Orhideea pazita de politisti

O ampla operatiune de protectie a fost organizata in Marea Britanie, cu politisti patruland zi si noapte in jurul “obiectivului”, pentru a-l feri de orice vatamare. Pare destul de ciudat, avand in vedere ca obiectivul e… o floare.

Dar nu mai pare chiar atat de ciudat odata precizat faptul ca e vorba despre un exemplar de orhidee salbatica, din specia numita papucul doamnei (Cypripedium calceolus), una dintre cele mai rare plante din Marea Britanie.

Larg raspandita candva in nordul tarii, frumoasa orhidee- impresionanta prin forma deosebita a florii – a fost culeasa in numar atat de mare, incat se gaseste azi in pericol de disparitie. Specialistii afirma ca, pe tot cuprinsul Marii Britanii sunt cunoscute doar vreo zece exemplare care cresc in stare salbatica.

Orhideea care face obiectul operatiunii de protectie desfasurata de politia locala a inflorit recent pe un teren de golf numit Silverdale, din comitatul Lancashire.

Peticul de pamant din jurul florii a fost imediat inconjurat cu banda de protectie, iar politistii patruleaza zona non-stop.

Din pricina raritatii  anumiti colectionari impatimiti (si cu dare de mana) sunt gata sa plateasca chiar si 50.000 lire sterline pentru un exemplar si exista persoane dispuse sa incerce sa taie un butas sau sa scoata intreaga planta din pamant, pentru a o vinde pe piata neagra a orhideelor rare.

In ultimii 6 ani, au existat doua “atacuri” asupra orhideei de la Silverdale.

Alti oameni, insa , vin de departe pentru a admira aceste plante, atunci cand infloresc , cele cateva examplare de papucul-doamnei devenind tinta unor adevarate pelerinaje ale iubitorilor de natura.

Sursa:The independent

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Eveniment and tagged , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Orhideea pazita de politisti

  1. klausen1976 says:

    nu creste si la noi ? … imi suna cunoscut, “papucul doamnei” …

  2. VictorCh says:

    RONDURILE le pazesc cu mare grija, de acolo poti sa iei doar flori…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s