Petitie-pentru cadrele didactice din invatamantul primar si prescolar, parintii elevilor si alte persoane interesate

Noul statut al cadrelor didactice – aflat inca in faza de proiect este supus dezbaterilor publice.
In data de 6 iulie a aparut raportul comisiei prezidentiale cu privire la invatamantul romanesc.

COnsider ca este cel mai bun moment sa ne aratam pe cale oficiala pozitia fata de nou infiintata functie didactica profesor pentru invatamantul primar si prescolar si modul in care ea poate fi ocupata.

Am scris o petitie. Invit cadrele didactice si asociatiile de invatatori sa o completeze sa o sustina si sa o faca oficiala. Timpul este scurt cred ca ei doresc ca acest statut sa intre deja in vigoare de anul acesta.

Iata textul petitiei, dar si cateva din opiniile colegilor trimise deja pe adresa de e-mail. Cu cat suntem mai multi care sustinem acest punct de vedere cu atat vocea noastra va fi auzita .

Invatamantul primar si prescolar in pericol.

Incepand de anul acesta , pe langa functiile didactice de invatator si institutor I si II s-a mai adaugat una; “profesor pentru invatamantul primar si prescolar”. S-au scos si bugetat si locuri la facultati pe aceasta specializare. Lucru laudabil si care la o prima vedere poate fi trecut lejer pe lista realizarilor actualului aparat de conducere strategica a Guvernului. Am spus aparent si subliniez acest lucru, pentru ca realitatea este cu totul alta .

Dupa ce aceasta lege ( acum in faza de proiect) va intra in vigoare, vom asista in urmatorul an la o situatie cel putin absurda si care nu numai ca loveste demnitatea a mii de cadre didactice din invatamantul primar si prescolar, dar care pericliteaza clar , pe termen lung si intr-un lant usor predictibil negativ , tot sistemul de invatamant. Mii de invatatori, continuand cu studii superioare au atins maximul carierei lor, precum si recunoasterea oficiala a acestui fapt, devenind institutori 1 cu grad didactic 1. Acestia se vad acum prin aceasta lege si prin inventarea unei noi functii privati de un drept deja castigat si recunoscut , si nimeni nu se gandeste la daunele morale pe care aceasta situatie le produce deja mult lovitelor de lege cadre didactice de la invatamantul primar si prescolar.

Iata absurdul situatiei : absolventii de Liceu pedagogic (colegiu) care au sustinut examenele de bacalaureat, examenele de diploma, teze la discipline precum pedagogie, pedagogie speciala, psihologie, metodici, istoria pedagogiei, didactica, psihologia copilului etc. Absolventi care au dovedit ca sunt dornici sa se autoperfectioneze sustinanad si grade didactice si facand si o facultate unii chiar si masterat intr-un domeniu la alegere – unii chiar in doemniul psihologic, filologic, economic , juridic etc, vor fi pe “o treapta mai jos” decat colegii mai tineri care “ajutati” de aceasta lege si functie noua vor deveni profesori dupa un liceu oarecare si inca trei ani de studiu cu diploma de licenta .

Liceu pedagogic – 5 ani – + Facultate Licenta + masterat+doctorat = institutor 1
Liceu x -4 ani- + Facultate PIPP 3 ani = profesor

Mi se pare ca aceasta nedreptate ca multe altele din sistem , va macina si ultimul gram din motivatia pe care dascalii de astazi o au …

Ce propunem ? Sa se scoata din “nomenclator “ functia de institutor . Profesori sunt cei care au o diploma de licenta sau de absolvire de colegiu universitar indiferent daca predau la ciclul primar – pentru ca au absolvit Liceul padagogic – sau daca predau la ciclul gimnazial sau liceal. Si invatatori vor fi in continuare cei care nu au continuat studiile intr-un anumit domeniu.

