Bancnota de 20 de dolari

Un foarte cunoscut vorbitor si-a inceput seminarul ridicand deasupra capului o bancnota de 20$.

In incaperea in care erau 200 de persoane a intrebat: “Cine doreste sa aiba aceasta bancnota de 20$?”

Mainile au inceput sa se ridice in aer.

Apoi a spus: “Am sa dau aceasta bancnota unuia dintre voi, dar inainte am sa fac lucrul urmator…” Vorbitorul a inceput sa sifoneze bancnota strangand-o in pumn.

Dupa aceea a intrebat: “Cine mai vrea acum bancnota?” Mainile erau inca in aer. “Ei bine,” a replicat el, “dar daca fac asta?”

A aruncat bancnota pe jos si a inceput s-o zdrobeasca de podea cu pantoful. A ridicat-o din nou murdara si sifonata. “Acum cine o mai vrea?”

Mainile s-au ridicat instantaneu.

“Prieteni, cu totii ati invatat o lectie foarte valoroasa. Nu conteaza ce am facut banilor, voi tot i-ati vrut deoarece valoarea lor nu a scazut. Inca valoreaza 20$.

De multe ori in viata noastra, suntem aruncati, sifonati si improscati cu noroi prin deciziile pe care le luam si prin natura imprejurarilor care apar.Toate acestea ne fac sa ne simtim inutili. Dar orice s-a intamplat sau se va intampla, tu niciodata n-ai sa-ti pierzi valoarea. Pentru cei care te iubesc tu vei fi de nepretuit.

Ceea ce conteaza in viata noastra nu este ceea ce facem sau ceea ce stim ci ceea ce suntem!

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in povesti and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Bancnota de 20 de dolari

 1. Florin says:

  Foarte adevarat ! 🙂

 2. walkeronsky says:

  buna povestire..si adevarata

 3. morala e evident adevarata. ,,lacomia salii” insa e si ea incontestabila, putea gasi un exemplu mai bun. daca calca in picioare o carte, sunt sigur ca experimentul esua lamentabil… treaba cu banul…nu-si prea are locu-n morale

  • oanaclara32 says:

   Daca ar fi calcat in picioare o carte, presupun, optimista fiind, ca s-ar fi revoltat vreo 3 persoane din toata sala.
   Hmmmmm…ce-ar fi fost daca ar fi strivit vreun album de-al piticului-minune, ma intreb…Nu de alta , dar Romania de azi e plina de manelisti.

 4. cam ciudata asocierea ,,iubirii” cu iubirea valorii reprezentata de valoarea banului, in esenta nu-i nici o valoare, cat despre ideea ca ar fi o valoare rezistenta la orice, tot deplasata de comparatia, eu unul, sincer, il trimiteam la plimbare, sa gaseasca ala comparatie

  • oanaclara32 says:

   Nu pun pret pe bani, nu am pus niciodata, dar se pare ca in aceasta poveste s-a demonstrat inca o data ca oamenii sunt sclavii banului. Morala insa, mi s-a parut buna.

 5. Morocanosul says:

  Fals tratat despre valoare.
  Sau cum aderam la o prostie pentru ca suna frumos.
  Corect, valoarea noastra nu e data numai de ceea ce stim, dar e in mare parte ceea ce facem. O persoana draga mie spunea “cine este eroul- cel ce are curaj cu sine insusi”, sinceritate intima si consecventa as spune.A face ceea ce trebuie indiferent de consecinte inseamna curaj si consecventa civica.
  O sa cred in continuare ca ceea ce fac ma defineste cel mai mult, mai mult chiar de cat ceea ce doresc sau cred. Actiunea este cea care ne defineste. Se aplica de la sfinti la Stanescu (care numai sfant nu a fost) de la mesterul Manole la Iorga, de la Hitler la Einstein pana la ceasornicarul din coltul blocului.
  Nu stiu fizica cat Niels Bor dar nu mi-e rusine,nici lui cred ca nu ia fost, mare pacat.
  Aici este aplicarea gresita a unei paradigme.
  Oamenii considera ca viata insasi si calitatea de om e o valoare in sine.
  FALS
  Libertatea ti-o castigi zilnic,viata ti-o construesti zilnic prin efort, lupta, compasiune, curaj… si daca reusesti sa le castigi (libertatea si viata) le si meriti, daca le adaugi si valoare…. atunci au.
  Adevarat ca banii nu-si pierd valoarea prin uzura dar daca sunt rupti atunci nu mai au putere de circulatie (si interesant au valoare daca au acoperire in bunuri), adevarat ca indiferent de greutatile prin care treci daca daca esti cosecvent cu tine insuti cu sistemul tau de valori atunci e ok. Numai ca …..
  Sistemul tau de valori trebuie sa aiba acoperire in fapte, atunci se vede ca e corect, se verifica,are putere de circulatie.
  Draga de Oana a cazut in capcana cliseului profesoral (exemplul sub forma sugestiva a maximei),aici trebuie vazut daca exemplul verifica toate conditiile ca la matematica, adica daca verifica criteriile de adevar.
  Oricum, se vede ca sunt nu numai morocanos ci si chitibusar si …. invidios pe profesori !
  Daca o sa treci mai putine citate si mai mult din ceea ce ai tu de spus, dau un ban sa intru pe blogul asta si nu numai eu
  Ai o minte fascinanta, eu curios din fire….
  Vreau sa vad ce produce
  Zile cu zambet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s