Superstitii de anul nou

 

Trecerea in noul an e marcata de o serie de superstitii. Unele au legatura cu activitatile zilnice de pe parcursul anului urmator, altele – cu alungarea asa ziselor spirite malefice sau cu atragerea norocului.

Iata care sunt cele mai frecvente astfel de credinte:

– Sarutul de la miezul noptii marcheaza nu numai sentimentele care ne leaga de persoanele respective, ci si modul in care vor evolua relatiile noastre cu oamenii in cauza in timpul anului care tocmai incepe. Cu alte cuvinte, este de dorit ca la cumpana dintre ani, persoana iubita sa fie langa tine.

– Bani in buzunare. Este bine ca noul an sa te gaseasca avand ceva bani in buzunar, pentru a nu duce lipsa de ei tot anul. Suma nu conteaza, e vorba doar de idee, asa incat cateva monede sunt suficiente.

– In masura in care acest lucru este posibil, incearca sa-ti achiti toate datoriile pana la miezul noptii. Cel putin asa este superstitia, care in mod evident nu tine cont de eventualele rate la banca, iar pe acestea sa nu le luam totusi in calcul…

– O superstitie derivata din cea anterioara spune sa nu dai bani pe 31 decembrie sau pe 1 ianuarie, altfel vei avea probleme financiare si datorii tot anul.

– Se spune ca prima persoana care iti intra in casa dupa miezul noptii va influenta ceea ce ti se intampla in noul an. Pentru o femeie, ideal ar fi sa intre un barbat inalt, brunet (se spune ca blonzii si roscatii sunt aducatori de ghinion, iar femeile de asemenea), iar daca acest oaspete aduce cu sine o crenguta de vasc, paine si sare, sunt toate sansele ca noul an sa fie cel mai bun din viata ta de pana acum.

– Pe 1 ianuarie nu arunca nimic din casa, nici macar gunoiul. Dimpotriva, este de dorit sa primesti un cadou pe 1 ianuarie, oricat de mic si nesemnificativ ar fi acesta.

– Tot pe 1 ianuarie, asigura-te ca faci ceva, oricat de putin, care sa aiba legatura cu serviciul. In felul acesta, vei avea spor la munca si succese tot anul. Dar atentie – nu te angaja sa muncesti de-a binelea, pentru ca efectul va fi exact opus!

– Una dintre superstitiile larg raspandite in Statele Unite ale Americii este ca pe 1 ianuarie ar trebui sa mananci mazare, pentru ca aduce noroc atat in viata personala, cat si cea profesionala.

 – La miezul noptii, austriecii tin in mana un purcelus (materialul si dimensiunile acestuia sunt variabile, de la unii foarte mici de sticla, pana la jucarii de plus considerabile). In perioada dintre Craciun si Anul Nou, in toata Austria se gasesc de cumparat astfel de jucarii, considerate a fi adevarate talismane. 

–  Nu face curatenie in casa pe 31 decembrie, pentru ca un membru al familiei va muri in anul urmator (“se va curata”, cum se spune). Singurele obiecte pe care le poti spala fara ca acest lucru sa aiba consecinte nefaste sunt vasele. 

–  In noaptea de Anul Nou, poarta ceva rosu (aduce noroc), iar pe 1 ianuarie imbraca-te cu o haina noua, din acelasi considerent. La miezul noptii, toate usile ar trebui sa fie larg deschise, pentru a lasa anul “vechi” sa iasa. 

–  Se spune ca spiritele malefice se tem de zgomot si de lumina puternica. De aici deriva si obiceiul de a organiza jocuri de artificii si de a face, in principiu, zgomot pe orice cale. Tot din acelasi motiv se trag clopotele cand are loc o cununie. 

–  Nu plange pe 1 ianuarie si evita sa spargi vreun obiect. 

–  La miezul noptii, pune-ti o dorinta. Sunt mari sanse ca ea sa se implineasca, asa incat… ai grija ce-ti doresti! 

–  Copiii nascuti pe 1 ianuarie vor avea mare noroc in viata.

Dupa cum vezi, superstitiile sunt destul de multe, si unele chiar nostime. Nu-ti recomand sa tii cont de toate, pentru ca ti-ar trebui o agenda in care sa le notezi si sa le bifezi pe rand. Dar dintre acestea, cateva ne intra in reflex si nu e greu deloc sa tinem cont de ele. De ce? Poate din amuzament, sau poate din alt motiv…

Sursa: www.eva.ro

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stil de viata and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Superstitii de anul nou

  1. penultima o s-o folosesc din plin, stii in ce constă cred.

  2. Lumy says:

    Mmm..nu prea cred in superstitii.Bafta multa in noul an si toate cele bune!

  3. Camelia says:

    Nici eu nu cred în superstiţii…doar în chestia cu persoana iubită..să o ai lângă tine…dar fără să aibă legătură cu superstiţia!!!

  4. Camelia says:

    Să ai parte numai de aşa “superstiţii”, Oana, cât timp o vei dori!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s