Pentru că uneori nu ştii cu cine discuţi pe net…

… consider că e bine să învăţăm şi să îi învăţăm şi pe cei din jur cum să se ferească de tot felul de indivizi ciudaţi care “bântuie” pe internet. Există diverse campanii pe tema aceasta, dar pentru că persoanele cele mai afectate pot fi copiii, am ales-o pe aceasta, mai ales ca pot fi şi premiaţi pentru creativitate şi originalitate:

Stimaţi profesori şi elevi,

La nivel European, INSAFE(European Safer Internet Network), a lansat cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet două concursuri. Este important să se respecte categoriile de vârstă.

1.      Categoria 9 – 15 ani:

Copiii sunt invitaţi să completeze un chestionar cu tema  „Gândeşte înainte de a publica pe Internet!”. Chestionarul reflectă tema Zilei Siguranţei pe Internet 2010, “Gândeşte înainte de a publica pe Internet!“. Pentru a participa, accesaţi adresa quiz.saferinternet.org Câştigătorii din ţările ce fac parte din reţeaua Insafe vor fi selectaţi pe baza punctajului total şi anunţaţi după 9 martie. Vă recomandăm să vă verificaţi mesajele cu regularitate după această dată.

2. Categoria 5 – 11 ani:

Copiii sunt  invitaţi să creeze un poster cu tema “ThinkB4 U post – Gandeşte înainte să postezi“. Posterul, însoţit de datele de contact (nume, vârstă, localitate), trebuie trimis prin email la adresa sid2010@sigur.info Aceasta adresa e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina. , cu mesajul Concurs european – Nume participant.

Cele mai bune punctaje de la ambele categorii vor câstiga un trofeu SID special şi vor calatori spre o destinaţie secretă pentru a-şi primi premiul. Ca de obicei, sute de evenimente locale, regionale şi naţionale sunt organizate în mai mult de 60 de ţări din toata lumea. Pentru mai multe informatii, accesati site-ul Insafe la adresa www.saferinternet.org.

De asemenea, va invitam sa participati si la concursul “Navigheză în siguranţă pe blogul Sigur.info”. Copiii şi tinerii cu vârste între 10 şi 21 de ani sunt invitaţi să participe cu materiale scrise şi multimedia în care să prezinte cele mai interesante experienţe trăite pe Internet. Concursul se desfăşoară pe o perioadă de trei luni (11 ianuarie-11 aprilie 2010), pe două categorii de vârstă: 10-15 ani, respectiv 16-21 ani. La fiecare doua săptămâni echipa Sigur.info va desemna 2 câştigători (câte unul pe fiecare categorie de vârstă) şi le va acorda premii constând în produse IT (acreditări ECDL, licenţe anti-virus, MP3 playere, tastaturi etc.). Mai multe detalii despre acesta se gasesc la adresa  http://blog.sigur.info .

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stil de viata and tagged , , . Bookmark the permalink.

36 Responses to Pentru că uneori nu ştii cu cine discuţi pe net…

 1. oanaclara32 says:

  Si înca un lucru… Gandiţi-va bine înainte sa postaţi anumite fotografii sau filmuleţe!

  Navigare plăcută! 🙂

 2. madMe says:

  Bună iniţiativă. Din păcate prea puţini părinţi ştiu cum să supravegheze copilul pe calculator.

  • oanaclara32 says:

   Asa e. In general sunt prin preajma , deci vad ce fac. Nu stiu cum ma voi descurca atunci cand vor creste.

   • dreptungeek says:

    A interzice cuiva ceva şi/sau a-l spiona (în lipsa unui cuvânt mai bun) este dovedit istoric că are de cele mai multe ori rezultate opuse celor dorite. Pot avea succes doar metodele care se bazează pe sinceritate şi respect reciproc – fapt dovedit de modul de formulare al campaniei de mai sus, cred.
    Şi da, sunt de acord că mulţi părinţi dovedesc o ignoranţă nemotivată faţă de tehnologia actuală – dar mai rău e că cei mai mulţi dintre actualii copii (cel puţin în România), care cresc cu tehnologia şi informaţia la îndemână, vor fi chiar mai ignoranţi din punct de vedere tehnologic (când/dacă vor avea la rândul lor copii) decât părinţii lor.

