Duminica iertării

In Biserica Ortodoxa, duminica, se lasa sec pentru Postul Mare. Aceasta este ultima zi in care credinciosii mai pot manca lapte, branza, oua si peste. in Biserica noastra este randuit, ca ziua ce precede inceputul postului sa fie numita si „Duminica Iertarii”, scrie Basilica.ro.

Parintele Silviu Tudose, profesor la Facultatea de Teologie ”Justinian Patriarhul” din Capitala a decalarat ca: „Duminica aceasta a Izgonirii lui Adam din rai se mai cheama si «Duminica Iertarii», fiindca in cadrul ei, seara, la Slujba Vecerniei are loc un ritual foarte emotionant al «cererii iertarii» unii de la altii. Preotul de la credinciosi si credinciosii unii de la altii fiecare. Practic, dupa savarsirea Vecerniei, care se cheama chiar «Vecernia Iertarii», preotul se inchina in fata adunarii si fiecare vine apoi inaintea lui, pentru a-i face o metanie si a-i saruta mana dreapta, in semn de impacare, preotul inchinandu-se si el de fiecare data inaintea credinciosilor. Dupa care credinciosii repeta reciproc acest rit intr-o ambianta tumultuoasa si emotionanta.”

Incepand de luni, timp de 49 de zile, crestinii se vor abtine de la mancarea produselor de origine animala. Dincolo de aspectul mancarii, postul inseamna si infranarea de la anumite acte, gesturi si ganduri. Sinceritatea postului e asigurata de dorinta de a-i multumi lui Dumnezeu pentru iubirea Lui pentru noi.

Sursa: http://www.ziuaveche.ro

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stiati ca... and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s