Top 10 fructe ciudate

10. Kiwano Este un fruct galben portocaliu originar din Kalahari Africa , acum fiind crescut şi în California. Arată ca un dovlecel cu „ţepi/ spini” pe el. Gustul său a fost comparat cu o combinaţie între castraveţi şi dovlecel, sau banane, castraveţi şi lămâi.

kiwano

9. Granadilla Originar din Munţii Anzi granadilla, este un fruct de culoare galben portocalie. Coaja este tare şi alunecoasă, seminţele sunt tari şi negre protejate de o pulpă transparentă şi gelatinoasă. Această pulpă este partea comestibilă a fructului şi are un gust dulce. Unii spun ca are gustul gumei de mestecat.

8. Cherimoya Este un fruct în formă de pară, cu un miez cărnos, dulce de culoare albă. Se spune ca gustul seamănă cu o mixtura de banane, ananas şi căpşuni. Seminţele sunt otrovitoare şi pot fi folosite pe post de insecticid dacă sunt zdrobite. Arbustul este originar din Munţii Anzi.

7. Degetele lui Buddha Este un fruct ciudat , care face parte însă din familia citricelor. Acest fruct este împărţit în secţiuni ce seamănă cu nişte degete. Are o coajă groasă, şi foarte puţin miez. Nu are seminţe şi nici nu e un fruct suculent. În schimb are un miros puternic de aceea este folosit de localnici pentru parfumarea locuinţelor sau a hainelor. Este originar din India.

6. Rambutan Originar din Asia de Sud sau Indonesia, rambutanul este un fruct acoperit de „păr”, sau ţepi. Are un miez cărnos ce seamănă cu gustul de struguri. Se foloseşte adesea în salate, reţete asiatice, şi merge de minune cu peştele fript.

5. Pitahaya Originar din Mexic si America de Sud , pitahaya mai este cunoscut şi sub denumirea de fructul dragonului. Miezul cărnos poate fi folosit în salate, aperitive sau în torturi.

4. Salak Este cunoscut sub numele de “fructul şarpe” datorită învelişului maro roşiatic solzos. Creşte în palmieri, şi fructele sunt de mărimea unei smochine mature. Gustul este dulce şi uşor acid şi este folosit în reţete ce conţin peşte, pui sau carne de porc.

3. Mangosteen Se spune că acest fruct este “Regele fructelor” datorita presupuselor sale calitati: 1) gustul şi mirosul, 2) bogăţia nutrienţilor, 3) puterea antioxidanţilor, 4) previne bolile. Fructul seamănă cu mango.

2. Romanescu Fructul este apropiat de conopida, si broccoli. Este foarte sănătos fiind plin de antioxidanţi.

1. Durian Este un fruct mare ce poate ajunge până la 3 kilograme. Are o înfăţişare unică şi o coajă acoperită de ţepi. Emite un miros tare, comparat de unii cu carnea putredă, sau ciorapii murdari. Însă se spune că gustul este atât de bun încât un explorator în 1700 a declarat că toata călătoria s-a meritat doar pentru a gusta din durian.

sursa: www.infogradina.ro

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stiati ca... and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Top 10 fructe ciudate

 1. oanaclara32 says:

  Nota: Eu stiu ca broccoli si conopida sunt , de fapt, flori nu fructe. Probabil ca si acel “romanescu” e tot o inflorescenta…

 2. klausen1976 says:

  am incercat si eu pitaya … mi s-a parut nashpa 🙂 … un gust intre smochine necoapte si castravete … asemanator ca textura cu kiwi, dar nu este acru …

  • Victor says:

   1. Parca in corpul principal al articolului citisem despre “pitahaya”, nu despre “pitaya”…
   Un mis-type la cuvintele banale este “neinteresant”, dar la informatiile noi poate sa induca in eroare cititorul si exista riscul de a se fixa informatia gresita (sau macar “in forma gresita”).
   2. “Miezul cărnos poate fi folosit în salate, aperitive sau în torturi.”
   Parca nu se pomeneste despre consumul “ca atare”…
   3. Este meritoriu faptul de a comunica informatia ca atare referitoare la gustul fructului, scuteste de tentatia de a repeta gestul. Multumesc!

 3. dreptungeek says:

  Conopidă fractală 😮 Îţi vine să crezi că e photoshop-ată, dar e reală, se pare… acum ţin neapărat să văd şi eu una în realitate…

  Victor: se pare că amândouă denumirile sunt folosite, dar pitaya e mai frecventă:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pitaya

  • Victor says:

   1. Multumesc (sincer si serios) pt lamurire!
   2. Daca sunt disponibile si corecte (pt acelasi obiect definit) doua denumiri aproximativ similare, nu e absolut deloc de mirare – in contextul actual, cand sunt facute atatea eforturi pt a spori viteza de transfer a informatiilor – ca este preferata denumirea mai scurta, atata vreme cat este suficient de specifica incat sa nu riste sa dea nastere la confuzii. “Reprosul” din comentariul meu (de necunoscator in domeniu) era legat de riscul ca folosirea unei alte denumiri decat cea larg raspandita si folosita sa nu impieteze asupra intelegerii din text a intentiilor autorului. Multumesc pt intelegere si bunavointa!

   • dreptungeek says:

    Dacă te interesează corectitudinea denumirilor străine, conopida matematică apare cel mai des (inclusiv în Wikipedia, deşi nu vreau să pară că numai de acolo îmi iau informaţiile) ca “romanesco” – de la Roma, nu de la românesc ( din păcate 🙂 ).

   • Victor says:

    “Conopida fractala”… “Conopida matematica”…
    Se pare ca pseudonimul (nick-ul) se vadeste a fi justificat! 😛
    Ma bucur sa constat ca n-a “pierit” “rasa”… 😀

   • dreptungeek says:

    Păi, dacă m-a fascinat forma… şi-mi place şi biologia, dar şi matematica…
    P.S. Dacă eşti membru al aceleiaşi “rase” (prefer termenul geekarhie), eşti binevenit pe dreptungeek (click pe nume) 😉

   • Victor says:

    Prea batran…

 4. Dorian – seamana cu Lichee- doar la invelis
  Am descoperit Lichee abia anul trecut si e tare, tare bun
  In Romania il vad adesea la restaurante chinezesti insa el il servesc din compot….

 5. Ce coincidenta! Si eu am cumparat portocalele astea mici importate din Israel, adica pardon, Palestina 🙂 dar mi-.au lasat si sufletul acru:))))
  Poate ca nu erau coapte

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s