   • oanaclara32 says:

    Nu e vorba de a spiona aici, ci de faptul ca la o anumita varsta copiii nu au capacitatea de a discerne intre bine si rau. Se poate comunica bine cu ei daca le dai exemple pe intelesul lor , dar e bine sa fie si supravegheati , mai ales cand sunt in fata televizorului sau calculatorului. Ai mei sunt la varsta jocurilor. E normal sa vad cu ce se joaca picii pe net pentru ca la un moment dat pot gasi ceva inadecvat varstei lor si asta ii poate afecta.

   • dreptungeek says:

    “în lipsa unui cuvânt mai bun” – prin spionat, mă refeream la orice fel de supraveghere care nu este 100% pe faţă, chiar dacă este spre binele copiilor, sau la orice metodă susceptibilă de a crea inutil situaţii stresante; de exemplu, să verifici istoria de navigare pe internet şi să-l iei apoi la rost că a intrat pe cutare site, sau să-i arunci priviri peste umăr când vorbeşte cu prietenii pe mess. Nu zic că voi faceţi lucruri de astea, doar că cine le face este sortit eşecului.
    Bineînţeles că un copil mic nu ştie ce-i poate face rău şi ce nu; aşa că soluţia este (cel puţin teoretic) simplă – este copilul capabil să discearnă? Dacă nu – interzicerea activităţii nesupravegheate pe internet (subliniez “nesupravegheate” – adică, părintele să-şi facă la început timp să folosească calculatorul/internetul împreună, altfel ajungem iar la inutilitatea interdicţiilor); dacă da – acordarea încrederii şi respectului cuvenit unei persoane responsabile. A lăsa un copil nesupravegheat pe internet nu e diferit de a-l lăsa să meargă şi să vină singur de la şcoală, de exemplu – o faci, pur şi simplu, în momentul când consideri că a ajuns la vârsta necesară, până atunci mergi şi vii cu el.
    Poate că nu sunt cel mai potrivit să vorbesc despre a fi părinte, dar cred că sunt în măsură să-mi dau cu părerea despre copii şi tineri (din experienţă personală şi proaspătă) 🙂 Şi acum sunt convins să dedic o postare ca să-mi expun mai pe larg ideile (şi să permit altora să le discută fără să umplu aici pagina), cum sugera Victor.

   • oanaclara32 says:

    Cine e nebun sa verifice istoricul de navigare pe net? 😀 .
    Ideea e , ti-am zis, ca unele jocuri sunt prea violente pentru ei si cand mai dau de cate unul din asta , le explic faptul ca nu e pentru varsta lor si inteleg. Le place sa intre pe http://www.y8.com si acolo sunt jocuri pentru toate varstele.
    Nu ma deranjeaza comentariile… Fiecare are dreptul la o parere personala si e bine sa citesti si opiniile altora , deci nu ma supar daca umpleti aici pagina.
    Astept sa vad blogul tau! 🙂

   • Victor says:

    DE CE astepti? Eu i l-am vizitat deja… (Uita-te CUI ai raspuns! Nu facusesi nici o alta precizare… =)) )

   • oanaclara32 says:

    “Şi acum sunt convins să dedic o postare ca să-mi expun mai pe larg ideile (şi să permit altora să le discută fără să umplu aici pagina), cum sugera Victor.”
    Asta astept sa vad. 😀

   • Victor says:

    Pana la urma – pana si unul ca mine pricepe!
    Se pare ca dumneata incercasesi sa-i transmiti (sau cel putin asa am inteles eu de data aceasta) ca abia astepti sa vezi NU blogul dansului, ci noua postare de pe el.

