Cerşetorul de solidaritate de Florin NEGRUŢIU

Te ştiu de mult, mi te agăţi în fiecare zi de picioare, umil şi mieros ca un cerşetor. Întorc îngreţoşat capul şi te aud cum mă înjuri pe la spate de mamă. N-ai nevoie de banul meu, obrazul ăla gros îţi plesneşte de sănătate, dar aşa te-ai învăţat: să mă buzunăreşti, să mă fraiereşti, să mă faci. Pentru tine, am fost întotdeauna un prost bun de jefuit. Ai mei m-au învăţat să las de la mine, să învăţ, să las loc de bună ziua şi chiar să fiu căpos ca să răzbesc, dar nu mi-au zis nimic despre tupeu.

Tu, maestru al tuturor şmecheriilor, ai tupeu din plin. Ce altceva decât tupeul te împinge să cerşeşti azi solidaritatea mea? Spui că ţi-e greu, că trebuie să fim solidari în faţa crizei. Eu, solidar cu tine?! N-am nimic de-a face nici cu hoţia, nici cu prostia ta. Când tu te-ndopai, eu strângeam cureaua. Când tu petreceai la iarbă verde cu mici şi bere, eu strângeam gunoiul în urma ta. Când tu încingeai folcloristele de toate sărbătorile legale, eu făceam ore peste program. Când tu te uitai la filme porno pe o poală de bani la stat, eu băgam sâmbete şi duminici la privat ca disperatul. Ştiu că nu-nţelegi cum e cu privatul decât dacă are şi un Channel în coadă.

Acum descoperi că e criză şi-mi ceri sacrificii, făcându-mi paradă de austeritate. Economiseşti foile din imprimantă sau stingi un bec în cameră, ca să te vadă strada că şi tu te restrângi. Promiţi să-i miluieşti pe săraci cu leafa ta până la sfârşitul anului, ca să mă convingi că şi tu suferi. Ce-ţi lua să te gândeşti la “austeritate” anul trecut, când te spărgeai în chermeze electorale? Acum îmi vinzi chifla că faci reformă, când, de fapt, tu mă scobeşti în buzunar să-ţi achit nota de plată.

Cauţi să scoţi bani din piatră seacă, de la mame şi bătrâni, în loc să-i pui pe bogaţii tăi, înavuţiţi din contracte cu statul, să fie ei solidari cu tine. Un singur sfat îţi dau: să nu te atingi de pamperşii lui fi-miu. E spre binele tău, crede-mă!

Doar plăcerea de a mă umili este pe măsura tupeului tău monstruos. Mă umileşti la circa financiară, când mă plimbi pe la cinci ghişee ca să-mi iei banii, cu aceeaşi plăcere cu care mă umileşti în spital, când îmi arăţi buzunarul halatului sau când mă trimiţi să-mi aduc medicamentele de acasă.

Te-ai obişnuit să tac, să bag capul în pământ, să trec cu vederea, când mă claxonezi isteric pe trecerea de pietoni. Printr-o glumă nefericită a istoriei, m-ai luat în primire încă de la naştere. M-ai condamnat să fiu solidar cu tine, oricât de solitar aş fi vrut eu să fiu. Aş fi avut posibilitatea să fug, dar, din frică sau laşitate, am rămas, ca să mă faci tu mioritic în talk-show-uri şi în gazete.

Ai o mie de feţe, eşti peste tot, pe stradă şi la televizor. Nu ştiu cum să-ţi zic: ar fi prea puţin să te numesc Stat, prea mult să-ţi spun România. Eşti Fratele meu mai mare, manelistul. Ştiu că nu vei înţelege, dar din partea mea nu vei avea solidaritate, ci doar dispreţ.

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stil de viata and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Cerşetorul de solidaritate de Florin NEGRUŢIU

 1. excelent text. le alegi fff inspirat.

 2. Ross says:

  Great!!!

 3. Morocanosul says:

  Fain textul si cu nerv, numai ca dispretul cu care il cadoriseste la final pe politician si eventual pe profitorul de bugetar cu functie mare, nu cred sa aiba efect.
  Astia in nesimtirea lor sunt imuni la dispret.
  Oricat de greu ne-ar fi sa recunoastem am fost complici la hotie. De cate ori ne buzunareau am stiut si am tacut.
  I-am lasat sa faca averi din furat si am tacut.
  I-am lasat sa faca vile din salar de inspector fiscal sau tehnician urbanist la primarie si am tacut.
  Au luat credite internationale indatorand tara pentru a pune asfalt azi ca sa-l carpeasca maine. Noi vom plati creditele astea 15 – 20 de ani, investind mai putin in copii nostri si platind datoriile lor.
  Omul se defineste si prin taria de a lupta cu cel mai mare si mai puternic ca el. Daca nu treci si proba asta ( a luptei nu a victoriei)atunci nu rezisti.
  E valabil si la nivel de natie, coloana ei vertebrala nu e aceea a politicienilor ci a oamenilor truditori.
  A luptat societatea civila cu politicianul,cu tipul ala de la primarie sau de la vama din postul acela super tare ? Nu .
  Ce faci daca natia ta nu te sustine ? Ce faci daca tara ta devine un loc de nesuportat ? Faci ca Tocilescu.
  O natiune nu e libera daca nu poarta o lupta zilnica, o lupta de uzura, pentru libertatea ei zilnica.
  Partea nostima e ca razboiul asta nu il poarta statul. Asta e razboiul nostru dar noi strambam din nas,lasam capul in pamant, injuram printre dinti si slugarim mai departe.
  Chiar nu stiti care e reactia politicianului la textul asta ?
  – Ma dispretuiesti ma ? Si ce, ma doare-n …. Eu sunt intangibil.
  – Ma ameninti cu pemparsii lu fii-tu ? Si ce-o sa faci ? O sa trudesti mai departe si o sa-ti platesti impozitele si creditele alea nenorocite.
  Partial adevarat.
  Gici ce e de facut ??!!

 4. Morocanosul says:

  Ghici era :)) !!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s