Neticheta- Cum sa utilizam messengerul

 

Inainte de a enumera citeva din regulile de conduita ale mesageriei instanta trebuie sa va reamintim un lucru foarte important: mesageria instanta nu este un mod de comunicare real chiar daca pare mai reala decit celelalte modalitati asincrone de comunicare (email, forum, blog).

1. NU DERANJATI O PERSOANA CARE ARE STATUS “OCUPAT” (BUSY). Daca persoana cu care vreti sa vorbiti este o persoana pe care o cunoasteti din vedere sau comunicati cu ea din interes de serviciu este recomandat sa nu insistati sa vorbiti cu ea. Daca persoana este cineva apropiat care se afla la servici este posibil ca statusul sa va avertizeze ca se afla alaturi de un alt coleg lucrind la calculator iar mesajele dumneavoastra nu ar face decit sa o deranjeze din ceea ce lucreaza in acel moment.
2. NU FOLOSITI ALERTE (BUZZ) IN EXCES. Daca persoana cu care vorbiti nu mai raspunde la citeva din mesajele dumneavoastra nu insistati cu alertele vizuale sau auditive mai mult de o avertizare. Este posibil ca persoana sa fi plecat inopinat de linga calculator sau sa fie retinuta de un coleg. Alertele auditive nu ar face decit sa ii deranjeze pe ceilalti colegi ai ei daca boxele sunt in functiune.
3. FOLOSITI ICONURI EXPRESIVE CA SEMNE DE PUNCTUATIE. Nu folositi iconuri expresive (emoticonuri) in fiecare propozitie pe care o tastati. Nu uitati ca ele va ajuta sa subliniati o idee, o stare de moment si nu trebuie sa sfirsiti prin a folosi obsesiv toate iconurile posibile doar ca sa dovediti ca stiti sa utilizati mesageria instanta. De asemenea alegeti-va cu atentie iconurile potrivite in functie de persoana cu care comunicati. Unele iconuri desi sunt destul de explicative pot produce confuzie daca nu le alegeti cu atentie.
4. UN CUVANT SCRIS NU ARE INTOTDEAUNA ACELASI SENS CA UN CUVANT VORBIT. Nu uitati regula de baza: mesageria instanta nu este un mod de comunicare instanta a tonalitatii vocii dumneavoastra. De exemplu, tastarea cuvantului bine poate avea mai multe intelesuri in functie de tonul vocii pe care il rostiti: sarcastic, de confirmare, de nepasare. Daca vreti sa confirmati un lucru sau sa dati de inteles ca ati priceput cuvintele celuilalt este recomandat sa folositi cuvantul ok mai degraba decit bine.
5. NU PORNITI CERTURI PRIN MESSENGER. Daca sunteti in mijlocul unei conversatii care va poate face sa marturisiti celeilate persoane lucruri pe care altfel nu va simtiti confortabil sa i le reprosati este recomandat sa nu le comunicati prin messenger. Nu numai ca o cearta va va distrage atentia de la ceea ce lucrati, daca sunteti la serviciu, dar cuvintele dumneavoastra ar putea fi intelese total gresit decit ati intentionat sa fie. Mai mult de atit veti avea tendinta sa tastati mai repede si mai zgomotos si ati putea deranja celelalte persoane din jurul dumneavostra.
6. COMUNICAREA INSTANTA NU ESTE INTOTDEAUNA SIGURA. Daca va aflati la servici si comunicati cu un prieten prin mesageria instanta nu uitati ca ceea ce spuneti prin intermediul aplicatiei poate fi usor interceptat de una din persoanele care administreaza reteaua companiei dumneavoastra. Probabil credeti ca va puteti varsa naduful pe seful dumneavoastra mai usor si mai simplu confesindu-va altor prieteni prin messenger spunind lucruri pe care le veti regreta mai tirziu insa atunci s-ar putea sa fie prea tirziu.
7. NU INTRERUPETI. Cele mai multe dintre aplicatiile de mesagerie instanta moderne va avertizeaza cind partenerul de conversatie tasteaza un mesaj. Nu incercati sa interupeti sirul cuvintelor lui tastind mai multe mesaje intre timp pentru ca altfel veti parea ca nu va intereseaza ce are de spus sau veti pierde intelesul frazelor dupa citeva rinduri distanta. In plus, ca si in comunicarea orala, este la fel nepoliticos sa interupeti persoana care are cuvantul.
8. NU FOLOSITI ACRONIME IN EXCES. Mesageria instanta nu este un mediu al comunicarii perfecte si avand in vedere faptul ca este o comunicare in timp real oamenii au tendinta sa foloseasca abrevieri pentru a cistiga timp. Chiar daca acest lucru este nepoliticos iar uneori chiar produce confuzii este bine sa va familiarizati cu cateva acronime uzuale pe care le puteti folosi cu moderatie si in cazuri oportune: BRB (rom. VIN IMEDIAT, en. BE RIGHT BACK), IMHO (rom. IN OPINIA MEA RESPECTUOASA, en. IN MY HUMBLE OPINION), LOL (rom. RAZAND ZGOMOTOS, en. LAUGHING OUT LOUD), BTW (rom. APROPO, en. BY THE WAY), NP (rom. CU PLACERE, en. NO PROBLEM), etc.
9. NU TRIMITETI MESAJE IN MASA. Chiar daca ati gasit un site care v-a placut sau pur si simplu vreti sa anuntati ca aveti un produs de vanzare nu este recomandat sa trimiteti acest mesaj tuturor oamenilor din lista messenger-ului doar pentru ca este la indemina. La fel ca si mesajele de email nesolicitate aceasta practica se numeste spim (spam on instant messenger) sau mass message si este considerata o forma de agresiune pe internet. Chiar daca primiti un link catre un site si vi se cere sa i-l dati mai departe amicilor din lista, ignorati astfel de mesaje si nu le propagati. Linkurile pe care le primiti prin mesageria instanta de la necunoscuti pot fi la fel de periculoase ca si un mesaj de email infectat cu virusi iar trimiterea lor mai departe va face mai multe victime in rindul celor care nu sunt avizati.
10. FOLOSITI STATUSURI. De fiecare data cind plecati de linga calculatorul dumneavoastra mai mult timp este recomandat sa va setati un status corespunzator asemenea anunturilor pe care le faceti in realitate prietenilor dumneavoastra cind plecati din oras sau in concediu. Este de bun-simt sa va atentionati prietenii din lista ca ati iesit in pauza de masa sau ati plecat in alt birou decit sa ii lasati sa va trimita mesaje fara sa raspundeti. Setandu-va un status de genul (“Plecat din birou, contactati-ma pe telefonul mobil”) veti putea fi usor contactat pentru mesaje urgente.
11. NU TASTATI MESAJE CU LITERE CAPS. La fel ca si in celelalte mijloace de comunicare online literele majuscule exprima o stare de nervozitate si dati impresia ca strigati la interlocutor. Acest lucru poate deveni stinjenitor daca nu folositi cu atentie tastatura.

