O scurtă istorie a bradului de Crăciun

Printre cele mai vechi relatari despre pomul de Craciun este un text din 1605, scris de un taran german aflat in vizita la Strasbourg: descria un pom de crengile caruia s-au atarnau ornamente din hartie, fructe si dulciuri.

In anul 1611, in Germania, ducesa de Brieg, intr-un colt al salonului pregatit pentru sarbatorile de iarna, a dat dispozitia sa fie adus un brad din padurea apropiata, iar in 1737, un document relateaza despre o femeie care a pregatit cate un pom de Craciun pentru fiecare dintre fiii ei, in care a fixat lumanari si a asezat daruri sub crengi.

Un alt pom impodobit de Craciun apare in Egipt: un pin ce semnana cu o mica piramida. Un calator a reluat ideea, imitand piramidele egiptene cu un brad crescut in Europa. Martin Luther, apoi, a avut ideea de a acoperi bradul cu mici lumanari, pentru a reprezenta viata si credinta.

O frumoasa legenda a fost povestita de un taietor de lemne ce se intorcea acasa intr-o noapte geroasa, cu luna plina. A avut revelatia spectacolului fascinant al stelelor ce straluceau printre ramurile unui pin acoperit de zapada si ghiata. Pentru a reda sotiei frumusetea peisajului, barbatul a taiat un pin din apropiere, l-a acoperit cu panglici si lumanari albe pentru a reprezenta zapada, ghiata si stelele. Sotia, lumea si copiii ce se apropiau au fost atat de fascinati de pinul impodobit incat de atunci, pomul de Craciun nu a mai lipsit din nici o casa.

in 1846, regina Victoria, printul Albert si copiii s-au fotografiat langa un brad impodobit, lansand astfel o moda ce se raspandi in tot regatul. si de aici, in Statele Unite: primul presedinte american ce a preluat ideea a fost Franklin Pierce. in 1889 Benjamin Harrison a declarat ca pomul de la Casa Alba facea deja parte din traditia americana.

Primii brazi taiati au fost vanduti in 1851 pe o strada foarte aglomerata din NewYork, cu mare succes. Comertul cu brazi a dus la devastarea padurilor. Pentru a le salva, Theodore Roosvelt a decis ca la Casa Alba traditia bradului sa inceteze.

Primii brazi artificiali au aparut in 1880 in Germania, tot in idee salvgardarii padurilor, idee preluata rapid de o casa producatoare americana.

Sursa: www.agenda.ro

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stiati ca... and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to O scurtă istorie a bradului de Crăciun

  1. Victor says:

    Presedintele ala american (imi face impresia ca numele era RoosEvelt) putea sa aiba mai multa minte si inspiratie si in loc sa fi desfiintat o traditie frumoasa putea s-o adapteze, hotarand sa impodobeasca nu un brad taiat, ci unul viu, fie impodobind un brad (eventual anume plantat) din curtea Casei Albe, fie – SI MAI istet – decretand sa fie folosit pt impodobit un brad plantat in ghiveci, care ulterior sa fie plantat afara undeva la marginea orasului, de preferinta pe un teren special destinat, in acest fel dand un exemplu care ar fi putut eventual sa porneasca (prin imitarea gestului de catre alti locuitori) o adevarata padurice, avand astfel sansa sa sporeasca numarul pomilor vii (SI INCA BRAZI) din preajma oraselor (ma indoiesc de faptul ca cineva ar fi parcurs prea multi km pt replantare).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s