40 DE ANI DE NET – ZIUA INTERNETULUI

Internauţii de pretutindeni sărbătoresc pe 29 octombrie ZIUA INTERNETULUI. Totul a început acum 40 de ani în SUA …
 
Lumea modernă sărbătoreşte azi 40 de ani de la prima înregistrare aunei comunicări pe o reţea computer-computer ce avea să devină ulterior Internetul.

Pe data de 29 octombrie 1969 la ora 22:30 ora Californiei, Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se logheze la o reţea.

Cineva a folosit pentru prima dată cuvântul LOGIN într-un sistem informatic conectat pe ArpaNet, în computerul găzduit la Stanford Research Institute. La computarea literei G din cuvântul LOGIN, sistemul gazdă s-a blocat.

România intra şi ea pe harta Internetului acum 16 ani când domeniul .ro era pentru prima dată alocat unui computer din ICI – Institutul pentru Cercetări în Informatică de la Bucureşti.

Iniţial, un proiect militar numit ARPA – Advanced Research Projects Agency (ARPA) a Departamentului Apărării din Statele Unite, pusese bazele unor comunicaţii computer-computer pentru armata americană numite ARPANET, strămoşul Internet-ului.

Unul dintre primele site-uri din lume a fost cel al Stanford Research Institute (SRI), unde Doug Engelbart a văzut experimentul ARPA ca o oportunitate de a explora colaborări pe vaste arii geografice, folosind sistemul său NLS, un prototip de ‘bibliotecă digitală’.

La Universitatea din California, Santa Barbara (UCSB) Glen Culler şi Burton Fried investigau metode pentru afişarea funcţiilor matematice, încercând să rezolve problema “refresh”-ului pe ecran. Cercetările lor cu privire la grafica pe computer furnizează cele necesare pentru reprezentarea pe computer a soluţiilor matematice.

După instalarea în luna septembrie 1969, sistemele de logare scrise cu mâna de la UCLA demonstrează primele legături host-to-host din industria civilă între UCLA şi SRI, eveniment ce are loc pe 29 octombrie 1969. Chiar dacă primul ‘Log-In’ eşuează, cel imediat următor a deschis o eră cu un potenţial uriaş: Internetul aşa cum îl ştim noi azi!

Surse:
www.siteaudit.ro
www.underclick.ro
www.computerhistory.org

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Stiati ca... and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to 40 DE ANI DE NET – ZIUA INTERNETULUI

  1. da, in plus, mai gasesti si oameni buni pe net…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s