 3. Victor says:

  Poate ca o fi mai rau, dar e inevitabil: la ora actuala deja viteza de crestere a numarului cunostintelor tehnice este mai mare decat viteza cu care poate asimila si inmagazina aceste cunostinte un creier deja imbatranit, deci – daca evolutia continua pe aceasta linie – oricare viitoare generatie de parinti nu va mai face fata ritmului in care ar trebui sa acumuleze cunostintele pt a putea “tine pasul” cu progeniturile lor (referindu-ne la medie, bineinteles, nu la exceptiile gen “genii”).

  • dreptungeek says:

   Cunoştinţele tehnice se înmulţesc accelerat, dar nu asta contează – câţi dintre noi avem nevoie să ştim să operăm o navetă spaţială sau o centrală nucleară? Creierul copiilor este suficient de puternic pentru a face faţă cantităţii de informaţie necesară din ziua de azi, DAR nu este cine să-i ajute să facă faţă.
   Spre deosebire de părinţii lor care (unii) citeau literatură universală, făceau matematică fără calculatoare de buzunar sau jucau şah fiindcă aşa se făcea pe vremea lor (ca să dau nişte exemple la întâmplare), copiii de azi sunt obişnuiţi să primească totul de-a gata, fără să facă un efort de gândire.
   Deci, nu de îmbătrânirea creierelor îmi fac eu grijă, ci de lenea lor… generaţiile următoare or să fie mai neajutorate şi mai dependente de o tehnologie pe care nu o înţeleg.

   • Victor says:

    IARASI n-am reusit sa ma fac bine inteles!
    Eu ma referisem doar la cunostinte specifice fiecarui domeniu necesar, care – insumate pt toate domeniile care SUNT necesare respectivei persoane – depasesc posibilitatile PARINTILOR respectivei persoane: acestia – deja cu creierul mai imbatranit – il mai SI au deja “ocupat” cu cunostintele pe care le dobandisera EI cand erau in etapa din viata la care sunt acum copiii lor, astfel incat – daca interesul copiilor se indreapta spre ALTE domenii decat cele care l-au interesat pe parinte – si CU ATAT MAI MULT daca fiecare dintre mai multi frati are ALT domeniu de interes decat fratii sai – parintele nu mai face fata acumularii de cunostinte care i-ar fi necesare pt a putea EL sa indrume copilul in mod corect.
    Subiectul este vast si merita dezbatere mai detailata – poate va avea autoarea blogului bunavointa de a ne pune la dispozitie un “camp de duel de idei” corespunzator, postand un articol care sa trateze ACEASTA tema, acum suntem (cam prea) off-topic. (Sau deschide dumneata subiectul pe blogul dumitale – instiintandu-ma aici, cu link; regret, eu sunt prea necunoscator in domeniul virtual, astfel incat inca nu am considerat ca nivelul cunostintelor mele m-ar fi indreptatit sa-mi creez un blog al meu si comentez – cel putin deocamdata – doar pe blogurile altora.)

   • dreptungeek says:

    Cred că am înţeles, dar rolul părinţilor nu ar trebui să fie atât transmiterea unor cunoştinţe specifice, cât transmiterea unor principii generale şi formarea unor atitudini; de formarea bagajului de cunoştinţe de specialitate ar trebui să se ocupe învăţământul.
    Actualii adulţi sunt mai capabili de a prelucra informaţia nouă şi de a trece de la teorie la practică decât vor fi cei din generaţia mea şi cei imediat următori la aceeaşi vârstă. Aşa că, în ciuda unei cantităţi mai mici de informaţie teoretică, părinţii de până acum au fost, în general, mai apţi să îndrume un copil decât vor fi, ca părinţi, tinerii de azi. Aceştia din urmă vor trebui să facă faţă unei cantităţi şi mai mari de informaţie cu mai PUŢINE deprinderi practice şi o bază logică mai puţin stabilă.
    N-aş avea nimic împotrivă să dedic o postare, mâine, pentru a continua discuţia pe blog-ul meu (care se poate accesa dând click pe numele meu).

