12 locuri de pe Pământ care au inspirat Pandora, planeta din Avatar

 

Credeţi că doar Pandora, planeta din filmul Avatar, poate fi aşa frumoasă? Vă înşelaţi, întrucât acele locuri superbe nu sunt roadele imaginaţiei lui James Cameron, ci există în realitate pe Pământ.

2. Cascada Angel, Venezuela

Seamănă cu locul unde Jake Sully şi Neytiri încearcă să prindă o pasăre-dragon. Casacada Angel, denumită după aviatorul american Jimmie Angel ce a survolat minunea naturală în 1937, este mândria Parcului Naţional Canapa din Venezuela. Această cascadă este ascunsă în adâncimile jungelelor şi este cea mai înaltă din lume, fiind considerată una dintre cele opt minuni naturale ale lumii.

3. Tepui sau Muntele Roraima, din Venezuela

Parcă este una din stâncile plutitoare din Avatar. Este un munte foarte înalt de pe tărâmurile Venezuelei, înconjurat de nori, ce îl fac să pară suspendat în aer. Despre acest loc magic a scris şi Sir Arthur Conan Doyle, în cartea “Lumea Pierdută”. Întrucât este un loc izolat, aici vieţuiesc tot felul de animale şi plante unice în lume. Tepui apare şi în filmul animat de la Pixar, “Up”.

4. Plantele “extraterestre” din Yemen

Multe din plantele fosforescente din Avatar sunt create după asemănarea florei de pe o insulă din Marea Arabică, Socotra, denumită şi un giuvaer al biodiversităţii, întrucât un sfert din plantele de aici sunt unice pe Terra.Plantele aici sunt neobişnuite, precum copacul “trompă de elefant” roz sau cel denumit “Sângele Dragonului”.


5. Pasărea paradisului

Pasărea-dragon a populaţiei de pe Pandora îşi găseşte o surată pe Pământ: Pasărea Paradisului, din Noua Guinee. Frumosul animal are un penaj de poveste într-o multitudine de culori. Pasărea Paradisului locuieşte în jungle şi mlaştini şi se hrăneşte cu fructe şi insecte.

6.Animalele zburătoare din Borneo

Animalele din Avatar sunt doar o versiune exagerată a ceea ce există pe Terra. Deşi, dacă un om vede ceva zburând, în afară de păsări, începe să se îndoiască de sănătatea mentală.Adânc în jungelel din Borneo avem însă o mulţime de specii zburătoare, de la şerpi, broaşte la şopârle. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că aceste creaturi aleg să zboare din copac în copac pentru a călători mai eficient, fiind o modalitate mai rapidă.

7. Aurora Boreală

Unul dintre cele mai impresionante aspecte vizuale din Avatar este cerul nopţii, văzut ca un organism pulsant, ondulator, ce pare că dansează în zeci de culori. Aşa ceva avem şi noi, pe Pământ: fenomenul este cunoscut drept Aurora Boreală şi se observă pe cerurile nordice.

8. Cascada de la Havasupai

Apele de culoarea opalului ale cascadei Havasu din Marele Canion sunt un peisaj perfect pentru Avatar. Aceasta este cea mai fotografiată cascadă din lume, şi este uşor de înţeles de ce, culoarea apelor sale fiind aproape ireală.

9. Peşterile fosforescente din Noua Zeelandă şi Australia

În anumite zone ale noii Zeelande şi ale Australiei, mergeţi pe sub pământ şi o să aveţi impresia că cerul înstelat al nopţii va apărea brusc deasupra voastră. Acest lucru se datorează lui Arachnocampa sau viermele strălucitor, care luminează aceste peşteri. El este de fapt o larvă de muscă, care trăieşte într-un cuib de mătase, creat pe pereţii peşterilor. Din cuib atârnă un fel de mucus în care se prinde prada.

10. Stâncile din provincia Hunan, China

Stâncile Wulingyuan din China au jucat un rol extrem de important la crearea rocilor suspendate din Avatar. Arată aproape identic, iar fotografii de la Hollywood şi-au petrecut acolo 4 zile în 2008 pentru a captura pe film stâncile. Chiar 25 de minute din film au fost filmate în zona Wulingyuan.

11. Ciupercile fosforescente din Japonia şi Brazilia

Pământul nu este chiar aşa de fosforescent ca Pandora, însă are şi el câteva astfel de specimene. Printre cele expuse mai sus, am găsit şi 71 de tipuri de ciuperci strălucitoare. Unul dintre ele este Mycena chlorophos şi se găseşte în Japonia şi Brazilia. El apar în timpul sezonului ploios, iar pământul de lângă ele străluceşte de la sporii împrăştiaţi. Oamenii de ştiinţă nu ştiu de ce sunt fosforescente.

12. Podurile de rădăcini din India

Un exemplu perfect pentru folosirea naturii fără să o distrugi. Sătenii au folosit rădăcinile vii ale arborilor la împletirea unor poduri peste râuri.  Unele dintre ele au peste 500 de ani vechime şi pot suporta 50 de oameni deodată.

