21 septembrie – Ziua Internaţională a Păcii

Peace-Dove.jpg Dove of Peace image by LindaB_07

Istoric

În 1981 Adunarea Generală a ONU a declarat că a treia marţi din septembrie, ziua de deschidere a sesiunilor ordinare ale Adunării Generale din fiecare an, să fie declarată oficial şi observată ca Ziua Internaţională a Păcii şi să fie dedicată comemorării şi întăriri idealului de pace atat in interiorul frontierelor, cat şi între toate ţările şi popoarele” (Rezoluţia 36/67 a Adunării Generale). În 2001 Adunarea Generală a ONU a adoptat o nouă rezoluţie, 55/282 declarând ziua de 21 Septembrie a fiecărui an ca şi Ziua Internaţională a Păcii.

Ziua Internaţională a Păcii va deveni ziua de încetare a focului şi ziua nonviolenţei, o invitaţie către toate naţiunile şi popoarele să onoreze o întrerupere a ostilităţilor pentru toată durata acestei zile…”

Rezoluţia „invită toate statele membre, organizaţiile sistemului ONU şi organizaţiilor non-guvernamentale şi indivizii să comemoreze, într-o manieră acceptabilă, Ziua internaţională a păcii, participând la educaţie şi conştientizarea publicului şi să coopereze cu ONU pentru instaurarea unei încetări globale a focului.”

Iată numeroase tipuri de evenimente ce se desfăşoară pe întreg globul în perioada şi în ziua de 21 septembrie, activităţi pe care le puteţi multiplica sau la care puteţi adăuga, respectând profilul zilei.

Minutul de Linişte

O activitate importantă de Ziua Internaţională a Păcii este minutul de linişte la ora 12 după-amiaza pe orice fus orar din lume. Secretarul General Kofi Annan a rugat toate departamentele şi agenţiile ONU să îşi extindă atenţia, trimiţând o invitaţie specială şi societăţii civile, evidenţiind Minutul de Linişte la 12 după-amiaza. Adunaţi-vă în jurul unui simbol reprezentativ pentru pace sau pur şi simplu luaţi un minut de linişte în locul unde sunteţi. În fiecare an de Ziua Internaţională a Păcii se anunţă minutul de linişte prin sunarea Clopotului Păcii.

Premiul UNESCO pentru Educaţie pentru Pace

Judecătorul Christopher Gregory Weeramantry din Sri Lanka va primi 40 000USD ca Premiu UNESCO pentru Educaţie pentru Pace pe 21 Septembrie la Sediul UNESCO din Paris cu ocazia Zilei Internaţionale a Păcii.

Veghe pentru Pace

În fiecare an mii de veghi pentru pace au loc cu ocazia acestei zile. Acestea variază de la veghi mici de doar câteva persoane la adunări de până la 300 000 de oameni.  Poţi organiza şi tu o astfel de veghe.

Proclamări

Poţi să-i rogi pe primarul oraşului tău sau pe preşedintele ţării tale, împreună cu mulţi alţii, să se alăture altor oraşe, state şi naţiuni în declararea unei Proclamaţii pentru Pace cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Pace. Care naţiune va fi prima în a declara o sărbătoare legală de Ziua Păcii?

Roata de vânt pentru pace

Mai mult de 1350 şcoli şi grupuri de pe ste tot din lume au participat anul trecut la Programul de roţi de vânt

Serviciu pentru pace

Voluntariind pentru un proiect în comunitatea ta de Ziua Internaţională a Păcii este o metodă tangibilă de a face o schimbare pentru o lume mai paşnică, mai corectă şi mai sustenabilă.

Copaci pentru pace

Orice şcoală poate să se implice laolaltă cu alte 300 de şcoli din 90 de ţări care participă la programul ENO pentru Şcoli (Environment Online) pentru a planta copaci de Ziua Internaţională a Păcii ca şi simbol pentru protecţia mediului şi cooperare internaţională, diversitate culturală, toleranţă şi pace. (http://eno.joensuu.fi/treeceremony.htm)

Comedie pentru Pace

Anul trecut thinkpeace.net a organizat „Stand-up pentru Pace Internaţională”, evenimente în cluburi de comedie şi muzică în 28 de oraşe din toată lumea. Anul acesta speră să participe mult mai multe cluburi. (www.thinkpeace.net)

Parade Ziua Păcii

O paradă sau un marş Ziua Păcii cu steaguri colorate şi mesaje pozitive pentru pace constituie o metodă puternică pentru a aduce speranţă în propria comunitate. (www.peacedayparade.com)

Marş pentru Pace

Data de 11 septembrie 2006 celebrează a 100 aniversare de la decizia lui Mohandas K. Gandhi de a ajunge la justiţie prin metode nonviolente şi nesupunere civilă. În onoarea acestui moment istoric a mişcării nonviolente moderne, campania Alianţei pentru Pace de a crea un Departament pentru Pace în SUA şi Institutul pentru Nonviolenţă M.K. Gandhi sponsorizează un Marş pentru Pace naţional pe 16 septembrie sau în orice zi între 11 septembrie şi 21 septembrie.

Petreceri de Ziua Păcii

Nu trebuie să organizezi un eveniment extrem de mare pentru a face parte din observatorii Zilei Păcii. Invită câţiva prieteni la o întrunire pentru a vedea un film despre pacesau scrie scrisori pentru pace, aprinde o lumânare sau împărtăşeşte viziunea ta cu privire la ce înseamnă pentru tine o lume mai paşnică şi mai sustenabilă.

Muzică pentru Pace

Muzicieni şi performeri din toată lumea dedică activităţile lor Zilei Păcii înainte şi în ziua de 21 septembrie. Dacă eşti performer şi tu poţi face acelaţi lucru, informând audienţa de semnificaţia zilei de 21 septembrie.

Alte evenimente care au loc cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Pace: vizionări de filme, decernări de premii pentru pace, artă şi poezie pentru pace, cooperare interreligioasă pentru pace, ţinutul postului pentru pace. Alătură-te altor grupuri, indivizi sau organizaţii care desfăşoară activităţi ce respectă specificul Zilei Internaţionale a Păcii sau iniţiază chiar tu astfel de evenimente.

Sursa: www.patrir.ro

Advertisements

About oanaclara

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore
This entry was posted in Eveniment and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s