 4. Pingback: Geekanaliză: copiii şi tehnologia modernă, prima parte « dreptungeek

 5. klausen1976 says:

  senzational, ultimul clip !
  iti da imboldul de a reflecta asupra partii intunecate a internetului, pe care multi dintre noi il adoram.

  • oanaclara32 says:

   Nu ma omor dupa chat si mess… in general discut cu oameni pe care ii cunosc. Exista si varianta cealalta, pozitiva. Uneori intalnesti oameni de calitate pe net, persoane cu care chiar ai ce discuta. Sunt putini, dar exista. 🙂

   • dreptungeek says:

    Adevărat, pot atesta din experienţă proprie – dar trebuie să mărturisesc că dintre oamenii “de calitate” pe care i-am întâlnit pe net, prea puţini erau români 😦

   • Victor says:

    Eu consider ca partial afirmatia dumitale ARE acoperire in realitate, urmare (pe cai foarte intortocheate) a unui fapt care in principiu ar trebui sa fie imbucurator: poporul roman – nu stiu in urma CARUI concurs de imprejurari – este beneficiarul colectiv al unei calitati pt a carei dobandire nu are nici un merit: ca medie a populatiei, indivizii care il formeaza sunt persoane cu o istetime nativa ridicata. Aceeasi calitate [care (PE LANGA posibilitatea invatarii mai rapide si mai facile, si a teoretizarii si generalizarii mai pertinente) face – spre exemplu – ca infractorii romani (chiar si analfabeti – sau quasi- – fiind) sa fie mult mai inventivi si mai subtili decat echivalentul lor in cadrul altor natii] conduce la faptul ca – “la Romanica” – chiar si indivizii de o calitate… indoielnica pot ajunge relativ usor si repede sa utilizeze pe larg internetul, pe cand la alte natii persoanele care au aceasta caracteristica sunt in general mai putin prezente in mediul virtual, in acest fel “diluand” mai putin prezenta pe net a oamenilor de calitate.

   • dreptungeek says:

    Ah… deşi nu contest faptul, mă refeream mai degrabă la o cronicizare a lipsei de maniere printre mai tinerii utilizatori ai internetului (care sunt majoritari). Cum spune şi comentariul de mai jos, persoanele de calitate nu prea îşi fac timp să stea pe internet, aşa că rămân “pruncii necopţi”.

   • Victor says:

    SI ACEST subiect merita dezbatut mai pe larg (sugestie pt articol pe blogul dumitale), incepand cu inexistenta unui echivalent pt domeniul virtual al codului moral (etic) (scris sau nescris) valabil in lumea reala, astfel incat multi internauti nici nu-si dau seama de necesitatea ca si in mediul virtual sa fie respectate niste reguli de buna-cuviinta (si poate – acolo unde e cazul – si de eticheta), taman ca in viata reala.

   • dreptungeek says:

    De fapt, cuvântul “netichetă” (netiquette) l-am auzit (citit, mai bine spus) cu multă, multă vreme în urmă… poate că nu s-o fi găsit nimeni să traducă regulile în română…
    Încă un lucru care ar merita aprofundat şi urmărit, doar timp să aibă cineva pentru toate ideile pe care le găsesc interesante… mulţumesc de sugestie 😉

   • Victor says:

    Eu deocamdata n-am reusit decat sa gasesc din intamplare “Regulile polemicii civilizate” ( http://romaniadeieri.blogspot.com/2009/03/regulile-polemicii-civilizate.html – si sper sa functioneze linkul, ca altfel nu stiu cum o sa ma descurc).
    Daca dumneata mai stii unde ai gasit NU cuvantul neticheta (care mi se pare amuzant si atat), ci setul de reguli pe care il denumeste, si daca mai reusesti sa le accesezi, pune-mi te rog si mie aici un link catre aceste reguli.
    Multumesc!