Petitie propusa de Adina Tulbure

Date complete pot fi gasite aici: http://invatatori.forumulmeu.ro/noutai-f12/ordine-si-dreptate-in-invatamantul-primar-si-prescolar-t41.htm

Exemple concludente aici:

http://www.aiarad.ro/forum/viewtopic.php?f=11&t=671

Petitii pot fi semnate la adresele:

http://www.petitieonline.ro/petitie/dorim_sa_fim_profesori_in_invatamantul_primar_si_prescolar_-p23791051.html

http://www.petitiononline.com/adina123/petition.html

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Petitie-pentru cadrele didactice din invatamantul primar si prescolar, parintii elevilor si alte persoane interesate

 1. In primul rand, e DPIPP 🙂
  In al doilea, hm… cei cu “Liceu pedagogic – 5 ani – + Facultate Licenta + masterat+doctorat = institutor 1” vreti sa ziceti ca au salariu mai mic decat cei care vor fi profesori? Nu sunt considerati si ei tot cu studii superioare??
  A, daca asta doriti, e normal.. mda, si eu consider ca ar trebui numiti profesori si aceia, si totusi ar trebui sa se tina cont de ce facultate au urmat. Ca cei de la DPIPP se specializeaza exact pe asta! Daca ai facut pedagogicul iar apoi fac. de drept, mi se pare normal sa nu fii numit “profesor in invatamantul primar si prescolar”.
  Mda, asa cum expui pare un pic nedrept, dar lumea evolueaza mereu.. Si imi suna putin a oftica. Oricum toata cadrele didactice in varsta le trateaza pe tinerele care studiaza acum facultatea asta (din dorinta!) extrem de oribil! N-au niciun drept.

  • oanaclara32 says:

   “In al doilea, hm… cei cu “Liceu pedagogic – 5 ani – + Facultate Licenta + masterat+doctorat = institutor 1″ vreti sa ziceti ca au salariu mai mic decat cei care vor fi profesori? Nu sunt considerati si ei tot cu studii superioare??”
   Ba da , dar unii au studii “mai superioare” decat altii. 🙂 Un institutor are leafa cu aproximativ 250 lei mai mica decat un profesor in invatamantul primar.
   Nu sunt o baba decrepita dar mi se pare nedrept. DPIP te invata cam ce ai invatat in pedagogic. M-am uitat pe fisele de discipline. Mi se pare totusi aiurea ca la studii egale , adica liceu pedagogic + facultate sau orice liceu + DPIPP sa fie salariile diferite. Adica oamenii aia tot si-au tocit coatele pe bancile scolilor atatia ani… De ce sa ii discriminezi? Nu am nimic impotriva oamenilor , ci impotriva unor legi strambe.
   Mi-am permis sa va fac o vizita pe blog si am observat ca inca nu faceti parte din “minunatul si sublimul” sistem de invatamant. As vrea sa discutam dupa ce va angajati. 🙂 Eu muncesc pentru ca imi plac copiii, dar daca nu mi-ar fi atat dragi, as fi disparut de multa vreme de acolo,credeti-ma!

 2. nelu says:

  situatia este cu mult mai grava

 3. nelu says:

  situatia este mai grava ,pe baza informatiilor pe care le avem in legatura cu ceea ce s-a intamplat cu o pleiada de profesori incepand mai ales din 2002,situatie in care au operat mai ales inspectoratele scolare si primaria capitalei ,ca singure de la sine nu prea e posibil decat probabil in anumite momente inca necunoscute noua pamantenilor, cum ar cel numit ismb,sau cel subordonat cum ar fi insp.sect 1 ,acum am prezentat o infima parte din informatii,mai multe ar putea sa prezinte de exemplu fostul sef al ismb,daniela nedelcu, sau actualul ,sau chiar cel fost interimar stelica fedorca,si inca multi altii ,sau alt exemplu ce au facut si fac cu siguanta inspectorii de informatica la examenele numite de titularizare,care o fi aceea ? ,cum ar fi sept.-dec.2005,si inca destule ,amanunte ?,le puteti avea daca folosesc,iar faptele nu pot sa fie rastalmacite ,si ati dovedit-o cu prisosinta !

  • oanaclara says:

   🙂 Astea sunt valabile peste tot in tara,nu numai in Bucuresti…si nu numai in invatamant. Nu stiu cand s-o desfiinta sistemul PCR (pile , cunostinte si relatii) …

 4. ,miu says:

  au dreptate cadrele didactice caci se intampla din cauza discriminarii la profesori si la profesori pensionari

 5. nacu says:

  este exact vorba de discriminare cum s-a vazut in dosarele 9343,pe 2003 ,1078 pe 2004si 4127 pe 2004 unde discriminarea este prezenta datorita MECT,ismb si lav si sustinuta de pdl ,si de starea de masism

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s