Pomul de Paste

Daca Craciunul are un pom, de ce nu ar avea si Pastele unul? Este tot o foarte importanta sarbatoare crestina, asa ca ar trebui sa se bucure de propria versiune a popularului Brad de Craciun. Sau, cel putin, asa este de parere o familie din Germania, unde poate fi deja admirata o asemenea gaselnita.

Prin anul 1945, pe cand era doar un baietel, Volker Kraft a vazut pentru prima oara un Pom de Paste si a decis ca, atunci cand va creste, sa aiba si el unul.

Timpul a trecut si micul Volker a devenit un om la casa lui, cu familie si un rost. Dar visul din copilarie l-a urmarit toata viata si, in 1965, si-a decorat personal propriul pomisor de Paste.

A folosit atunci 18 oua de plastic colorate.

Dar si pomul a crescut si, impreuna cu sotia sa Christa, pentru ca nu isi puteau permite sa iroseasca atatea oua cate erau necesare sa umple toate golurile, a inceput sa le gaureasca, sa le goleasca de continut si sa picteze coaja ramasa aproape intacta, cu diferite forme si culori.

Atunci cand si copiii lor au crescut, au inceput sa ii ajute, iar Pomul de Paste a devenit o traditie de familie, cunoscuta nu doar in orasul lor, Saalfeld, ci in toata Germania si, acum, dincolo de ea.

Dupa ce copiii au parasit casa parinteasca, se parea ca traditia va apune, insa au aparut nepotii si familia Krafts s-a reapucat sa isi decoreze nefirescul “monument“.

Numarul oualor care atarna acum pe crengi creste de la an la an, iar anul acesta a atins impresionanta suma de 9.500.
Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Artă and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Pomul de Paste

 1. Pingback: SONDAJ « World of Solitaire's Blog

 2. klausen1976 says:

  alea-s oua de plastic sau oua – oua 🙂 ?
  oicum sunt foarte frumoase. nu stiam de datina asta … nu m-ar mira sa ajunga si la noi, odata si odata .

  • oanaclara says:

   Unele sunt de plastic,iar altele sunt coji de ou vopsite. Arata trasnit .
   La Borsa, apropo de pomi, exista o alta datina. In fata caselor unde exista fete batrane, e ales un pom si in fiecare an i se mai atarna in crengi cate o oala… Numarul oalelor arata de cati ani trebuia sa se casatoreasca persoana respectiva . In alte zone din Maramures pomul cu oale “spune” cat de bogata e fata de maritat. 🙂
   Cel mai in masura sa ne dea detalii depre copacul cu oale e Dan ( http://maramuresh.wordpress.com/ ) . 🙂

 3. klausen1976 says:

  cam chinuitoare metoda, presupun … pentru fata respectiva . sa ti se aduca aminte permanent ca nu esti in randul lumii …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s