Crăciun inedit :)

Globalizarea şi consumismul „au diluat” sensul iniţial al sărbătorii Naşterii lui Iisus, Crăciunul devenind mai degrabă o ocazie pentru a face şi pentru a primi cadouri.

În unele cazuri, Crăciunul a fost preluat ca o simplă sărbătoare, cum se întâmplă în centrul Thailandei, unde o şcoală budistă organizează de cinci ani o paradă fastuoasă pe 23 decembrie. „Actorii” principali sunt copiii şi elefanţii îmbrăcaţi în costume de Moş Crăciun, care defilează şi fac giumbuşlucuri demne de un număr de circ. La sfârşit, copiii primesc de la elefanţi cadouri.

Anul acesta şi locuitorii din Bethleem, locul de naştere al lui Iisus, vor avea parte de o petrecere inedită. Un tânăr artist, Emmanuel Fleckenstein, a decis că s-a săturat de tradiţionalele colinde şi a organizat un maraton de muzică rock.

Timp trei zile, patru formaţii locale şi nouă din străinătate vor concerta la Universitatea din Bethleem. Destul de nemulţumit de iniţiativa tânărului, primarul a permis totuşi ca în Ajunul Crăciunului formaţiile să susţină un concert de 45 de minute, în Piaţa Manger, aflată vizavi de Biserica Naşterii Domnului.

Vouchere pentru divorţ

Inedită este şi oferta unei firme de avocatură din Londra care a lansat zilele trecute o promoţie pentru cei care se gândesc să divorţeze chiar în preajma Crăciunului: clienţii primesc vouchere cu care pot cumpăra şedinţe de consiliere cu un avocat.

Reprezentanţii firmei Lloyd Platt & Co susţin că au avut sute de clienţi de când a început promoţia. Printre cei care au cumpărat vouchere s-au numărat soţi, soţii, amante şi persoane care au dorit să sugereze unui prieten sau unei rude că e mai bine să divorţeze.

„Război civil” în SUA

În Leesburg, un orăşel din Virginia, care, în 1861, a fost teatrul unei bătălii decisive din cadrul Războiului civil, între localnici s-au declanşat certuri aprinse din cauza bradului. Autorităţile au anunţat că nu toate asociaţiile locale îşi vor putea amplasa brazii şi scenele Nativităţii în faţa tribunalului. Prin urmare, mai multe asociaţii au protestat în zadar în faţa primăriei.

Un tribunal din California a decis să nu mai amplaseze pomul de Crăciun, după ce mai mulţi angajaţi au susţinut că nu este recomandat ca justiţia să fie asociată cu o anumită religie, scrie „Los Angeles Times”.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Wilkes-Barre, Pennsylvania, după o plângere a mai multor organizaţii pentru libertăţile civile. Bradul a fost repus la locul lui, după ce o firmă de avocatură a decis că va reprezenta pe gratis autorităţile, în cazul în care vor fi date în judecată.

Reni împuşcaţi

Prea puţin pătrunşi de spiritul sărbătorilor de iarnă, poliţiştii olandezi au ucis patru reni, pe motiv că ar fi putut provoca accidente rutiere. Dirk Neef, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Drenthe, nordul Olandei, a încercat să-i scuze pe colegii lui, explicând că iniţial aceştia au tras cu tranchilizante în animale, fără niciun efect însă.

Willem Poelman a declarat că a cumpărat renii pentru un spectacol din mica sa rezervaţie, dar “ajutoarele” Moşului au scăpat la puţin timp după ce au fost aduse.

Inspecţie la decoraţiuni

Vincenzo Cuomo, primarul localităţii Portici, aflat la sud-est de Napoli, nu renunţă la lupta împotriva mafioţilor nici de Crăciun. El a ordonat ca decoraţiunile a căror provenienţă nu poate fi stabilită să fie date jos.

Crăciun în „catacombe”

Oficial, în China trăiesc 15 milioane de protestanţi şi cinci milioane de catolici. Neoficial, sunt în jur de 80 de milioane de creştini, numărul lor depăşindu-l pe cel al membrilor Partidului Comunist. “Biserica noastră creşte mai repede decât economia” Chinei, declară pentru “Spiegel” un preot protestant.

Deşi oficial libertatea religioasă este protejată, Beijingul nu priveşte cu ochi buni misionarismul creştin. Atmosfera nu este senină nici măcar de sărbători, cei mai mulţi creştini preferând să-şi încropească acasă altare pentru a se putea ruga. În ultimele săptămâni 10 lideri religioşi din nordul ţării au fost arestaţi, patru dintre ei fiind condamnaţi la şapte ani de închisoare pentru că ar fi ocupat “în mod ilegal terenuri agricole”. De teama represiunilor, misionarii continuă să se dea drept profesori sau ingineri.

“Recuzita” de Crăciun este aproape inexistentă: fără brazi împodobiţi, fără lumânări sau scene ale Nativităţii. Doar prezenţa lui Moş Crăciun este tolerată. Astfel, în Changchun, capitala provinciei Jilin, un bărbat costumat a făcut acrobaţii pe bicicletă, pe un lac îngheţat, pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice.

Nici creştinii din lumea musulmană nu au motive de bucurie după ce şeicul Yusuf al-Qaradawi, numit şi “eminenţa cenuşie” a lumii islamice, a emis o fatwa prin care cere interzicerea sărbătoririi Crăciunului în ţările musulmane. Iniţiativa a deranjat mai multe guverne, dar “nimeni nu a îndrăznit să protesteze, pentru a nu intra în conflict deschis cu idolul maselor”.

Baricade din sănii

Zeci de copii din oraşul sârb Kursumlija au ridicat baricade din sănii pentru a împiedica serviciile comunale să arunce cu sare pe două drumuri din localitate şi să le strice săniuşul. Susţinuţi de părinţi, copiii au avut o altercaţie verbală cu angajaţii comunali şi au aruncat cu petarde asupra maşinilor cu sare.

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Eveniment and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s