Sursa: http://www.realitatea.net

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stiati ca... and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to 12 locuri de pe Pământ care au inspirat Pandora, planeta din Avatar

 1. DianaEmma says:

  Planeta asta e intr-adevar un loc minunat… :))
  Are cu ce ne inspira. 😛

 2. Paul:D >:) says:

  Sa stiti ca si bunicul meu a intalnit asa micro organisme la Portita la lacul Razem 😛
  in rest imaginile sunt uimitoare:X
  😉 cand mai publicati imagini de genul v-as ruga sa ma contactati

 3. klausen1976 says:

  droraima este si pe lista mea, pentru un post, in viitor 🙂 … locuri magnifice, si nu sunt singurele …

 4. Intr-adevar, natura e minunata si o continua sursa de inspiratie pentru cine vrea sa vada.
  Da, Oana, poate aduci in discutie si Lacul Razim. Citeam si despre pesterile din Dobrogea… descopera.ro este mai mult decat util in orice domeniu si informatia vine la tine, nu trebuie sa o cauti, ceea ce economiseste timp. Si-apoi, afli lucruri noi si interesante, la care altfel, poate nu te gandeai…

 5. Victor says:

  Splendid! DE UNDE (Biiip!) tot faci rost de atatea informatii? Bravo dumitale!
  Da’ la pasarea paradisului nu precizasesi ca nu este vorba despre o anumita specie, ci ca acesta este numele generic dat reprezentantilor unui mare numar de specii aviare (peste 50, daca bine imi amintesc eu, specii care nu sunt neaparat inrudite indeaproape intre ele) a caror apartenenta la aceasta categorie este dictata tocmai de criteriul (de convergenta) al frumusetii penajului.

 6. loryloo says:

  Minunate imagini, de unele lucruri recunosc ca nu stiam, cum ar fi plantele din Yemen si ciupercile fosforescente, plec cu lucruri noi de la tine 🙂

 7. manase radu says:

  Sunt niste locuri uimitoare, v-as ruga daca mai aveti asa imagini sa imi trimite-ti si mie, pamantul acesta este minunat daca ai reusi sa il vizitezi in totalitate ar trebui sa traiesti mai multe vieti. Va multumesc

 8. DianaEmma says:

  Ma intreb uneori daca exist rezultat pur al imaginatie sau daca orice ne-am imagina noi porneste macar intr-o mica masura de la ceva real…

  • oanaclara says:

   In general, imaginatia oamenilor are la baza ceva real, cunoscut, cred eu. 🙂

   • VictorCh says:

    …iar cei extrem de putini capabili de o imaginatie debordanta care sa iasa complet din tiparele experientelor noastre prealabile (ceea ce de obicei fie ramane nedezvaluit antum, fie este facut public doar sub forma unei lucrari stiintifico-fantastice) sunt numiti vizionari.
    Asa au fost spre exemplu Leonardo DaVinci cu parasuta si elicopterul, Jules Verne cu submarinul, Isaac Asimov cu robotul, Arthur C. Clark cu fiintele vii originare din vidul cosmic, nu de pe o planeta (“Intalnire cu Rama”), Larry Niven cu lumi artificiale inelare in jurul soarelui lor, care ofera o suprafata de dezvoltare pt civilizatia care a construit-o cu multe ordine de marime mai mare decat cea a unei planete orbitand la o distanta medie fata de soarele ei similara cu raza inelului, si altii, si altii… (care au imaginat de la arme “vandute la liber” exclusiv pt autoaparare – care anunta ELE INSELE politia despre faptul ca au fost folosite – (“Fauritorii de arme”, “Arsenalele din Isher”) la ipoteza ca oamenii ar fi de fapt originari din alte locuri si ca aici ar fi doar imigranti care dupa ce au ajuns aici (voluntar sau accidental) au involuat (salbaticindu-se) pt a evolua ulterior in actuala noastra civilizatie (“Protector”) (sau – conform unor alte ipoteze – ca aceasta ar fi a “ena” civilizatie umana consecutiva pe Terra) sau la ipoteza unor microorganisme extraterestre care de fapt sunt TOT microorganisme terestre ajunse in vidul cosmic unde au suferit mutatii sub influenta radiatiilor cosmice (“Germenul Andromeda”), sau la fiinte vii dotate cu constiinta de sine desi sunt constituite doar din aglomerari, “nori” de energie fara suport de substanta, etc).
    Sau la imaginarea IDEII de atom, de gravitatie, de geometrie ne-euclidiana, de vaccin, de “gaura neagra”, de antimaterie, de “gaura de vierme”, de deformare a continuum-ului spatiu-timp (!), etc – acestea mai avand SI meritul de a fi fost rapid utilizate in practica (cu exceptia atomului – imaginat ca principiu inca din antichitate dar nedescoperit concret si nefolosit decat in zilele noastre – si a descoperirilor tinand de teoria relativitatii si de continuumul spatiu-timp care inca n-au putut fi nici macar demonstrate practic, ci doar matematic, cu atat mai putin sa le fi fost deja si gasite aplicatii).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s