Sursa : www.neticheta.ro

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stil de viata and tagged , . Bookmark the permalink.

21 Responses to Neticheta- Cum sa utilizam messengerul

 1. madMe says:

  Păcat că nu le citeşte cine trebuie 🙂

 2. Morocanosul says:

  Am citit si……. ori nu am avut eticheta cand am esit din fabrica, ori a fost prost lipita si s-a desprins.
  Remediez ! Ma duc sa-mi pun cravata si tenesii cei noi.

  • oanaclara32 says:

   😀 😀 😀 Am uitat sa ii amintesc pe cei care te cauta pe net sa vada daca nu cumva ai mess deschis si stai pe “invisible” . Le explici ca ai de lucru si ca primesti mailuri de la serviciu, dar nu pricep de ce nu esti on line si te streseaza rau de tot.

 3. Victor says:

  Excelent! Multumesc! (Si am “profitat” SI de lincul final catre sursa!)

 4. Ar merge specificat si “nu folositi buzzuri inainte chiar de a zice ceva” … mi se pare aburd, ca sa nu zic retardat. A devenit o forma de salut? Sta persoana linistita, ti-ar raspunde daca i-ai zice ceva, dar tu dai buzz si-o faci sa-i sara inima? Eu oricum le spun celor care (inca) mai indraznesc asa ceva ca sunt total contra, ca nu suport.. si daca chiar continua, isi iau ignore.
  Bune sfaturile..Nu stiu de ce nu le gandesc si singuri, doar noi, cei care le respectam, n-am avut in scoala materia “messenger -de la teorie la practica”… sau ceva de genu.

  • oanaclara32 says:

   Asa e, dar in schimb avem alceva, capatat de la ai nostri de acasa. Se numeste “bun simt” si e pe cale de disparitie in ziua de azi. Am o lista kilometrica de ignore.

   • Victor says:

    Se pare ca eu sunt mai baftos: este adevarat ca lista de contacte imi e mai scurtuta decat a multor altora, dar ma simt norocos pt ca inca nu am fost nevoit sa dau nici macar un singur “ignore” – si in prea putine cazuri am simtit primul imbold de a o face (EVIDENT supus imediat re-evaluarii).