 6. Victor says:

  N-AM INTELES!!! Ce, va facuse cumva impresia ca netul este rezervat doar celor… (Chm!) de o calitate indoielnica? Ca persoanele de calitate nu sunt de gasit pe net?
  A! E altceva daca precizam cateva aspecte:
  1. In general, cineva de calitate apartinand generatiei voastre este o persoana extrem de ocupata si nu sta toata ziua pe net.
  2. In general, aceleasi persoane de calitate isi dramuiesc putinul timp petrecut pe net astfel incat in acesta sa se cuprinda si sesiunile de comunicare (individual sau in grup) cu corespondentii, si informare personala (atat generala cat si specifica), si eventuale postari pe blogul propriu, etc, astfel incat de obicei sunt mai greu de gasit disponibili pt comunicari online.
  3. Procentul oamenilor de calitate in total populatie este relativ scazut in viata reala. Din cauza motivelor prezentate (si a altora, neprezentate, ca doar nu tratez o monografie exhaustiva), procentul de timp in care ei sunt prezenti pe net in total timp alocat de internauti e normal sa fie SI MAI scazut decat procentajul lor in viata reala.

 7. Lia says:

  SUPERB ARTICOLUL !!!

  Frumoasa initiativa .
  daca as putea, ti-as povesti multe din experienta proprie.

  Primavara minunata!

  • oanaclara32 says:

   Primavara minunata sa ai si tu! 🙂

   • Victor says:

    Primavara minunata voua tuturor, “fetelor”, cu ocazia zilei de azi!
    Da’ (Lia), CE impediment intampini dumneata incat sa nu poti povesti acele multe din experienta dumitale (fie aici la comentarii – sau crezi ca sunt off-topic? – fie pe blogul propriu)?

 8. Lia says:

  Victor,
  Experienta mea de viata isi are locul ei in univers.
  Si daca vreodata voi putea vorbi LIFE despre ea, o voi face
  astfel incat si alte femei, fete sa poata trage invataminte.
  Pe net, nu voi mai povesti multe din viata mea.

  • Victor says:

   Sugestia mea fusese facuta cu buna-credinta, cer scuze daca ea a… vatamat, a afectat negativ in vreun fel oarecare modul dumitale de gandire, sau sistemul dumitale de valori, sau o alta asemenea notiune care pt dumneata poate fi cat se poate de concreta dar care pt mine n-ar putea fi decat o abstractie (cata vreme nu ne cunoastem mai bine) despre care nici macar nu luasem cunostinta pana la constatarea “tonului” raspunsului dumitale (sa-mi fie rusine, facusem sugestia fara a-ti fi vizitat inainte blogul!)
   Regret amaraciunea pe care o intuiesc in spatele raspunsului…

 9. Lia says:

  🙂 Victor, eu iau comentariile oamenilor asa cum sunt ele.
  Ti-am raspuns.. in felul meu.. fara sa ma supar sau cu gand de a te ofensa.
  Sustin initiativele, campaniile, oamenii care scriu despre pericolele si capcanele internetului.
  Deaceea i-am spus OaneiClara ca o felicit pentru postare.
  Mi-ar placea candva, cumva, sa pot participa la o conferinta life pe o astfel de tema..

  Maxime de bine tuturor !

  • oanaclara32 says:

   Daca se va organiza asa ceva, te anunt cu drag! 🙂

  • Victor says:

   Lia, la dumneata pe blog nu am gasit vreo adresa de email pt a-ti putea comunica ceva in particular.
   Daca nu ai obiectii, te rog ingaduie-i Oanei sa-mi transmita (la rugamintea mea, la adresa mea de email aferenta acestor comentarii) adresa dumitale. Multumesc!

 10. Lia says:

  Victor,
  poti lasa un comentariu la mine pe blog si apoi,
  voi gasi eu adresa ta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s