima data dezvoltat de Cambridge. Compania afirmă că produsul poate să scadă considerabil consumul de combustibil, în funcţie de maşina pe care sunt folosite.

Deşi inventatorii scot în evidenţă utilitatea amortizoarelor de acest tip când sunt montate pe maşini mari, flote de camioane şi vehicule de teren accidentat, este de condamnat faptul că aceastea nu se regăsesc deja pe maşinile hibrid sau pe cele electrice.

Aceste tipuri de maşini ar putea face cel mai bine uz de invenţie. Dacă ar fi fost descoperite mai devreme, probabil că era automobilelor hibrid nu ar fi apus înainte să se nască.

Amortizoarele GenShock arată la fel ca şi cele convenţionale, diferit fiind doar capul pistonului, care include componente ce se rotesc pe măsură ce acesta se mişcă prin ulei, rotaţie ce angrenează un mic generator aflat tot în interiorul amortizorului. Astfel, noile amortizoare mai oferă încă un avantaj important, putând transforma suspensia unei maşini într-una inteligentă.

Ca să îmbunătăţească manevrabilitatea maşinii, sistemul de control ar folosi informaţii de la accelerometre şi alţi senzori ca să schimbe rezistenţa generatorului, care ar întări sau înmuia suspensia.

De exemplu, dacă senzorii ar detecta că maşină intră într-o curbă, controller-ul ar putea să crească forţa cu care amortizoarele acţionează pe roţile exterioare, îmbunătăţind stabilitatea în curbă, spune David Diamond, de la Levant.

Probabil că România va fi principala piaţă de desfacere pentru aceste amortizoare, deoarece la noi în ţară acestea ar avea randament maxim, chiar şi pe străzi, nu numai pe teren accidentat, drumurile noastre fiind mai denivelate şi cu mai multe gropi decât cele mai sălbatice din lume.

La felul în care arată unele drumuri româneşti, această invenţie ar putea transforma o maşină electrică într-un dispozitiv perpetuum mobile.

Sursa: http://www.viata-libera.ro/articol-Gropile_scad_consumul_2.html

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Studii and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Cu amortizoarele inteligente,gropile scad consumul!

  1. VictorCh says:

    Cred ca e oarece greseala la redactarea articolului-sursa: TARE m-ar mira sa reuseasca amortizoarele sa converteasca energia furnizata de trecerea prin gropi (situatie practic similara socurilor: cantitate mare de energie dezvoltata in timp infinitezimal), “trepidatia” respectiva dezvoltand energie multa dar greu convertibila (trepidatia si socurile sunt mai degraba o sursa de defectare mai rapida a generatoarelor decat de energie…); mai probabil este sa fie eficiente respectivele generatoare – dupa cum si este descris in text – in curbe/viraje, unde masina apasa un timp relativ mai indelungat pe aceleasi 2 amortizoare, comprimandu-le (sau oare or fi actionand generatoarele doar in cursa de revenire a amortizoarelor? ca aia a controlata doar de apasarea arcurilor respective…)
    In orice caz, multimea gropilor noastre ar defecta relativ rapid etansarile amortizoarelor, si TARE ma indoiesc ca aici le-ar repara cineva in mod corespunzator…
    Ca utilizare mai eficienta pt gropi vezi videoclipul din articolul cu zece postari in urma!

  2. klausen1976 says:

    in Romania ar rezulta destula energie pentru a intra in categoria “senergii alternative: 🙂 🙂 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s