   • Paul says:

    printre care si eu, se pare
    iar m-ai scos din lista…
    nu dau buzzuri de fel 🙂

   • oanaclara32 says:

    Nu, tu nu dai buzzuri , dar de multe ori pui intrebari muuuuult prea indiscrete. M-am uitat . Nu esti in lista de ignore, dar se poate rezolva daca ma calci pe coada. 🙂

   • Victor says:

    Presupun ca-i o deficienta de exprimare: intrebarile – in MAREA majoritate a cazurilor – sunt doar curioase, nu indiscrete, intrucat nu dezvaluie nimic, ci vor sa afle;
    indiscrete sunt de obicei doar RASPUNSURILE la intrebari – daca sunt DATE acele raspunsuri care ar fi indiscrete. 😀

   • Victor says:

    Precizare: Exista totusi SI intrebari care intr-adevar sunt indiscrete ELE INSELE, nu raspunsul la ele, fie ca – puse in fata unor terti – dezvaluie existenta unui subiect care era intentionat “trecut sub tacere”, fie (chiar si puse “in particular”, fara “urechi indiscrete” in preajma) dezvaluie celui intrebat faptul ca cel care intreaba are cunostinta despre un subiect care era intentionat a nu fi aflat (in general, sau doar de catre persoana in cauza).
    Pt ambele cazuri, un exemplu pertinent poate fi intrebarea: “Auzi, da’ CUM a fost aseara la intalnire?”, atunci cand fie este pusa de “o prietena binevoitoare” in prezenta sotului proaspat intors dintr-o delegatie, fie este pusa de un posibil pretendent (pe cale de a avea succes) referitor la intalnirea (de adio, sau de ultima verificare) cu un “rival”.

  • Victor says:

   Dumneata ai perfecta dreptate, numai ca – din pacate – unii NU STIU sa gandeasca, iar altora pur-si-simplu nu le trece prin cap ideea ca ar fi cazul s-o faca SI in aceasta privinta.

 5. intrebari, raspunsuri…vin firesc, chiar si pe mess, in timp… oana are dreptate, unii pun intrebari cam…brutale, sa nu zic nesimtite, asa tam nesam.

  • Victor says:

   Atunci cand intrebarile vin firesc, chiar daca sunt… indiscrete, sau brutale, nu cred ca este cazul de suparat pe autorul acelor intrebari: desi ar fi putut de dovada de mai multa… cugetare, intelepciune, intelegere, etc, poate fi totusi considerat ca “s-a lasat furat de peisaj”, mergand mai departe decat ar fi fost cazul (si poate decat intentionase). Asta totusi NU este un argument pt ca acea curiozitate astfel manifestata sa si fie satisfacuta, ci doar pt ca atragerea atentiei ca a pasit pe teren alunecos sa nu se transforme de la inceput intr-o prea aspra punere la punct (asta e cazul sa se intample insa daca “isi pune buca de toval” si cu nesimtire staruie intr-o directie neagreata de interlocutor).

 6. intrebari care face to face…nu s-ar pune…dar…anonimatul da curaj, curajul nesimtitului si frustratului sadea. curiozitate…da, dar una…

 7. ****** says:

  foarte bune sfaturile. ce ziceti de cei care folosesc massenger-ul doar pt a face “misto” de ceilalti???

  • oanaclara32 says:

   Tocmai de-asta exista “ignore list”. Pentru mistocari, ca sa nu mai aiba cum sa iti trimita ciudatenii.

  • Victor says:

   Articolul la care comentam se refera la reguli specifice domeniului virtual, si inca la un “subdomeniu” anumit, la o “supraspecializare”.
   “Facutul de misto” este – din pacate – o caracteristica personala generala, care nu “tine de” serviciul messenger, nici macar de domeniul virtual in intregime, ci doar pe de o parte de lipsa de bun-simt a celui care face misto, si pe de alta parte de lipsa acestuia de intelegere, empatie si compasiune fata de semenii sai (ai nostri) (sau doar fata de unul anume, sau fata de cativa), si poate fi facut (si din pacate CHIAR ESTE facut) atat fata-in-fata cat si in corespondenta scrisa, in media, in opere (cu sau fara ghilimele) tiparite (mai mult sau mai putin) literare si/sau (ca in cazul discutat) in domeniul virtual.
   A nu se confunda “misto-ul” cu critica – sunt lucruri diferite, in primul rand ca intentie (“misto-ul” propriu-zis constituie doar o batjocura, pe cand critica este o manifestare a intentiei de a corecta oarece deficiente constatate) cat si (de obicei) ca mod de formulare (desi nu este exclusa NICI exprimarea criticii in forme similare mistoului).
   Singurele forme de “misto” general acceptabile (si care de obicei au si o pregnanta conotatie critica) sunt caricatura, epigrama si satira – dar este bine ca si acestea sa fie ponderate si sa tina cont de gravitatea si/sau importanta sociala a “pacatului” “luat in colimator”, si sa se dezvolte progresiv.

 8. ****** says:

  poate ca nu sunt ciudati… si doar incearca sa se dea smecheri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s