Un loc unic pe Terra – dealurile multicolore din Yunnan

In sudul Chinei, in provincia Yunnan, la granita acestei tari cu Vietnamul, se afla un loc cum putini si-ar putea imagina ca exista. Pare rupt din povesti sau, mai degraba, din panzele unui pictor indragostit de prea multe culori, un fenomen unic pe Terra de care localnicii si oficialii de la Beijing nici nu par sa fie constienti, dovada fiind faptul ca zona nu a fost inclusa in circuitele turistice iar oamenii isi duc viata linistita la fel ca acum cel putin un secol….
In provincia Yunnan, mai precis la sud-vest de Kunming, capitala acesteia, dealurile, a caror altitudine nu depaseste 800 de metri, sunt complet acoperite de culori vii, intr-un melanj incredibil, capabil sa iti taie rasuflarea. Motivul acestui fenomen il reprezinta concentratia mare de minereuri feroase care, datorita unei lungi perioade de oxidare, au dat reliefului o neobisnuita culoare rosie. Peste toate se adauga sutele de culturi diferite ale taranilor chinezi, practic nicio parcela nu este lasata la voia intamplarii, culorile acestora intregind un peisaj care i-ar fi lasat muti pana si pe pictorii suprarealisti…
Locul pare, in acelasi timp, desprins din povestile lui Tolkkien. Una dintre cele mai frumoase si mai indragite imagini este aceea in care taranii chinezi pleaca in zorii zilei, in carute trase de magari, catre parcelele pe care fiecare a cultivat altceva, in functie de preferinta fiecaruia… Suna banal atunci cand spui ca un deal este acoperit de culturi de cartofi, de rapita, de porumb, orz sau legume. Dar atunci cand privesti totul ca un intreg, imaginea se aseamana cu un vis dintre cele mai frumoase…
Obisnuiti de secole cu aceasta panorama, localnicii spun totusi ca momentul cel mai frumos al zilei il reprezinta apusul. Atunci, norii sangerii arunca asupra dealurilor o lumina care transforma totul. Doar atunci, spun ei, se poate observa adevarata frumusete a locurilor.
Tot in aceasta zona veti intalni si un obicei ciudat, acela de a inhama la carute animale din specii diferite. Desi preferati sunt magarii, nu de putine ori veti vedea tragand la acelasi jug un cal si un magar, un cal si o vita sau un magar alaturi de un taur. Motivul? Il spun aceeasi tarani chinezi. Fiind din specii diferite, animalele au temperamente diferite, astfel ca, atunci cand un animal devine indaratnic, celalalt ii impune ritmul sau, iar metoda functioneaza de fiecare data….
Sursa: mail
Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in calatorii and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Un loc unic pe Terra – dealurile multicolore din Yunnan

 1. klausen1976 says:

  impresionant ! … doar masina din a doua poza nu se potriveste deloc cu un peisaj din China rustica 🙂
  pesemne progresul isi face loc si in cele mai indepartate locuri

 2. Orry says:

  superb! Cate culori …….

 3. Machiaveliq says:

  wow.. asta da covor de sufragerie 😀

 4. Pingback: ILUZIE « World of Solitaire's Blog

 5. Pingback: Justificarile de marti, ora 10.30 « Daurel’s Blog

 6. VictorCh says:

  1. Peisajele sunt mirifice, de-a dreptul onirice.
  2. In poza a doua, de mirare este poate nu atat masina (nu este imposibil ca respectivul vehicul “sa n-aiba nici in clin, nici in maneca” cu locatia respectiva, ci doar sa se afle intamplator in trecere), cat calitatea drmului care permite accesul respectivei masini in acele locuri.
  3. Inafara coloristicii, consider ca mai e vrednic de remarcat numarul relativ mare de terasari ale terenului (pt reducerea pantei acestuia), precum si faptul ca pana si acolo unde nu sunt realizate terasari, limitele parcelelor (si probabil ale micilor proprietati – actuale sau foste, dinainte de colectivizare) par sa urmeze TOT “curbele de nivel”.
  4. Deasemenea, consider ca mai e de remarcat si faptul ca “haturile” (fara semne diacritice) (limitele, “granitele”, “frontierele” parcelelor – terasate sau nu) par sa fie “marcate”, “accentuate” cu tufisuri – fie plante de cultura, fie doar “spinarii” salbatice, dar oricum plante perene lemnoase scunde – care mai si asigura refugiu si eventual loc de cuibarit pt micii reprezentanti ai wildlife-ului local, ajutand astfel la pastrarea echilibrului ecologic natural.
  5. Nu stiusem de acest obicei de a pune la lucru PT TRANSPORT (in mod intentionat) animale din specii diferite, dar stiam ca in Orientul Apropiat si in cel Mijlociu cel mai frecvent atelaj PT ARAT este alcatuit dintr-un catar sau un asin (magar) si o camila, inhamati alaturati intotdeauna in acelasi fel: cu magarul/catarul in stanga, mergand pe pamantul tare, inca nearat, unde copitele sale micute nu se scufunda si asigura “tractiune” mare fara sa conteze prea mult tasarea suplimentara, si cu camila in dreapta, mergand intre brazdele arate in trecerile precedente, unde cu “pernutele” cu suprafata mare cu care i se termina picioarele nu taseaza la loc pamantul proaspat afanat, si unde – pasind intre brazde – merge pe loc mai jos, mai scund, compensand astfel diferenta mare de talie (de inaltime) intre ea si asin/catar (daca ar fi si in dreapta TOT catar/magar, acesta pe de o parte ar tasa cu copitele pamantul proaspat arat si pe de alta parte ar mai SI fi cu vreo juma’ de metru mai jos decat celalalt asin/catar, cel din stanga. Si arabii considera calul un animal prea “nobil” pt a-l pune la munci “ordinare”, el este destinat exclusiv calariei – si in plus ei mai SI selectioneaza cai relativ scunzi!)

  • oanaclara says:

   Fara sa analizez prea mult peisajul,mi s-a parut extraordinara imbinarea de culori. Intr-adevar e de laudat faptul ca pe marginea portiunilor cultivate exista loc si pentru micile vietuitoare carora agricultura le-a rapit din habitat. Pacat ca ele nu pot revendica terenul! 😀 Ar iesi o nebunie, in materie de retrocedari , mai mare decat cea din Romania .

 7. Catalina says:

  este foarte frumos!
  este un paradis viu
  un loc de viata superb ascuns in aripile chinei

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s