Roua cerului, denumita stiintific Drosera rotundifolia, este una din putinele plante carnivore ce pot fi intalnite si in Romania; specie ocrotita, ea poate fi admirata in turbariile muntoase, majoritatea astazi aflate in rezervatii naturale.
Planta este deosebit de mancacioasa: aproximativ 50 de insecte pe an. Poate fi usor recunoscuta dupa florile de culoare alba si indeosebi dupa frunze, care au pe suprafata lor numerosi peri glandulari cu rol in digerarea insectelor.
Perisorii, numiti si tentacule, secreta substante lipicioase care se aduna sub forma unor picaturi stralucitoare de roua, de unde vine si denumirea plantei. Radacinile droserei sunt destul de slab dezvoltate.
Frunzele sunt dispuse sub forma unei rozete bazale. Petiolul lor este lung, iar limbul este acoperit de peri. O insecta care se aseaza pe o frunza a acestei plante se lipeste de sucul lipicios al perilor maciucati. Facand miscari de eliberare, ea se lipeste de mai multi peri. Perii se incolacesc in jurul insectei si secreta un suc lipicios, abundent , care sufoca insecta. Ea este apoi digerata de anumite enzime proteolitice timp de cateva zile, din insecta ramanand doar scheletul chitinos.
Alte plante carnivore in Romania sunt Adrovanda vesiculoasa, o planta acvatica ce are infatisarea unei tufe plutitoare si cu frunze ale caror modificari constituie veritabile capcane, fara nici o iesire pentru animalele acvatice mici.
O alta cunoscuta planta carnivora de la noi, din balti si lacuri, este otratelul de balta (Utricularia vulgaris)
Tratament naturist: roua cerului se utilizeaza la prepararea ceaiului impotriva tusei, in amestec cu cimbru si coacaze. Substantele continute de drosera au rol antibiotic.
In folclor, roua cerului este una din plantele careia i s-a atribuit renumele de “iarba fierului”, despre care se spune ca are puterea de a desface orice lacat.
Sursa : http://www.gradinamea.ro
a). Incep prin a exprima multumiri pt articolul informativ.
b). Scuze, dar am oarece nedumeriri:
1. “Planta este deosebit de mancacioasa: aproximativ 50 de insecte pe an.”
PE AN? Oare poate fi considerata a fi “foarte mancacioasa” o planta care consuma doar o insecta pe saptamana?
2. “Alte plante carnivore in Romania sunt Adrovanda vesiculoasa…”
– Cunostintele mele de biologie sunt mai degraba superficiale, dar – din cate stiu – in cadrul denumirii latinesti adjectivele sunt de tipul “vesiculosa”, nu “vesiculoAsa”.
– Neavand la indemana pe suport tiparit vreun atlas botanic, am incercat pe net (cam “firav”, lipsindu-mi SI cunostintele de operare) si – negasind nici atlas botanic, nici dictionar botanic – tentativa catre Wikipedia “m-a trimis” catre site-ul (blog?) “Delta Dunarii – Inedit”, unde insa – la articolul”Plante si animale ciudate din delta” publicat duminica 23 iulie, anul neprecizat – am gasit numele popular sub forma “aldrovada”. Avand insa in vedere ca numele “Utricularia” (confirmat de Wikipedia la articolul “Frunze”) apare in acel articol sub forma “Ulticularia”, nu stiu cata baza pot pune pe ortografia de acolo.
Scuze ca mi-am permis aceasta “critica” (mai degraba o solicitare indirecta, tacita de reverificare a informatiilor oferite) (“critica” constructiva, sper eu), STIU ca in principiu, mistype-ul (erorile de tastare) nu reprezinta o problema, atata timp cat se poate intelege fara mari dificultati mesajul transmis (desi repetarea unor erori de tastare care seamana suspect de mult cu greseli gramaticale – asa cum aici nu este cazul – lasa o neplacuta impresie de nestiinta), dar in cazul acestui articol, care detaileaza cunostinte de specialitate nu tocmai comune, ortografierea incorecta poate eventual sa conduca cititorii la invatarea gresita a unor informatii cu forma fixa (nume).
Poate veti avea amabilitatea ca dupa reverificarea informatiilor sa si postati aici un comentariu referitor la rezultatul ei. Va multumesc!
Am aflat ca se hraneste cu insecte chiar si de 15-20 ori mai mari decat ea si din acest motiv 50 de insecte sunt destul de multe pentru o planta. Poate fi intalnita in rezervatia naturala “Cheile Narujei – Lacul Negru”.
In legatura cu “Adrovanda vesiculoasa” presupun ca e o eroare de ortografie care a fost preluata de toate paginile de net romanesti… Daca incerci sa cauti “Adrovanda vesiculosa” , cum mi se pare si mie normal sa se numeasca, gasesti un car de rezultate , dar in alte limbi. Aici consider ca Atlasul botanic e sfant, deci ma informez. 🙂
Am o saptamana cam aglomerata, dar revin cu informatii. E posibil sa gasesc mai multe in cartile lui Tudor Opris. 🙂